Petitie 'Stop het wisselen van hulpverleners'

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Oproepjes Petitie 'Stop het wisselen van hulpverleners'

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 04/02/2020 om 20:55 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #248056
    Luka
    Moderator

      Tienduizenden kinderen in Nederland zien een karavaan aan hulpverleners aan zich voorbij trekken, maar niemand blijft. Het vergeten kind blijft steeds opnieuw alleen achter… Dit moet stoppen!

      Ieder kind een liefdevol thuis met vertrouwde gezichten
      Kinderen die in het jeugdzorgsysteem terechtkomen krijgen veel verschillende hulpverleners te zien. Elke keer als ze iemand vertrouwen, raken ze diegene weer kwijt en blijven ze steeds opnieuw alleen achter. Dit is boven op de trauma’s die ze al hebben psychisch heel erg zwaar. Geef deze kinderen vertrouwde gezichten die blijven.

      Stichting Het Vergeten Kind start 12 januari 2020 een campagne en petitie om het wisselen van hulpverleners te stoppen. Kwetsbare kinderen in het jeugdzorgsysteem zien veel verschillende hulpverleners. En dan hebben we het helaas niet over een paar hulpverleners. Vooral voor kinderen die op een groep wonen ligt het aantal hulpverleners hoog, zij hebben in hun korte leven gemiddeld al 64,6 hulpverleners gehad. Voor een kind is het continu wisselen van gezichten ‘normaal’ geworden. Maar normaal, dat is het absoluut niet. Het steeds weer opnieuw leren vertrouwen, weer opnieuw over een verdrietige situatie vertellen en steeds weer een vertrouwenspersoon kwijtraken, is bovenop de trauma’s die ze al hebben, psychisch erg zwaar. 😔

      Ieder kind een liefdevol thuis met vertrouwde gezichten. Stop het wisselen van hulpverleners!

      ➡️ Teken nu de petitie op http://www.hetvergetenkind.nl

      #248107
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Eindeloze stoet hulpverleners helpt kinderen in jeugdzorg niet: ‘Elke keer opnieuw mijn verhaal doen, ik werd er gek van’

        De 18-jarige Annemara kwam 5 jaar geleden in de jeugdzorg terecht toen een van haar ouders vanwege een psychische aandoening opgenomen moest worden. “Ik heb in 3 jaar tijd wel 45 verschillende hulpverleners gehad.”


        In 3 jaar tijd zag Annemara wel 45 hulpverleners van jeugdzorg

        ‘Steeds meer en steeds andere mensen’
        Tot ze 10 was, ging het bij Annemara thuis best goed. “De psychische ziekte van een van mijn ouders zorgde soms wel voor spanningen, maar over het algemeen was het prima. Maar toen 5 jaar geleden de ziekte verergerde, zorgde dat ervoor dat onze thuissituatie niet meer fijn en veilig was.”

        “Ik had toen veel stress en viel af omdat ik door alle zorgen niet goed kon eten. Dat zagen ze ook op school”, herinnert ze zich. “Ik kreeg een gesprek met de schoolpsycholoog en toen ging het balletje van hulpverleners rollen. In eerste instantie was dat fijn, want we hadden echt hulp nodig, maar het werden steeds meer en steeds andere mensen. Elke keer moest ik opnieuw mijn verhaal doen. Ik werd er gek van”.


        Annemara vertelt wat ze meemaakte in de jeugdzorg: ‘Van de 45 hulpverleners heb ik er 5 meer dan 3 maanden gezien’

        Meer dan 60 hulpverleners
        Het verhaal van Annemara staat niet op zichzelf. Stichting Het Vergeten Kind heeft onderzoek gedaan onder 110 kinderen en jongeren van 7 tot 24 jaar. Ze zijn bevraagd over de vele wisselingen van hulpverleners en de gevolgen die dat voor hen heeft. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de kinderen tijdens verschillende trajecten te maken kregen met tussen de 10 en meer dan 60 verschillende medewerkers van jeugdzorg.

        Daarom start de stichting deze week een campagne om deze misstanden onder de aandacht te brengen. “We willen dat de hoge wisseling van hulpverleners stopt”, vertelt een medewerker van Het Vergeten Kind, “Daarom roepen we de politiek op om hier iets aan te doen.”

        Doordat de hulpverleners de hele tijd weer verdwenen, kreeg ik het gevoel dat ik het niet waard was om geholpen te worden.

        Annemara, 18 jaar

        De hulp niet waard
        Ook bij Annemara liep de hoeveelheid hulpverleners hoog op: “Ik heb mijn verhaal zo vaak moeten vertellen: aan een sociale makelaar, aan verschillende psychologen, systeemtherapeuten, gezinsbegeleiders, noem maar op.”

        Het had grote gevolgen op hoe ze zich voelde. “Doordat mensen de hele tijd weer verdwenen toen ik hen net begon te vertrouwen, kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik het niet waard was om geholpen te worden.”

        Jeugdzorg is verkeerde kant op gegaan
        Hoogleraar jeugdzorg Annemiek Harder doet onderzoek naar de effectiviteit van jeugdzorgtrajecten. De afgelopen jaren is het volgens haar de verkeerde kant op gegaan. “De overheid heeft flink bezuinigd op de jeugdzorg en tegelijkertijd de verantwoordelijk ervoor bij de gemeentes gelegd.

        “Voor de gemeentes is het financieel enorm passen en meten geworden. Met als gevolg dat organisaties die de meest goedkope zorg leveren de contracten binnenslepen. Dat is niet altijd de beste zorg. Langdurige, structurele zorg komt dan in het geding en je krijgt te maken met flexcontracten, stijgende werkdruk en medewerkers die niet voldoende begeleiding krijgen en daarom uitstromen.”

        ‘Marktwerking functioneert niet’
        Het continu wisselen van hulpverleners is volgens Harder slecht voor de ontwikkeling van kwetsbare kinderen. Het steeds weer leren vertrouwen en opnieuw over nare gebeurtenissen moeten vertellen is naast de trauma’s die de kinderen al hebben, psychisch erg zwaar. Bovendien wordt ook de band tussen kind en ouders door de wisseling van hulpverleners onnodig onder druk gezet.

        Harder is duidelijk over de mogelijke oplossing van het probleem. “Marktwerking functioneert niet op het gebied van jeugdzorg. Dat wordt zo langzaamaan wel duidelijk. Je kunt gewoonweg niet aan elke vorm van zorg een prijskaartje hangen en dan voor de goedkoopste aanbieding gaan.”

        Annemara kijkt vooruit
        Met Annemara gaat het inmiddels een stuk beter. Ze is klaar met school, zet zich als vrijwilliger in voor de jongerenraad van Stichting Het Vergeten Kind en gaat volgend jaar studeren. “Maar eerst nog een tussenjaar. Er is ontzettend veel gebeurd en ik wil alles nog even goed op een rijtje zetten, daarna kijk ik vooruit.”

        Bron: AvroTros – EenVandaag >>

        #248628
        Luka
        Moderator
        Topic starter

          ZappDoc: Mensjesrechten
          Mensjesrechten – Jay

          Jezelf zijn is niet altijd even gemakkelijk wanneer elke dag andere volwassenen je opvoeders zijn. Deze worsteling ervaart Jay elke dag. Tiktok is een weg uit de onzekerheid.

          Bekijk de docu hier >>

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 32 ▪︎ leden online: 0
        No users are currently active
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.769, reacties: 21.167, leden: 2.814