Oproep KRO-NCRV: Ervaringen ‘Verkeerde diagnose’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Oproepjes Oproep KRO-NCRV: Ervaringen ‘Verkeerde diagnose’

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 07/05/2021 om 20:33 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #258858
  Luka
  Moderator

   Verkeerd gediagnosticeerd
   Een angststoornis, trauma, een eetstoornis, autisme, een bipolaire stoornis, een depressie, ADHD. Volgens cijfers van het Trimbos-instituut heeft ruim 4 op de 10 mensen ooit in hun leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Wie hiervoor onder behandeling is van een psychiater of instelling blijkt nog weleens het verkeerde stempel te krijgen. Zo bleek uit een groot onderzoek onder 1000 patiënten bij een Gelderse zorginstelling, dat bij maar liefst een kwart van deze groep de hoofddiagnose onjuist was.

   Het kan zijn dat een trauma over het hoofd is gezien door de behandelaars. Of de context van de thuissituatie is niet meegenomen bij de diagnose of er zijn in eerste instantie te snel (verkeerde) conclusies getrokken. Wat ook kan, is dat de diagnose wel klopt, maar dat nieuwe inzichten in de psychiatrie pleiten voor een andere behandeling. Hoe dan ook, de patiënt moet ‘opnieuw beginnen’.

   Hoe kan het dat mensen de verkeerde diagnose en daarmee ook de verkeerde behandeling krijgen? Pointer duikt de komende maanden in de wereld van patiënten, psychiaters en psychologen. We doen uitgebreid onderzoek in het dossier ‘Verkeerd gediagnosticeerd’.

   We zijn op zoek naar ervaringsverhalen en zijn ook benieuwd hoe behandelaren hierover denken. En we doen zelf verder onderzoek. Moeten herdiagnoses verplicht worden? Zo ja, is daar genoeg ruimte en tijd voor binnen de GGZ? Tip ons als je je ervaring wilt delen!

   Klopt jouw diagnose wel?
   Heb jij ook meegemaakt dat de gestelde diagnose niet de juiste bleek te zijn? Of twijfel je over de diagnose die er ooit over jou is gesteld? We horen graag jouw ervaring. Wij zijn ook benieuwd hoe behandelaren denken over het nut van herdiagnostiek. Laat het ons weten!

   Bron: Pointer >>

   #258859
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Aan veel psychiatrisch patiënten hangt een label dat niet klopt

    “Vroeger dachten we dat het aan de patiënt lag als een behandeling niet aansloeg, nu weten we dat de diagnose dan misschien niet klopt”, zegt Corinne Ossebaard. Als klinisch psycholoog is zij werkzaam bij GGNet in Apeldoorn. Twee jaar geleden kwamen ze er in deze zorginstelling na een grootschalig onderzoek achter dat een groot deel van de cliënten een onjuiste diagnose had.

    Ook al was het schokkend om te constateren, de uitslag van het onderzoek verbaasde Ossebaard toentertijd niet. “Psychiatrie is een jonge wetenschap die volop in ontwikkeling is. We weten nog zoveel niet. Bij een hernia kun je heel concreet vaststellen wat er mis is en wat je eraan kan doen. Maar bij bijvoorbeeld een borderline-persoonlijkheidsstoornis is het een verzameling van symptomen waar iemand aan voldoet. De verschillen tussen mensen met dezelfde persoonlijkheidsstoornis kunnen dus ook heel groot zijn, omdat ze dan net andere symptonen hebben.”

    Onjuiste diagnose
    Aanleiding voor het onderzoek bij de Gelderse zorgaanbieder was de vraag waarom zoveel patiënten na langdurige behandeling niet opknapten. Na 2 jaar onderzoek kwamen ze tot de volgende conclusies: bij 257 patiënten (ruim een kwart van het totaal) blijkt de hoofddiagnose onjuist. Bij 493 patiënten (ruim de helft) kwamen nieuwe inzichten aan het licht, die consequenties hadden voor de verdere behandeling.

    “Het zou vanzelfsprekend moeten zijn om patiënten die zo lang in de zorg zitten geregeld opnieuw goed te bekijken”, stelt Paul van der Heijden, klinisch psycholoog bij Reinier van Arkel. Hij werkt vooral met adolescenten met psychische problemen. Daar is het heel vanzelfsprekend om de klachten en problemen elk half jaar opnieuw te evalueren. ‘Juist omdat steeds meer bekend wordt dat de DSM-classificaties (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, red.) minder betrouwbaar zijn dan we zouden willen. Het is zelfs zo: Als de ene behandelaar een patiënt zou onderzoeken dan kan daar een andere DSM- classificatie uit komen dan bij een andere behandelaar.’ Volgens Van der Heijden heeft dat vooral te maken met dat er te veel wordt gekeken naar de symptonen en te weinig naar de context van een patiënt. ‘Bij adhd moet je bijvoorbeeld ook kijken of een kind wel in een rustige context opgroeit voordat je een diagnose stelt.’

    Onduidelijk
    “Hoe het precies zit in de hersenen bij autisme of adhd is nog steeds niet helemaal duidelijk”, legt Ossebaard uit. “We weten alleen dat mensen met autisme ernstige problemen hebben met interactie. Maar het is niet zo dat we iemand in een MRI-scan leggen en dan precies zien hoe het zit. Ook zwakbegaafdheid wordt te vaak nog gemist, terwijl dat veel invloed kan hebben op iemands gedrag en ook trauma’s uit het verleden worden dikwijls over het hoofd gezien.”

    Ossebaard geeft een voorbeeld uit de praktijk. Zij begeleidde een paar jaar geleden een groep patiënten, onder wie enkelen met een persoonlijkheidsstoornis. Eén patiënt valt op, die is anders. Niet heftig emotioneel zoals de anderen, maar rustig en slim. Maar ze heeft wel de nodige problemen, zoals een eetstoornis. De klinisch psychologe ziet dat deze vrouw onhandig sociaal gedrag vertoont en snel overprikkeld raakt. Ze stelt een diagnostisch onderzoek op en komt tot een andere conclusie dan eerder was gesteld: deze vrouw lijdt aan autisme. De strikte eetregels waar deze patiënt zich aan houdt komen daaruit voort. Voor de patiënt zelf heel confronterend, 2 jaar lang was ze behandeld voor niks. En wat moest ze nu met deze diagnose?

    Bron: Pointer >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 18 ▪︎ leden online: 1
   Lyn
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865