Ook in Heibloem wist iedereen ervan maar sprak niemand erover (Nicky Verstappen)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Ook in Heibloem wist iedereen ervan maar sprak niemand erover (Nicky Verstappen)

 • Dit onderwerp bevat 7 reacties, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 04/12/2019 om 22:17 door Luka.
8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #216890
  Luka
  Moderator

  Toen Nicky Verstappen in 1998 dood werd gevonden werd gevonden tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide was de wereld bijna onvoorstelbaar anders. We zaten nog maar kort op internet, en nog zonder hysterie van Facebook of Twitter. Grootschalig misbruik in de katholieke kerk was nog niet geopenbaard. De MeToo-discussie was ver weg.

  Een gestorven jongetje van 11 uit Heibloem in een Ajax-pyjamabroek, gevonden in een dennenbosje. Ruim een dag werd hij vermist, toen hielp het dorp nog ijverig met zoeken. Niet lang daarna sloeg de stemming om. En vijf jaar na Nicky’s dood kondigde de familie Verstappen uit Heibloem aan te vertrekken richting een dorp verderop, Meijel. Dit omdat ‘de vijandige houding’ van dorpsgenoten onverdraaglijk werd.

  Artikel Volkskrant 2018 >>

  Artikel NRC uit 2003 >>

  —————————————————————————————————————————————————————————————————

  Het is blijkbaar een soort van vuistregel die je los kan laten op situaties waarin een gesloten gemeenschap geconfronteerd wordt met het collectieve misbruik verleden/heden. De lederen sluiten zich verder, er wordt een zondebok uitgekozen (bij voorkeur het gezin of de persoon die het gore lef had om het misbruik in het daglicht te zetten, opzet of niet), er wordt gezegd dat er niks is bewezen en er DUS niets aan de hand is, de zondebok wordt verstoten en men gaat vervolgens weer op de oude toer verder.

  Mark schreef al eens over in En toen kwam de dorpsroddel op gang, hoewel het hier niet over een collectief verzwegen misbruik verleden ging. Als iedereen er belang bij heeft om te doen alsof er geen trauma is wordt het helemaal vrijwel onmogelijk om het slechtst bewaarde geheim van het dorp in het daglicht te zetten én daar te houden.

  Je zou denken dat dit tegenwoordig een stuk moeilijker is, want eenmaal op het internet is altijd op het internet. Het is daardoor ook nog eens veel makkelijker om informatie op te zoeken over en hulp voor wat er is gebeurd. Tegenwoordig zal er ook wel veel sneller een professioneel team van Slachtofferhulp bij je op de stoep staan.
  Maar als de mindset hetzelfde is… zal er ook anno 2018 niet veel veranderen, in ieder geval niet voor de meerderheid. Slechts voor een enkeling zal de wake up call hard genoeg en lang genoeg door blijven piepen om er echt wat mee te gaan doen, al is het maar het dorp ontvluchten.

  Het probleem is dat ik het zo goed begrijp. Ik spreek zelf ook niet openlijk over wat er met mij is gebeurd. Allerlei gevoelens zoals schaamte, angst, walging komen al naar boven als ik daar alleen maar over denk. Terwijl in mijn geval het toch ook wel degelijk over meerdere jongens gaat en dat doet pijn, zeker als ik mij bedenk hoe klein en jong ze eigenlijk nog zijn op de leeftijd van 10,11,12 jaar.

  Het is echter niet altijd mogelijk om zo’n persoon te ontmaskeren. Ik zie geen spoken als ik zeg dat er ook jongens die ik van toen ken destijds onder verdachte omstandigheden zijn overleden of verdwenen. Sommige kende ik zelf, over andere heb ik alleen (stukjes van) verhalen gehoord. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het niet ondenkbaar is dat mij een dergelijk lot ook zou kunnen overkomen als ik naar de politie zou gaan.

  Ik weet niet precies hoe dat in Heibloem zit of zat. Maar als het niet om (een soort van) georganiseerde misdaad gaat en je hebt het over een dorp vol volwassenen zou ik toch willen zeggen: ruk die stinkende rottende pleister er af. Niet voor jezelf, dan toch in ieder geval voor je kinderen of kleinkinderen…

  #218792
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Opkomst DNA-onderzoek Nicky Verstappen valt tegen

  De opkomst bij de locaties waar DNA wordt afgenomen in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen valt wat tegen. Een woordvoerder van de politie zei ‘op ietsje meer gehoopt te hebben’.

  Tot nu toe hebben zich 9211 mannen gemeld om wangslijm af te staan. Dat zijn er gemiddeld 920 per dag sinds het begin van het DNA-verwantschapsonderzoek. De politie is voorbereid op een afname van 1250 per dag. De politie doet dinsdag een oproep aan alle mannen die wegbleven ondanks de uitnodiging om zich alsnog te melden.

  Lees verder op de site van RTL Nieuws >>

  #218793
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Emotionele oproep ouders vermoorde Nicky Verstappen: ‘Doe mee aan DNA-onderzoek’

  Bijna twintig jaar na de moord op hun zoon Nicky (11) weten zijn ouders nog altijd niet wie de dader is. Alle hoop is nu gevestigd op een groot, maar vrijwillig DNA-verwantschapsonderzoek: “Help ons.”

  Je kan de oproep bekijken op de site van RTL Nieuws >>

  #219622
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Een op de drie opgeroepen mannen staat geen dna af in zaak Verstappen

  Ruim 14.000 mannen hebben dna afgestaan in de zaak van Nicky Verstappen. Gisteren was de laatste dag van het grootste verwantschapsonderzoek in Nederland ooit.

  In totaal werden er 21.500 mannen opgeroepen. Het ging in eerste instantie om mannen die in de omgeving van Heerlen, Landgraaf en Brunssum wonen. Eind vorige maand kregen ook mannen een uitnodiging die ten tijde van de moord in de buurt woonden, maar inmiddels zijn verhuisd.

  Volgens de politie hebben zich ook mannen gemeld die geen uitnodiging hadden gekregen. Hoe groot deze groep is, is nog niet bekend.

  Lees verder op de site van NOS.nl >>

  #226753
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Man (55) in beeld als verdachte in 20 jaar oude zaak Nicky Verstappen

  De politie heeft een verdachte in beeld in de zaak van Nicky Verstappen, die in 1998 tijdens een zomerkamp werd verkracht en om het leven werd gebracht op de Brunssummerheide.

  Op een persconferentie maakte de politie bekend dat de verdachte de 55-jarige Jos Brech is. Hij woonde ten tijde van de moord bij zijn moeder in het naburige Simpelveld en vertrok oktober vorig jaar naar een chalet in de Franse Vogezen.

  Sinds 19 februari heeft niemand nog iets van hem vernomen. In april is hij als vermist opgegeven. Hij had geen partner en geen kinderen en organiseerde survivaltochten. Hij staat nu op de Europese opsporingslijst.

  Brech kwam in beeld door het dna-verwantschapsonderzoek waaraan het afgelopen half jaar ongeveer 15.000 mannen hebben meegedaan. Hij deed daar zelf niet aan mee, maar dna van zijn familieleden leidde naar hem.

  Lees & kijk verder op de site van NOS.nl >>

  #226754
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  De onopgehelderde dood van Nicky Verstappen bleef altijd in het geheugen

  In het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen is een match met het dna van een 55-jarige man, maakt het OM bekend tijdens een persconferentie. In 1998 woonde de man in Simpelveld. De man is officieel aangemerkt als verdachte, maar het is onduidelijk waar de man momenteel verblijft.

  ‘Iedereen die enig gevoel heeft, moet kunnen indenken hoe onmenselijk de onzekerheid is waarmee wij al die tijd hebben moeten leven’, zei Femke Verstappen zeven maanden geleden, eind januari, tijdens de persconferentie over het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek dat op beginnen stond in een ultieme poging om na twintig jaar alsnog de moordenaar van haar broer Nicky te vinden. ‘Zeker nu ik zelf moeder ben, weet ik hoe het voelt om iets dat uit jezelf is voortgekomen te verliezen. We weten dat we Nicky er niet mee terug krijgen. Maar we hopen dat we na zoveel jaren eindelijk een antwoord krijgen.’

  Lees verder op de site van de Volkskrant >>

  #226755
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Livestream doorbraak zaak Nicky Verstappen

  Bekijk de persconferentie over de belangrijke doorbraak in de zaak Nicky Verstappen. Verstappen verdween in 1998 tijdens een kamp en was toen elf jaar oud. Bekijk hier de emotionele oproep van Verstappens moeder en bekijk hier hoe het dna-verwantschapsonderzoek werkt.

  Kijk het hier terug: Gids.tv >>

  #246991
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Voor Nicky Verstappen

  Vlinder leet te sloape op de hei
  enne lange droem di naam ‘m mei
  d’r waas genne wind, genne nacht
  allien mar deze daag
  en ‘n groete moan die alles zaag

  Elke boem en elke stroek stiet stil
  ‘n wolk drieft dreigend
  alsof ze zegge wil
  ik halt de woarheid teage
  zolang als ‘t meej lukt
  tot ‘t moment dat alles oape brukt

  Oh vlinder, vlig mar verder
  als dat giet de kers die brandt
  die langs d’n televisie stiet
  oh vlinder, is ‘n foto an de moor
  droem mar verder, sloap mar door

  Met de pyama in ‘n tent elf joar,
  al enne groete vent hof niks mier te liere
  wet ‘t allemoal al lang allang
  ‘t onbekende makt ‘m bang
  Mugge danse op ‘t druuge graas
  dezelfde daag als anders zoeals ‘t altied waas
  ‘t volle licht, de schemering
  d’r oavend als ‘t dimt en enne vlinder mei nar boave nimt

  Urgens giet d’n telefoen
  ‘t klinkt anders, harder dan gewoen
  d’n hond leupt weg, heej dreid zich um nar boete
  en ‘ie staart nar ‘n durp dat ‘n geheim bewaart

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 19 ▪︎ leden online: 1
themarinus
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.009, reacties: 11.253, actieve leden: 819