Petitie – Politie: Bescherm de privacy van slachtoffers better

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Oproepjes Petitie – Politie: Bescherm de privacy van slachtoffers better

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 20/02/2020 om 20:42 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #249158
  Luka
  Moderator

  Steun Het Witte Balkje!
  Een verdachte wordt goed beschermd: de achternaam wordt afgeschermd en over het gezicht komt een zwart balkje. Waarom worden slachtoffers niet op deze manier beschermd? Slachtoffers hebben óók recht op privacy en daarom introduceert Slachtofferhulp Nederland Het Witte Balkje. Want een slachtoffer heeft net zo veel recht op privacy als de verdachte.

  Uw adresgegevens kunnen bij de verdachte terecht komen als deze in de aangifte staan. Of medische gegevens worden openbaar gemaakt. Terwijl de privacy van een verdachte beter beschermd wordt. Iedereen heeft recht op een anoniem verwerkingsproces.

  Het Witte Balkje staat symbool voor de bescherming van de privacy van slachtoffers. Steun het Witte Balkje en teken de petitie.

  Uw rechten in het strafproces

  • Bij aangifte mag u een ander adres opgeven, zodat uw adres niet bij de verdachte komt.
  • Het is mogelijk om uw adres later aan te laten passen in de aangifte.
  • U kunt de rechter verzoeken uw naam niet te noemen tijdens de zitting.
  • U kunt aanvragen een deel van de zitting achter gesloten deuren te houden.

  In de praktijk zijn deze punten niet vanzelfsprekend. Slachtofferhulp Nederland kan u helpen met de aanvraag.

  https://hetwittebalkje.petities.nl

  #249159
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Slachtofferhulp Nederland: bescherm privacy van slachtoffers beter

  De privacy van slachtoffers van misdrijven moet beter worden beschermd. Politie, rechters en aanklagers moeten zorgvuldiger met de persoonsgegevens van slachtoffers en nabestaanden omgaan. Daarvoor pleit Slachtofferhulp Nederland.

  De organisatie start daartoe een publiekscampagne, ‘Het Witte Balkje’, en overhandigt dinsdag een boek met aanbevelingen aan minister Dekker (Rechtsbescherming).

  Slachtoffers zijn vaak bang voor de verdachte. ‘Het is dan extra pijnlijk als in het strafproces hun persoonlijke gegevens en soms intieme details in alle openbaarheid worden gedeeld’, zegt Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland in een persbericht. ‘Het huisadres van het slachtoffer komt bijvoorbeeld bij de verdachte terecht, namen van slachtoffers worden in de rechtszaal genoemd en medische gegevens worden gedeeld.’

  Slachtoffers hebben verschillende rechten op gebied van privacybescherming, maar zijn hier doorgaans niet goed van op de hoogte. Vaak belandt privacygevoelige informatie toch bij de verdachte. De belangrijkste aanbeveling van Slachtofferhulp, zegt Jansen, is ‘dat het slachtoffer wordt geïnformeerd over zijn privacyrechten en dat er keer op keer wordt geluisterd naar de behoeften die het slachtoffer heeft op dit gebied’.

  Al eerder hekelden ervaringsdeskundigen de soms gebrekkige privacybescherming van slachtoffers in het strafproces. Zo zei slachtofferadvocaat Richard Korver in oktober 2019 in de Volkskrant dat er in praktijk soms sprake is van willekeur. ‘Je hebt agenten die het slachtoffer vertellen dat ze bijvoorbeeld domicilie kunnen kiezen bij hun advocaat. En agenten die gewoon het adres van het slachtoffer in het dossier zetten.’

  Zo had Korver een cliënt die was verkracht. In het dossier stonden – zonder dat ze het wist – haar privégegevens, en een gedetailleerde beschrijving van de verkrachting. ‘De dader kreeg in zijn cel een usb-stick met het dossier. Een verdachte heeft daar recht op. Maar die usb-stick raakte kwijt. Mijn cliënt werd vervolgens vanuit de gevangenis gebeld door allerlei hijgers.’

  Volgens Slachtofferhulp staat het witte balkje symbool voor de bescherming van de privacy van slachtoffers in het strafproces. Zij zouden er bijvoorbeeld hun delen van hun foto of persoonsgegevens mee moeten kunnen afschermen in het strafdossier.

  LEES VERDER
  Hoe zit met de behandeling van slachtoffers in de rechtbank en de toekenning van schadevergoedingen? Afgelopen jaren is de positie van het slachtoffer in het strafproces verbeterd. Eind vorig jaar kende de rechter aan één van de slachtoffers van Jawed S. een recordschadevergoeding toe.

  Ondanks de verbeterde positie van het slachtoffer in het strafproces, blijkt dat er in praktijk nog altijd veen ongelijkheid bestaat. Uit een rondgang van de Volkskrant in oktober 2019 langs slachtofferadvocaten en Slachtofferhulp Nederland bleek in dat er grote verschillen zijn in hoe slachtoffers worden behandeld. Niet alleen als het gaat om de hoogte van de schadevergoeding, maar soms ook als het gaat om bejegening door politie, OM of rechters.

  Rechter Frank Wieland betoogde eind december in de Volkskrant dat het slachtoffer nu te veel rechten heeft. Lees hier het hele interview met de rechter van het Holleederproces.

  De Volkskrant >>

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 21 ▪︎ leden online: 4
Leentje, Ollybolly, Ivo, Maureen89
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.359, reacties: 18.426, leden: 2.224