Overleven op de Wallen, gevangen bij de nonnen – Wieke Hart en Rita Sterkeboer

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Overleven op de Wallen, gevangen bij de nonnen – Wieke Hart en Rita Sterkeboer

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 21/11/2021 om 11:53 door Mark.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #267096
  mara
  Lid LSG

   Overleven op de Wallen, gevangen bij de nonnen
   Auteur: Wieke Hart en Rita Sterkeboer

   In Lief wezen groeit Rita op als kind van een prostituee in ‘warm Amsterdam.’ Het zijn de Wallen in de roerige jaren zestig. Rita’s moeder is behalve prostituee vooral een kreng van een moeder. Ze mishandelt het meisje en verhuurt haar aan ‘dure meneren’, waaronder bekende sportlieden. Ze moest ‘lief wezen’.

   ’s Nachts schudde haar moeder Rita wakker. ‘Er is iemand voor je. Trek je mooie jurk aan. Lief wezen, hoor!’ riep ze nog aan de andere kant van de deur.

   Rita krijgt redding van een buurvrouw en agenten van het bureau Warmoesstraat. Als jeugdzorg haar naar een kindertehuis bij de nonnen stuurt, belandt ze in een nieuwe hel. Keer op keer, tussen het ene na het andere tehuis, haalt haar tiranieke moeder haar terug naar de Wallen.

   ‘Juf?’ Rita leunde tegen de benen, die zacht aanvoelden onder de dikke lagen stof van het zwarte habijt. Deze zuster was zo anders dan de nonnen, die haar ‘s nachts urenlang op haar knieën dwongen, met haar armen uitgestrekt naar Hem, als ze van angst in bed had geplast.

   Op haar veertiende wordt Rita zwanger. Ten einde raad en tegen beter weten in zoekt Rita hulp bij de nonnen op de Oudezijds Voorburgwal. Zonder haar medeweten of overleg wordt ze in het naburige patronaat verdoofd en illegaal geaborteerd. Drie jaar opsluiting en dwangarbeid volgen. Uiteindelijk weet Rita los te breken van de katholieke opvanghuizen. Met grote levenskracht weet Rita haar positieve instelling voor een waardig bestaan te behouden.

   Haar levensverhaal is hartverscheurend, maar ook vol levenslust en veerkracht. Rita is een overlever. Wieke Hart (1971) studeerde taal- en literatuurwetenschap in Tilburg. Eerder publiceerde zij, samen met Maria Genova, het goed ontvangen Strafkind, gevangen bij de nonnen. Rita Sterkeboer (1946) is een van de vrouwen die in Strafkind werden beschreven als slachtoffer van kinderdwangarbeid bij de Zusters van de Goede Herder.

   #267097
   Mark
   Moderator

    Rita had traumatische jeugd op de Wallen: “Vanaf mijn geboorte misbruikt”

    De 75-jarige Rita Sterkeboer vertelt in een nieuw boek over haar kinderjaren op en rond de Amsterdamse Wallen. Ze beleefde een jeugd waarin lichamelijk en seksueel misbruik centraal stond en waarin ze geen dag liefde kreeg van haar moeder.

    Rita groeide op in de Pijlsteeg, vlakbij de Dam. Vanaf haar derde woonde ze hier en de herinneringen aan haar kinderjaren komen haarscherp terug op het moment dat ze weer terug is op de plek waar zoveel ellende gebeurde. “Ik had een tirannieke moeder en zij verhuurde mij aan mannen voor geld”, vertelt ze. “Zij mochten alles met mij doen wat zij wilden. Dat was voornamelijk seksueel misbruik. En eigenlijk ben ik vanaf mijn geboorte al misbruikt, tot mijn negende.”

    Abortus
    Ook in de jaren erna was het niet voorbij met traumatische ervaringen. Op haar veertiende maakte ze een abortus mee. Ze raakte zwanger van haar toenmalige vriendje en zocht heil bij bij de zusters van de Augustinessen. Zonder haar medeweten of overleg wordt ze door toedoen van de zusters verdoofd en illegaal geaborteerd. Ook deze herinnering wordt meegenomen in het boek dat ze samen met auteur Wieke Hart schreef en vandaag uitgekomen is.

    “Dan moest ik verwoorden hoe een kindje misbruikt wordt. Ik heb geprobeerd dat zo integer mogelijk voor haar gevoelens en voor de gevoelens van haar kinderen weer te geven”
    WIEKE HART, AUTEUR

    Ook voor de schrijfster was het een uitdaging om de traumatische gebeurtenissen uit het leven van Rita te verwerken op papier. “Onze omgang is heel leuk en dan vertelde ze het en dan ging ik het thuis opschrijven en dan was het wel zwaar”, blikt Wieke Hart terug. “Dan moest ik verwoorden hoe een kindje misbruikt wordt. Ik heb geprobeerd dat zo integer mogelijk voor haar gevoelens en voor de gevoelens van haar kinderen weer te geven.”

    Aai over de bol
    De reden om het heftige verhaal van haar jeugd te delen heeft voor Rita ook een doel. Ze wil anderen helpen en waarschuwen. “Kijk naar kinderen die kattenkwaad uithalen of nog erger”, beschrijft ze. “Geef ze een aai over hun bol, want ik had het zo nodig. Ik had af en toe een beetje troost nodig. Al was het maar een aai over mijn hoofd. Iemand die twee of drie minuutjes tijd aan mij gaf.”

    Bron: nhnieuws.nl

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 17 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.776, reacties: 21.207, leden: 2.839