RTL legt The Voice stil na aantijgingen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit RTL legt The Voice stil na aantijgingen seksueel grensoverschrijdend gedrag

  • Dit onderwerp bevat 18 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 13/03/2022 om 22:15 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 19)
  • Auteur
    Reacties
  • #269540
    Mark
    Moderator

      RTL stopt voorlopig met het uitzenden van het talentenprogramma The Voice of Holland vanwege aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Dat staat in een verklaring van de televisiezender, in reactie op een brief van de redactie van BNNVARA-programma BOOS waarin de aantijgingen staan.

      De beschuldigingen zijn aan het adres van onder anderen de bandleider, Jeroen Rietbergen. Hij heeft het wangedrag toegegeven en stapt per direct op, laat BNNVARA weten. De omroep heeft vandaag een spijtbetuiging van hem ontvangen. Rietbergen is de partner van presentatrice Linda de Mol. Ook andere personen binnen het programma worden beschuldigd.

      Het Openbaar Ministerie zegt dat er deze week aangifte is gedaan tegen “een persoon gerelateerd aan The Voice”. Om wie het gaat wil een woordvoerder niet bekendmaken.

      RTL Nederland noemt de berichten in een persbericht “zeer ernstig en schokkend”. Wat er precies is gebeurd bij de talentenjacht is onduidelijk. RTL beantwoordt op dit moment geen vragen over de aantijgingen.

      Onafhankelijk onderzoek
      Zeker is wel dat de zender de aantijgingen zo serieus neemt, dat die heeft besloten de uitzendingen van het nieuwe seizoen op te schorten. Gisteravond werd de tweede aflevering van het seizoen nog uitgezonden. Met producent ITV is afgesproken een onafhankelijk onderzoek naar de aantijgingen op te zetten.

      In augustus deed Tim Hofman via Instagram een oproep aan mensen die aan talentenjachten hebben meegedaan en “daar dingen meegemaakt, gezien of gehoord hebben die niet door de beugel kunnen”. De BOOS-redactie heeft toen al verhalen binnengekregen over ongepast gedrag.

      Na die oproep volgden “tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice”, zegt BNNVARA. De BOOS-aflevering die over de aantijgingen gaat, komt aankomende donderdag online op het YouTube-kanaal van het programma.

      Dit is de oproep die Hofman in augustus vorig jaar deed:

      INSTAGRAM / @DEBROERVANROOS

      De talentenjacht The Voice Of Holland bestaat sinds 2010, en is bedacht door mediamagnaat John de Mol. Bij het talentenprogramma zingen mensen voor een jury die met de rug naar ze toe zit. Als de juryleden enthousiast zijn, kunnen ze zich omdraaien en besluiten het talent in het verdere verloop van het programma te coachen.

      Het succesvolle concept is in de loop der jaren overgenomen in meer dan honderd landen, waaronder in de VS en Groot-Brittannië.

      De coaches van het nieuwe en dus opgeschorte seizoen zijn onder meer Ali B, Anouk, Waylon, Glennis Grace, en Maan en Typhoon. In eerdere seizoenen, tot en met 2015, was Marco Borsato een van de coaches.

      Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel een aangifte tegen de zanger voor het onzedelijk betasten van de dochter van een voormalig medewerker van Borsato. De aangifte die deze week is gedaan, staat los van de zaak-Borsato, zegt het OM vandaag.

      Bron: nos.nl

      #269567
      Luka
      Moderator

        ANALYSE
        Seksueel wangedrag The Voice: pas toen het imperium werd geraakt, kregen slachtoffers excuses

        Harde feiten over seksueel wangedrag bij het RTL-programma The Voice of Holland ontbreken nog, maar met de openlijke bekentenis van muzikaal leider Jeroen Rietbergen wordt duidelijk dat deze zaak een bredere maatschappelijke betekenis heeft dan soortgelijke gebeurtenissen op een willekeurig kantoor.


        Muzikaal leider Jeroen Rietbergen tijdens de eerste liveshow van The Voice of Holland in 2020 in Hilversum. Beeld ANP

        Voor wie het nieuws gemist heeft: het YouTube-programma BOOS van BNNVARA kondigde afgelopen weekend aan donderdag met onthullingen te komen over grensoverschrijdend gedrag van ‘diverse betrokkenen’ bij RTL’s populaire talentenjacht The Voice of Holland van producent John de Mol. Snel daarop volgde via advocaat Peter Plasman een verklaring van muzikaal leider Jeroen Rietbergen, tevens levenspartner van de zus van John, Linda de Mol. Hoewel volgens advocaat Plasman niets strafbaars is gebeurd, bekende Rietbergen schuld en bood hij zijn slachtoffers excuses aan. Er ligt verder een aangifte tegen jurylid Ali B., die alles ontkent.

        In de jaren van #MeToo wordt ook in deze zaak voor de hele wereld het machts- en belangenspel zichtbaar in kwesties rondom grensoverschrijdend seksueel gedrag. Nadat het machtsspel waarmee zo’n kwestie vaak begint aan het licht komt, wordt deze dagen in de media duidelijk hoe geraffineerd een netwerk om machtige daders in elkaar steekt.

        Wat zich bij The Voice precies heeft afgespeeld, zal later bekend worden. Bij de eerste ongewenste aanraking had de dader zich moeten realiseren dat hij aan veel méér raakte dan een bil of borst. Hij raakte aan imago’s, reputaties en – belangrijker – aan het imperium rondom een wereldwijde succesformule. En daarmee aan het hart van commerciële televisie: keihard geld. Logisch dat de woordvoering aan topadvocaten wordt overgelaten, en dat ‘sterren’ zich haasten te zeggen hoe ‘geschokt’ ze zijn en ‘van niets wisten’.

        Imperium
        Interessant wordt hoe met name op RTL en SBS de talkshows en roddelrubrieken de kwestie zullen behandelen. De lijnen met het wijdvertakte De Mol-imperium zijn daar kort. Negeren kan nauwelijks, maar elke meer of minder journalistieke vorm van aandacht is per definitie verdacht.

        Voor de buitenstaander ontrolt zich een fascinerende maar ook haast onontwarbare kluwen van vrienden en relaties die elk vanuit verschillende belangen de zaak belichten. Niet alleen advocaten, maar ook personen wier publieke bestaan bijna geheel is opgehangen aan hun lijnen met de machtigste mediafamilie van Nederland. Zij zullen de zaak bagatelliseren, of hun eigen straatje schoonvegen. Er zal boter van hoofden druipen wanneer ‘vrienden’ of andere betrokkenen weer zeggen ‘zeer geschokt’ te zijn en van niets te hebben geweten – ongetwijfeld voor sommigen waar, maar voor anderen ook niet. Daarmee wordt onbedoeld zichtbaar hoe kwetsbaar de positie van een slachtoffer is: die ligt altijd onderop en moet wel heel sterk in de schoenen staan om het op te nemen tegen zulke publicitaire krachten.

        Met de zaak komt bovendien een fascinerende moraal aan het licht die misschien wel tekenend is voor een deel van de wereld van media en cultuur waarin veel #MeToo-zaken zich de afgelopen jaren wereldwijd openbaarden. Steeds traden daders ‘schuldbewust’ terug, maar altijd pas nadat anderen met onthullingen kwamen.

        Volgens de verklaring van Rietbergen speelde de zaak enkele jaren geleden, wat hem – ook die details komen onverbiddelijk op straat door zijn eigen bekentenis – bijna (maar dankzij therapie net niet) zijn relatie kostte met Linda de Mol (die ongewild in de rol belandde van de bedrogen vrouw die zij ooit al speelde in haar kassucces Gooische vrouwen). Al die jaren vonden Rietbergen, zijn partner, RTL, Talpa en nu ITV Studios het kennelijk geen punt dat hij aanbleef in een voor hem blijkbaar verleidelijke omgeving. (‘Jeroen is een ontzettende flirt’, zei zijn ‘vriend’ Ronald Molendijk zaterdag in SBS Shownieuws.) Alsof je een behandelde ex-alcoholist in een drankzaak laat werken.

        Gooische matras
        Pas nu BOOS met onthullingen komt, biedt Rietbergen zijn slachtoffers excuses aan, nu pas heeft hij zich per direct teruggetrokken en wordt TVOH (tijdelijk) stilgelegd. Als BOOS-voorman Tim Hofman en de zijnen er niets aan hadden gedaan, was er geen centje pijn geweest en voelden horden betrokkenen geen enkele morele belemmering om jongeren bloot te stellen aan de zeden en gewoonten rondom het Gooische matras.

        Dat de kwestie geopenbaard wordt door het programma BOOS is ook veelbetekenend. Roddelbladen – de amusementswereld vormt het hart van hun terrein – lieten het afweten, de talkshows en ‘roddelrubrieken’ op RTL en SBS zijn te veel verweven met het imperium van De Mol. De zogenoemde juice channels op sociale media gaven een aanzet, maar bovenal lijkt de onthulling door BOOS een overwinning van degelijke en betrouwbare journalistiek, in dit geval geleverd door de publieke omroep. Al kan dat oordeel pas komende donderdag geveld worden.

        Bron: de Volkskrant >>

        #269568
        Luka
        Moderator

          The Voice-presentatrice Chantal Janzen: ‘Onderste steen moet boven’

          Chantal Janzen is geschrokken van de berichten over ongepast gedrag achter de schermen van het RTL-programma The voice of Holland. Ze wenst alle betrokkenen zaterdag via Instagram veel sterkte. Ook John de Mols bedrijf Talpa en juryleden Waylon en Glennis Grace hebben gereageerd.

          “Geschokt over de berichten omtrent The Voice”, schrijft Janzen. “Schande voor de hardwerkende mensen aan en in dit programma die hier niets van weten en niets mee te maken hebben. Onderste steen moet boven.”

          Janzen is sinds 2019 presentatrice van The Voice. Ze maakt het programma samen met Martijn Krabbé, die de negen eerdere seizoenen van The Voice samen met Wendy van Dijk presenteerde.

          Talpa is ‘enorm geschrokken’
          Waylon en Glennis Grace, juryleden van het programma, hebben via hun managers gereageerd bij Shownieuws. “Waylon heeft hier niks mee te maken. Dit is ook bevestigd vanuit RTL. Uiteraard vindt ook Waylon dit een hele kwalijke zaak.”

          Het management van Grace zegt “op de hoogte” te zijn, maar er verder weinig vanaf te weten. “We weten wat er in de media staat, meer ook niet. Glennis is net een nieuwe coach, dus weet net zoveel als iedereen. Meer kunnen en willen we er niet over zeggen.”

          Talpa Network, de onderneming waarbinnen The voice of Holland-bedenker John de Mol zijn programma’s heeft ondergebracht, laat weten “net als iedereen enorm geschrokken” te zijn van de berichten. Het bedrijf sluit zich aan bij de beslissing van RTL en producent ITV om tijdens het onderzoek verder niet naar buiten te treden.

          Voorlopig niet op tv
          Zaterdagochtend werd bekend dat RTL de talentenshow voorlopig niet uitzendt vanwege beschuldigingen van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die beschuldigingen waren afkomstig van het BNNVARA-programma BOOS en zouden tegen meerdere personen rondom The Voice gericht zijn.

          Bandleider Jeroen Rietbergen erkende daarop zijn fouten en is opgestapt, aldus BNNVARA. Ali B, die ook wordt genoemd in de aantijgingen, ontkent betrokkenheid. De BOOS-aflevering van aankomende donderdag gaat over de vermeende misstanden bij het programma.

          Bron: NU.NL >>

          #269577
          Luka
          Moderator

            Seksgrapjes zonder weerwoord achter de schermen bij The Voice. ‘Hij is toch de fucking zwager van John de Mol’

            Het RTL-programma The Voice of Holland is voorlopig van de buis gehaald na berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover deelnemers. De zaak kwam aan het rollen na onderzoek van BNNVARA-programma BOOS. Hoe kon dit gebeuren? De Volkskrant sprak vijf deelnemers die het schopten tot de liveshows, de eindfase van de wedstrijd.


            De set van het tv-programma The Voice of Holland, met rechts (achter de piano) Jeroen Rietbergen. Beeld Brunopress

            Uit de verhalen van de oud-deelnemers van The Voice rijst een beeld van een talentenjacht waar mannen seksueel getinte opmerkingen maakten tegen jonge vrouwelijke kandidaten, die de ‘grapjes’ vervolgens weglachten – ze wilden nu eenmaal graag een ronde verder komen: de winnaar wacht een platencontract en veel roem. Drie van de deelnemers noemen de naam van Jeroen Rietbergen. Deze leider van de begeleidingsband van The Voice erkende zaterdag seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

            De sfeer achter de schermen van The Voice was ‘intens’, zeggen de deelnemers. Er werd flink geborreld en geknuffeld. Vlak voor de liveshows was het hectisch achter de schermen, zegt Kirsten Berkx (31), die in het voorjaar van 2017 achtste werd. ‘Ik rende toen gestresst van hot naar her en had grote delen van die dagen een soort pyjama aan. Ik weet nog dat ik door de gang liep en dat Jeroen achter me stond, er was verder niemand. Wat heb jij een geil broekje aan’, zei hij.

            ‘Misschien heb ik het toen stom weggelachen’, zegt Berkx. ‘Sommige mensen zullen het als een grapje zien. Dat is het misschien als je zoiets tegen je beste vriend zegt, van wie je weet dat die het kan hebben. Maar waar haal je het lef vandaan om dit als veertiger te zeggen tegen een 26-jarige die je niet kent?’

            Als kandidaat ben je kwetsbaar, zegt Berkx, en niet alleen door het leeftijdsverschil. ‘Niemand durfde iets over zijn opmerkingen te zeggen, want Rietbergen is een machtige man. Hij is de fucking zwager van John de Mol, de baas van alles.’

            Voor Talpa-medewerkers is John de Mol ‘god’, zegt een vrouwelijke deelnemer die anoniem wil blijven. Zij vertelt over een repetitie met Rietbergen en zijn band. Hij vroeg haar op een andere plek te gaan staan. ‘Dan kan ik naar je kont blijven kijken’, was de reden. Zijn bandleden zeiden er niets van. ‘Het werd weggelachen. Zo was Jeroen gewoon. Ik ben niet snel onder de indruk van ordinaire praat of een grote bek’, zegt de deelnemer, ‘maar ik weet nog wel dat ik hem toen echt een viezerd vond. Hij was 40, ik 18.’

            Toch was ze ook gevleid. ‘Ik voelde me gezien. En hij was ook een coole gast, de vriend van Linda de Mol.’ Dat leidde ook tot angst. ‘Ik wist wel dat hij er niet meteen voor kon zorgen dat ik geen ronde verder kwam, maar hij kon wel met mensen praten. En je hebt geen zin in moeilijke situaties.’

            Seksgrapjes
            Seksgrapjes waren aan de orde van de dag bij The Voice, zegt ze, en Rietbergen was niet de enige die ze maakte. ‘Daar krijg ik een stijve van’, was een veelgehoorde. Of, als iets werd besproken wat groot was, ‘dat zei mijn vrouw gister ook’. ‘De tv-wereld is gewoon een platte bedoening’, zegt ze, ‘maar dat is ook vaak geestig.’ Over medekandidaten en juryleden – onder wie de eerder in opspraak geraakte Marco Borsato – heeft ze alleen maar goede verhalen. Ze zegt geen last te hebben gehad van de opmerkingen van Rietbergen. ‘Dat is toch ook het erge: dat we het allemaal maar normaal vinden.’

            De reputatie van Rietbergen was bekend, zegt Nienke Wijnhoven, die in het voorjaar van 2018 derde werd, ze was toen 19. ‘Er gingen verhalen over hem rond.’ Als hij aanbood om naar haar hotel te rijden, werd ze subtiel beschermd door een aanwezige: ‘Nee, ik rijd je wel’, zei diegene dan. Toen hij haar per app vroeg of ze meeging naar een concert, nam ze een vriendin mee. ‘Maar ik kan me voorstellen dat anderen in hun eentje gingen.’

            ‘Machtsspelletjes zijn nooit oké’, zegt Wijnhoven. ‘Maar in dit soort situaties is de machtige man altijd de lul. Terwijl ik me ook kan voorstellen dat er vrouwen zijn die denken: ik ben vrijgezel, ik kan hier misschien hogerop mee komen, en maak daar gebruik van.’ The Voice is niet de enige plek waar dit gebeurt, zegt Wijnhoven. ‘In de muziekwereld heb ik het vaker gezien. Ik denk dat het helaas overal speelt.’

            Dat klopt, zegt zedenadvocaat Ruth Jager. ‘Overal waar de machtsverhoudingen scheef zijn, gebeurt dit. In de sport, waar een coach een speler wel of niet kan opstellen. In de kerk, bij bedrijven. Maar het krijgt natuurlijk meer aandacht als er bekende Nederlanders bij betrokken zijn.’

            REACTIE ADVOCAAT JEROEN RIETBERGEN
            De Volkskrant heeft dit artikel voorgelegd aan Peter Plasman, de advocaat van Jeroen Rietbergen. Die reageert als volgt: ‘Jeroen Rietbergen heeft erkend seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond en hij heeft daarvoor zijn oprechte excuses aangeboden. Hij zal niet ingaan op de verhalen die nu rondgaan, waar of niet waar. Zijn verklaring is duidelijk.’

            Bron: de Volkskrant >>

            #269600
            Luka
            Moderator

              Misstanden The Voice volgens artiestenbegeleider topje van de ijsberg: ‘Het gebeurt overal’

              De misstanden bij het televisieprogramma The Voice of Holland staan niet op zichzelf. Wat er nu bij het RTL-programma naar boven komt is het topje van de ijsberg. Dat zegt artiestenbegeleider Basja Chanowski.

              Afgelopen weekend raakte bandleider Jeroen Rietbergen van The Voice in opspraak door ongepast gedrag achter de schermen. Rietbergen erkende dat hij contacten ‘van seksuele aard’ heeft gehad met artiesten. Rietbergen is inmiddels gestopt bij The Voice. Linda Mol liet vandaag weten dat ze haar relatie met Rietbergen heeft verbroken.

              Kandidaten met ‘dit soort problemen’
              Basja Chanowski, artiestenbegeleider van onder anderen artiesten die aan The Voice of Holland hebben meegedaan, erkent dat ook zij kandidaten heeft begeleid die ‘dit soort problemen’ hebben aangekaart bij haar, al wil ze niet zeggen om wie het gaat. “Dat is niet mijn verhaal om te vertellen.”

              Chanowski is talentenbegeleider van drie winnaars en vele andere deelnemers. Maar niet iedere kandidaat heeft standaard een vaste artiestenbegeleider die ze advies geeft, vertelt Chanowski. “Ik praatte niet alleen mee over welk liedje er gezongen werd, maar ook over de kleding. Al dat soort dingen. Je coacht echt de persoon. Mijn artiesten zagen mij ook als vertrouwenspersoon.”

              ‘Gebeurt overal’
              “Het is naïef om te denken dat het alleen om talentenjachten gaat of om de wereld waarin bekende mensen werken”, zegt Chanowski over de misstanden die nu aan het licht komen. “Wat het absoluut niet minder erg maakt, want het is een enorme struggle voor iedereen die hiermee te maken krijgt.”

              Advocaat Ruth Jager zegt ook dat dit soort misstanden overal gebeuren waar machtsverhoudingen zijn. “Kijk naar de topsport, maar ook binnen kerkgemeenschappen zie je hetzelfde gebeuren”, zegt ze.

              Stap voor stap
              Bovendien is het niet altijd op het moment zelf duidelijk dat gedrag niet door de beugel kan, zegt Chanowski. “Het gaat stap voor stap, maak ik mee. Er gebeurt een klein dingetje en dat bouwt zich op.”

              “Bijvoorbeeld een gesprek waarvan iemand niet weet hoe dat te plaatsen. Dan worden nummers uitgewisseld, er wordt geappt, er komt een voorstel in een app. En ineens zit je er middenin. Het kan ook zijn dat je op het moment zelf helemaal niet ervan bewust bent, maar dat je je pas heel veel later realiseert dat er iets is gebeurd wat niet oké was.”

              Realiseren wat je is overkomen
              Dat zegt ook Freek Walther, van De Vertrouwenspersoon en onderzoeker van klachten van ongewenste omgangsvormen. Het gaat bij The Voice kandidaten die een vluchtige relatie met organisatie hebben. Zij weten dan niet waar ze heen kunnen met hun verhaal, vertelt hij.

              “Wij zien regelmatig dat mensen pas nadat ze in therapie zijn geweest overgaan tot een aanklacht, dat kan wel twee tot drie jaar duren.”

              Harvey Weinstein
              “Wat je hier specifiek ziet is dat dader op een voetstuk staat. Dat zag je ook bij Harvey Weinstein. Daar werd ook al jaren over gesproken, maar niemand durfde ervoor uit te komen”, zegt advocaat Jager.

              “Daarom kan zo iemand jaren zijn gang gaan. Wat wel zo is, als eenmaal een slachtoffer gaat praten, dan komen er meer verhalen los. Dat zou hier ook zomaar het geval kunnen zijn.”

              Verhaal vertellen
              “Zelfs als je al in de entertainmentwereld zit is het moeilijk om je staande te houden”, zegt Chanowski. “Maar als je net van de bank afkomt van je papa en mama is het al helemaal heftig”, zegt ze. “Dan denk je misschien sneller: dit is nou eenmaal hoe het gaat, terwijl je eigenlijk aan de bel moet trekken.”

              Volgens advocaat Jager zijn slachtoffers altijd bang om niet geloofd te worden en bang voor de gevolgen. Iets dat nog veel meer speelt als er bekende mensen in het spel zijn, zegt ze. “Zij genieten aanzien. Daarom duurt het zo lang voordat slachtoffers ermee naar buiten komen. En al helemaal ligt de grens om aangifte te doen enorm hoog.”

              Cultuursector gevoelig
              Freek Walther, als vertrouwenspersoon veel werkzaam binnen de cultuursector, zegt dat deze sector over het algemeen gevoelig is voor seksuele intimidatie. Dat heeft met drie dingen te maken. In de culturele sector is het onder andere moeilijker wat Walther betreft om te bepalen wat gewenst is en wat ongewenst is. Moeilijker dan bij bijvoorbeeld bij een kantoorbaan.

              “Je bent vaak ‘s avonds en ‘s nachts op pad, er zijn overnachtingen. Er is ook meer fysiek contact. Bijvoorbeeld bij coaching, dat je even iemand bij de buik aanraakt om diegene goed te leren zingen”, vertelt hij. Daarnaast zijn de machtsverhoudingen heel scherp. “Je kunt als coach een kandidaat maken op breken.” En ten derde zijn er ook vaak zwakke contractuele afspraken, met weinig rechten, zegt hij. Mensen weten minder goed waar ze recht op hebben of waar de vertrouwenspersoon te vinden is.

              Veilige werkomgeving
              Het is Walthers ervaring dat in de helft van de gevallen van seksueel overschrijdend gedrag er genoeg bewijs is voor een aanklacht tegen de dader. Dat kan leiden tot een reprimande of ontslag. Hierbij gaat het nadrukkelijk om het civiele recht en niet om het strafrecht, waarbij de bewijslast zwaarder ligt.

              “Ik hoor strafrechtadvocaten vaak zeggen dat ze in de beschuldigingen geen strafbare feiten zien. Dat kan wel zo zijn. Maar we moeten niet vergeten dat aan een meerderjarig persoon herhaaldelijk vragen of zij met hem naar bed wil, binnen bepaalde machtsverhoudingen wel als laakbaar kan worden gezien door een organisatie.” In het arbo-recht is wel degelijk een definitie van seksuele intimidatie opgenomen. Werkgevers behoren een veilige werkomgeving creëren.

              Bekijk hier de reportage over met artiestenbegeleider Basja Chanowski en advocaat Ruth Jager

              Bron: 1Vandaag >>

              #269612
              Luka
              Moderator

                Hoe pak je grensoverschrijdend gedrag zoals bij The Voice goed aan? ‘Wees transparant’

                Niet alleen The Voice of Holland worstelt met grensoverschrijdend gedrag. Sinds de #MeToo-beweging is er in bedrijven en organisaties veel meer bewustzijn, ziet advocaat Priscilla de Leede. “Maar het blijft lastig in afhankelijkheidsrelaties, dat zie je.”

                De Leede ziet vaker dat organisaties en bedrijven moeite hebben om met grensoverschrijdend gedrag om te gaan. Wat kan wel en niet? Om te beginnen is het volgens haar belangrijk dat er helder beleid is. Tussen verschillende niveaus binnen een organisatie moet daar volgens De Leede duidelijkheid over zijn.

                Zo snel mogelijk onderzoek
                “Seksueel overschrijdend gedrag komt vaker voor bij machtsrelaties, bijvoorbeeld in organisaties waar alles net wat losser is. Daar is gewenst en ongewenst gedrag vager. Wat van iedereen wordt verwacht, is dan onduidelijker.” Daarbij benadrukt De Leede dat het bijvoorbeeld verstandig kan zijn als er voorlichting wordt gegeven. “Hoe ga je om met dit soort situaties? Maar ook over de vraag of er bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon is.”

                Ook moet er volgens De Leede zo snel mogelijk onderzoek worden gedaan nadat er een melding wordt gemaakt van grensoverschrijdend gedrag. Ze adviseert daarbij extern onderzoek te laten doen naar wat er precies is gebeurd.


                Advocaat Priscilla de Leede

                Geen kop in het zand
                Als bedrijf moet je volgens De Leede direct handelen: niet je kop in het zand steken, direct feiten duidelijk krijgen en handelen met een juiste klachtenprocedure. “Het is heel logisch voor een organisatie dat je probeert er onderling uit te komen. Geen bedrijf staat te springen om dit soort dingen in het openbaar af te handelen, maar je moet dit gewoon goed en transparant doen.”

                Het is volgens De Leede niet alleen voor een organisatie zelf van belang dat er helder beleid is over een veilige werksfeer en wat wel en niet getolereerd wordt. Als het onder de pet wordt gehouden en het komt dan later alsnog uit, zoals nu bij The Voice, dan brengt dat enorm veel schade.

                Voorlichting van enorm belang
                In dit geval had er na eerdere meldingen dan ook ingegrepen kunnen worden. “Ze hadden bij elke deelnemer kunnen uitleggen waar je op moet letten, wat je grenzen zijn, dat je ze niet overgaat. Dat mensen een melding zouden kunnen doen als ze zich onveilig voelen.”

                Dit komt overeen met het advies dat ze voor bedrijven heeft in de manier hoe ze met hun werknemers omgaan. “Voorlichting naar iedereen, een veilige plek waar mensen zich kunnen melden, is nou eenmaal van enorm belang.”

                Familie De Mol
                Mark Koster schreef in 2020 een boek over de familie De Mol. Veel is momenteel te doen over de vraag wat John de Mol, de man achter The Voice, wist over het grensoverschrijdend gedrag bij het programma.

                “Als hier is besloten voor spreken is zilver, zwijgen is goud, dat is een grote bak roest gebleken.” Koster doelt hiermee op de informatie waaruit zou blijken dat de familie De Mol al in 2016 op de hoogte zou zijn van het gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen. Hij is ook de toenmalige partner van de Mols zus, presentatrice Linda de Mol.

                Stilhouden is verleidelijk
                Dat dit besproken is binnen de familie, maar dat daarop toen niet is gehandeld, kan Koster niet begrijpen. “Hier heeft de familie een enorme inschattingsfout gemaakt door dit onder tafel te houden.”

                Ook De Leede ziet dat bedrijven dit soort situaties graag intern en in stilte afhandelen, maar adviseert zelf transparantie en openheid. “Ga hier direct mee aan de slag als zoiets gebeurt en laat zien hoe je dat doet. Als je het stilhoudt kan je uiteindelijk ook strafbaar blijken te zijn voor het stilhouden van strafbare feiten.”

                Bron: 1Vandaag >>

                #269613
                Luka
                Moderator

                  ANALYSE
                  Waarom slaan deelnemers The Voice nu pas alarm? ‘Zodra je het vertelt, dreig je de controle kwijt te raken over je geheim’

                  Jarenlang waren er misstanden bij The Voice of Holland, maar toch komen nu pas de verhalen over seksueel wangedrag naar buiten. Hoe komt dat? Het is een enorme stap om een melding te doen, zeker voor deelnemers aan een talentenjacht, zeggen deskundigen. ‘Ze zouden nog niet durven te klagen dat de verwarming te hoog staat.’


                  Liveshow van The Voice of Holland. Beeld ANP / ANP Kippa

                  Zangeres Nienke Wijnhoven had de hele dag zitten twijfelen: zou ze op RTL 4 vertellen dat ze was betast, bij The Voice of Holland? Zaterdag durfde ze het nog niet aan, toen ze met de Volkskrant sprak over het opdringerige gedrag van de bandleider van de show. Maandagavond, in de talkshow Beau, zette de 23-jarige zangeres de stap.

                  Het heeft er alle schijn van dat er jarenlang sprake was van misstanden bij The Voice. Toch zijn er voor zover bekend niet of nauwelijks meldingen van gedaan. Er ligt alleen een aangifte tegen Ali B, een van de coaches van de talentenjacht, die alles ontkent.

                  Hoe kan het dat het vermeende wangedrag van medewerkers zo lang onder de radar is gebleven? Waarom sloegen de slachtoffers niet eerder alarm?

                  Controle
                  ‘Het is verleidelijk nooit over dit soort dingen te praten’, zegt klinisch psycholoog Iva Bicanic. ‘Zodra je het vertelt, dreig je de controle kwijt te raken over je geheim. Dan gaan mensen zich ermee bemoeien, en lang niet altijd op een constructieve manier. Drie van de vier mensen die zijn misbruikt, krijgen te maken met negatieve of beschuldigende opmerkingen en vragen. Zoals ‘Waarom vertel je dit nu pas?’, ‘Weet je het wel zeker?’, ‘Besef je dat de gevolgen kunnen zijn voor de dader, als je dit zegt?’

                  Dat overkwam ook Wijnhoven, die zich met haar optreden bij Beau kwetsbaar maakte. Ze besefte dat niet iedereen haar zou geloven, zei ze, omdat ze jaren had gezwegen. Dat bleek na de uitzending, zeker op sociale media, maar ze kreeg ook veel steunbetuigingen.

                  Bicanic is initiatiefnemer en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Landelijk Centrum Seksueel Geweld. ‘Mensen die nooit zoiets hebben meegemaakt, denken er veel te makkelijk over’, weet ze uit ervaring. ‘Ze zeggen: ik zou meteen naar de politie gaan, of mijn leidinggevende. Nou, dat is dus niet zo. De meeste slachtoffers gaan niet naar de politie, omdat ze denken: ik heb me niet verweerd, ik kan het niet bewijzen, het blijft mijn verhaal tegen dat van hem.’

                  Advocaat Louke Korfker: ‘Negen van de tien keer zegt de politie tegen de aangeefster: je hebt weinig kans. Dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan.’

                  Veel slachtoffers proberen te vergeten wat hun is overkomen, stelt Bicanic. ‘Als hulpverlener zie ik vaak dat het uiteindelijk niet lukt zoiets in je eentje vol te houden. De kans is groot dat je last krijgt van een posttraumatische stressstoornis: beelden die zich blijven opdringen, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, negatieve gedachtes.’

                  Angst
                  Kandidaten die zich nu willen uitspreken over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice worden daartoe niet belet door hun contract, liet RTL dinsdag weten. Voor Wijnhoven waren clausules over geheimhouding en hoge boetes wel een reden om te zwijgen, zei ze bij Beau. ‘Het gaat niet om een bedrijfje om de hoek, maar om John de Mol’, voegde ze eraan toe. Bandleider Jeroen Rietbergen is de zwager van John de Mol.

                  ‘Ik heb de indruk dat al die deelnemers die hun verhaal beginnen te doen, tot voor kort dachten dat ze de enige waren’, zegt advocaat Korfker. ‘Dan is het een heftige stap een melding te doen over iemand met een belangrijke rol bij een grote organisatie.’

                  Angst is dé reden waarom slachtoffers vaak hun mond houden, denkt Janke Dekker, bestuursvoorzitter van Mores.online, een meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de culturele en creatieve sector. ‘Wat precies is gebeurd bij The Voice, moet nog blijken. Wel is het zo dat je voorzichtig moet omgaan met mensen die auditie komen doen en afhankelijk zijn van anderen, om hun droom waar te maken. Ze zouden nog niet durven te klagen dat de verwarming te hoog staat.’

                  Extra risicofactor is dat in de tv-wereld veel zzp’ers werken, die zich niet altijd vrij voelen om aan de bel te trekken. ‘Ze denken: als ik me hierover uitspreek, word ik dan de volgende keer nog ingehuurd?’

                  Schuldgevoel en schaamte
                  ‘Veel slachtoffers denken dat het hun eigen schuld is’, zegt Iva Bicanic. ‘Ze hebben gezellig zitten appen met de dader, zijn misschien een keer wat gaan drinken. Zonder de bedoeling dat het tot iets zou leiden. Dan zit hij ineens een keer aan ze, even, en denken ze: huh? Later gebeurt het nog een keer, het gaat steeds iets verder. Voordat je het weet zit je in een fuik en kan je niet meer terug, voor je gevoel. Omdat de pleger jou laat denken dat het ook jouw schuld is. Ten onrechte.’

                  Wijnhoven, bij Beau: ‘Je voelt jezelf ook een sukkel. Had ik maar niet teruggeappt. Had ik maar gezegd: doe dat niet. Je gaat de schuld heel erg bij jezelf zoeken.’

                  De bedrijfscultuur
                  Een vertrouwenspersoon is er niet bij The Voice of Holland. Kandidaten krijgen wel te horen dat ze naar hun redacteur, producer of de eindredacteur kunnen als er wat is, zegt Michelle van den Eijnde, in 2016 producer bij de show. ‘De deur van het productiekantoor staat altijd open.’

                  Een deelnemer, die anoniem wil blijven, zegt dat het onduidelijk was waar ze aan de bel kon trekken. ‘Ik kan me niet herinneren dat expliciet tegen ons is gezegd dat we met klachten bij redacteuren of producers terechtkonden.’

                  Toen deelnemer Kirsten Berkx begin 2017 voor een liveshow in haar eentje over een gang liep, zou Rietbergen hebben gezegd dat zij een ‘geil broekje’ aan had. ‘Ik heb daar ook niets van gezegd’, zegt Berkx. ‘Wij stonden los van het programma. Uiteindelijk voelden wij ons als deelnemers het veiligst onder elkaar.’

                  Met medewerking van Gijs Beukers

                  Bron: de Volkskrant >>

                  #269614
                  Luka
                  Moderator

                    Martijn Krabbé en Glennis Grace ‘in shock’ door misstanden The Voice

                    Presentator Martijn Krabbé heeft zaterdag op sociale media geschokt gereageerd op de diverse aantijgingen van misstanden bij The voice of Holland. Krabbé heeft nooit iets gemerkt in de twaalf jaar dat hij het programma presenteert. Ook The Voice-coach Glennis Grace laat weten geschokt te zijn door de gebeurtenissen.

                    “Ik ben compleet overvallen en in shock door het nieuws over The Voice. Verschrikkelijk”, aldus Krabbé op Twitter. Hij zegt dat het goed is dat er nu wordt onderzocht wat er precies is gebeurd. De presentator maakt het programma al jaren, maar antwoordt op een vraag van een volger dat hij nooit iets heeft gehoord of geweten van de misstanden.

                    Zaterdagochtend werd bekend dat RTL The voice of Holland voorlopig niet uitzendt vanwege beschuldigingen van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het BNNVARA-programma BOOS onthulde de zaak dankzij tips van vermeende slachtoffers.

                    De beschuldigingen zouden tegen meerdere personen rondom de talentenshow gericht zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft minimaal één aangifte in behandeling genomen.

                    Bandleider Jeroen Rietbergen erkende zijn fouten nadat de misstanden bekend waren geworden, en is opgestapt. Jurylid Ali B, die eveneens genoemd wordt in de beschuldigingen, ontkent alles. De BOOS-aflevering van aankomende donderdag gaat over de vermeende misstanden bij het programma.

                    “Ik hoop dat de waarheid boven tafel komt. Voor nu wil ik iedereen die hier schade en verdriet door is toegebracht heel veel sterkte wensen”, aldus Krabbé.

                    Glennis Grace ‘in shock’ door verhalen rondom The Voice
                    The voice of Holland-coach Glennis Grace is “in shock” door de berichtgeving rondom het RTL-programma. “Ik ben in shock door de berichten rond The Voice. Heel goed dat dit onderzocht wordt”, schrijft Grace op Instagram.

                    “Ik weet verder niet goed wat ik moet zeggen en weet ook niet wat er precies gebeurd is. Ik wacht de berichten en het onderzoek af.” De zangeres en coach wenst iedereen “die hierdoor geraakt is” veel sterkte.

                    Donderdag komt er een aflevering van het programma BOOS waarin de aantijgingen uitgebreid worden behandeld. Ook de vrouw die aangifte heeft gedaan tegen jurylid Ali B is bekend bij de makers van het programma.

                    Al sinds het voorjaar zijn Tim Hofman en zijn BOOS-collega’s bezig met het onderzoek naar ongepast gedrag binnen The Voice en soortgelijke andere programma’s. RTL en producent ITV laten een onafhankelijk onderzoek instellen.

                    Ook The Voice-verslaggever Jamai Loman geschokt
                    Jamai Loman laat op Instagram eveneens weten te zijn geschokt te zijn. De zanger is bij The Voice te zien als verslaggever in de Red Room.

                    “Ik ben, net als veel trouwe kijkers, medewerkers van het programma en talenten, geschokt en verdrietig over de situatie rondom The Voice”, reageert Loman. “Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt, met name voor diegenen die schade en verdriet zijn toegebracht. Het is een juiste keuze, in het belang van alle betrokkenen, de uitzending op te schorten.”

                    Bron: NU.NL >>

                    #269616
                    Luka
                    Moderator

                      Anouk stapt op bij The Voice uit boosheid over wangedrag: ‘Corrupte bende’

                      Anouk komt niet meer terug als coach bij het in opspraak geraakte tv-programma The voice of Holland. Dat zegt de zangeres zondag in een video op Instagram.

                      “Het is een corrupte bende”, reageert Anouk. “Ik wil niet meer werken op een plek waar jarenlang een aantal mannen misbruik heeft gemaakt van hun positie en waar er bewust is gekozen om het stil te houden en een andere kant op te kijken.”

                      Anouk wilde in eerste instantie de aflevering van het programma BOOS, dat de zaak aan het rollen bracht, afwachten die donderdag op YouTube wordt uitgezonden. Maar na de reactie van Jeroen Rietbergen en “een paar telefoontjes die ik heb gepleegd met bepaalde mensen”, weet de zangeres genoeg, zegt ze.

                      Zaterdagochtend werd bekend dat RTL The voice of Holland voorlopig niet uitzendt vanwege beschuldigingen van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het BNNVARA-programma BOOS onthulde de zaak dankzij tips van vermeende slachtoffers.

                      Oud-presentatrice Wendy van Dijk: ‘Nooit misstanden waargenomen’
                      In een reactie op Instagram zegt voormalig The Voice-presentatrice Wendy van Dijk dat de slachtoffers van de misstanden te maken hebben gekregen met ontoelaatbaar gedrag. De presentatrice noemt de mensen die naar buiten zijn getreden over de situatie achter de schermen van de talentenjacht “dapper”.

                      Van Dijk laat weten tijdens haar betrokkenheid bij The voice of Holland nooit seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben waargenomen. De presentatrice vindt het een goede zaak dat er een onafhankelijk onderzoek gaat plaatsvinden.

                      RTL gestopt met het uitzenden, bandleider opgestapt
                      RTL stopte zaterdag voorlopig met het uitzenden van The voice of Holland. Bij de zender en producent ITV waren berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnengekomen.

                      Tegen rapper en Anouks collega-coach Ali B is aangifte gedaan, bevestigde zijn advocaat zaterdagmiddag. De rapper zegt onschuldig te zijn.

                      Bandleider Jeroen Rietbergen van The voice of Holland gaf toe dat hij zich bij het tv-programma schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Hij legde zijn werkzaamheden per direct neer.

                      RTL liet zaterdag via een woordvoerder weten niet op de hoogte te zijn van de relaties van “seksuele aard” die Rietbergen had met vrouwen die betrokken waren bij The voice of Holland.

                      Bron: Nu.NL >>

                      #269617
                      Luka
                      Moderator

                        Zangeres Anouk gaf opvallend advies in College Tour: ‘Als er moet worden geneukt, wordt er geneukt’

                        Gisteren liet Anouk via Instagram weten dat ze per direct stopt als coach bij The Voice of Holland. Dit doet ze naar aanleiding van de beschuldigingen van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij het programma. Ze wil niet werken op een plek waar mannen misbruik maken van hun positie. Opvallend is echter dat Anouk een aantal jaar geleden bij College Tour het advies gaf aan studenten: ‘als er geneukt moet worden, wordt er geneukt’.

                        Anouk stapt op
                        Anouk liet op Instagram weten dat ze niet verder zal gaan als coach bij The Voice of Holland en dat ze niks meer te maken wil hebben met het programma. Ook laat ze weten dat ze diverse mensen gebeld heeft en op basis daar van heeft geconcludeerd dat de maat vol is.

                        “Ik heb besloten dat ik niet meer terug wil komen bij The Voice. Het is gewoon een corrupte bende. Ik wil niet werken op een plek waar jarenlang een aantal mannen gewoon misbruik hebben gemaakt van hun positie en waar er bewust voor is gekozen het stil te houden en de andere kant op te kijken. Dat kan echt niet. Dan heb je echt een structureel probleem. Daar wil ik geen onderdeel van zijn.”

                        Anouk gaf opvallend advies
                        Op Twitter gaan er nu filmpjes rond van een interview van Anouk, waarin ze bijzonder advies geeft aan studenten in College Tour. “Over lijken stappen. Als er moet worden geneukt, wordt er geneukt. (…) Ik kan niet zeggen, blijf bij jezelf.” Een behoorlijk opvallende uitspraak.

                        Bron + tweet met filmpje: FlairOnline >>

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 19)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 36 ▪︎ leden online: 2
                      Lyn, Vinnie
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.769, reacties: 21.167, leden: 2.814