Ook in Heibloem wist iedereen ervan maar sprak niemand erover (Nicky Verstappen)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Ook in Heibloem wist iedereen ervan maar sprak niemand erover (Nicky Verstappen)

  • Dit onderwerp bevat 11 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 28/01/2022 om 23:16 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 12)
  • Auteur
    Reacties
  • #216890
    Luka
    Moderator

      Toen Nicky Verstappen in 1998 dood werd gevonden werd gevonden tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide was de wereld bijna onvoorstelbaar anders. We zaten nog maar kort op internet, en nog zonder hysterie van Facebook of Twitter. Grootschalig misbruik in de katholieke kerk was nog niet geopenbaard. De MeToo-discussie was ver weg.

      Een gestorven jongetje van 11 uit Heibloem in een Ajax-pyjamabroek, gevonden in een dennenbosje. Ruim een dag werd hij vermist, toen hielp het dorp nog ijverig met zoeken. Niet lang daarna sloeg de stemming om. En vijf jaar na Nicky’s dood kondigde de familie Verstappen uit Heibloem aan te vertrekken richting een dorp verderop, Meijel. Dit omdat ‘de vijandige houding’ van dorpsgenoten onverdraaglijk werd.

      Artikel Volkskrant 2018 >>

      Artikel NRC uit 2003 >>

      —————————————————————————————————————————————————————————————————

      Het is blijkbaar een soort van vuistregel die je los kan laten op situaties waarin een gesloten gemeenschap geconfronteerd wordt met het collectieve misbruik verleden/heden. De lederen sluiten zich verder, er wordt een zondebok uitgekozen (bij voorkeur het gezin of de persoon die het gore lef had om het misbruik in het daglicht te zetten, opzet of niet), er wordt gezegd dat er niks is bewezen en er DUS niets aan de hand is, de zondebok wordt verstoten en men gaat vervolgens weer op de oude toer verder.

      Mark schreef al eens over in En toen kwam de dorpsroddel op gang, hoewel het hier niet over een collectief verzwegen misbruik verleden ging. Als iedereen er belang bij heeft om te doen alsof er geen trauma is wordt het helemaal vrijwel onmogelijk om het slechtst bewaarde geheim van het dorp in het daglicht te zetten én daar te houden.

      Je zou denken dat dit tegenwoordig een stuk moeilijker is, want eenmaal op het internet is altijd op het internet. Het is daardoor ook nog eens veel makkelijker om informatie op te zoeken over en hulp voor wat er is gebeurd. Tegenwoordig zal er ook wel veel sneller een professioneel team van Slachtofferhulp bij je op de stoep staan.
      Maar als de mindset hetzelfde is… zal er ook anno 2018 niet veel veranderen, in ieder geval niet voor de meerderheid. Slechts voor een enkeling zal de wake up call hard genoeg en lang genoeg door blijven piepen om er echt wat mee te gaan doen, al is het maar het dorp ontvluchten.

      Het probleem is dat ik het zo goed begrijp. Ik spreek zelf ook niet openlijk over wat er met mij is gebeurd. Allerlei gevoelens zoals schaamte, angst, walging komen al naar boven als ik daar alleen maar over denk. Terwijl in mijn geval het toch ook wel degelijk over meerdere jongens gaat en dat doet pijn, zeker als ik mij bedenk hoe klein en jong ze eigenlijk nog zijn op de leeftijd van 10,11,12 jaar.

      Het is echter niet altijd mogelijk om zo’n persoon te ontmaskeren. Ik zie geen spoken als ik zeg dat er ook jongens die ik van toen ken destijds onder verdachte omstandigheden zijn overleden of verdwenen. Sommige kende ik zelf, over andere heb ik alleen (stukjes van) verhalen gehoord. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het niet ondenkbaar is dat mij een dergelijk lot ook zou kunnen overkomen als ik naar de politie zou gaan.

      Ik weet niet precies hoe dat in Heibloem zit of zat. Maar als het niet om (een soort van) georganiseerde misdaad gaat en je hebt het over een dorp vol volwassenen zou ik toch willen zeggen: ruk die stinkende rottende pleister er af. Niet voor jezelf, dan toch in ieder geval voor je kinderen of kleinkinderen…

      #218792
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Opkomst DNA-onderzoek Nicky Verstappen valt tegen

        De opkomst bij de locaties waar DNA wordt afgenomen in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen valt wat tegen. Een woordvoerder van de politie zei ‘op ietsje meer gehoopt te hebben’.

        Tot nu toe hebben zich 9211 mannen gemeld om wangslijm af te staan. Dat zijn er gemiddeld 920 per dag sinds het begin van het DNA-verwantschapsonderzoek. De politie is voorbereid op een afname van 1250 per dag. De politie doet dinsdag een oproep aan alle mannen die wegbleven ondanks de uitnodiging om zich alsnog te melden.

        “Hoe meer mannen meedoen, hoe groter de kans op succes”, zegt projectleider Hans Ramaekers van de politie. In totaal zijn 21.500 mannen aangeschreven om vrijwillig DNA af te staan. De DNA-afnames duren nog tot en met 18 maart.

        De 11-jarige Nicky verdween in augustus 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd het jongetje dood gevonden. Een dader is nooit gevonden.

        Bron: RTL Nieuws >>

        #219622
        Luka
        Moderator
        Topic starter

          Een op de drie opgeroepen mannen staat geen dna af in zaak Verstappen

          Ruim 14.000 mannen hebben dna afgestaan in de zaak van Nicky Verstappen. Gisteren was de laatste dag van het grootste verwantschapsonderzoek in Nederland ooit.

          In totaal werden er 21.500 mannen opgeroepen. Het ging in eerste instantie om mannen die in de omgeving van Heerlen, Landgraaf en Brunssum wonen. Eind vorige maand kregen ook mannen een uitnodiging die ten tijde van de moord in de buurt woonden, maar inmiddels zijn verhuisd.

          Volgens de politie hebben zich ook mannen gemeld die geen uitnodiging hadden gekregen. Hoe groot deze groep is, is nog niet bekend.

          Projectleider Hans Ramaekers zegt dat de politie tevreden is over het verloop van het onderzoek en de opkomst. “Uiteraard is bij een opkomst van 100 procent de kans op succes het grootst. Maar ook met deze opkomst kan het zo zijn dat we van alle familielijnen voldoende dna-profielen hebben om goed onderzoek te doen.”

          Nicky Verstappen verdween in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssumerheide. Een dag later werd zijn lichaam gevonden. De zaak is nooit opgelost.

          De afgenomen monsters worden nu naar het NFI gestuurd. Daar worden ze vergeleken met het materiaal dat in 1998 is gevonden. Dit gaat tussen de zes en twaalf maanden duren. Ook bekijkt de politie of er families zijn van wie niemand aan het onderzoek heeft deelgenomen. Als dit het geval is, zal de politie deze families vragen om dit alsnog te doen.

          Vaatstra
          Bij een andere groot dna verwantschapsonderzoek in de zaak van Marianne Vaatstra werden in 2012 ruim 8.000 mannen opgeroepen. Ruim 90 procent van hen deed toen mee. Enkele maanden later werd naar aanleiding van dat onderzoek de uiteindelijke dader opgepakt.

          Bron: NOS.nl >>

          #226753
          Luka
          Moderator
          Topic starter

            Man (55) in beeld als verdachte in 20 jaar oude zaak Nicky Verstappen

            De politie heeft een verdachte in beeld in de zaak van Nicky Verstappen, die in 1998 tijdens een zomerkamp werd verkracht en om het leven werd gebracht op de Brunssummerheide.

            Op een persconferentie maakte de politie bekend dat de verdachte de 55-jarige Jos Brech is. Hij woonde ten tijde van de moord bij zijn moeder in het naburige Simpelveld en vertrok oktober vorig jaar naar een chalet in de Franse Vogezen.

            Sinds 19 februari heeft niemand nog iets van hem vernomen. In april is hij als vermist opgegeven. Hij had geen partner en geen kinderen en organiseerde survivaltochten. Hij staat nu op de Europese opsporingslijst.

            Brech kwam in beeld door het dna-verwantschapsonderzoek waaraan het afgelopen half jaar ongeveer 15.000 mannen hebben meegedaan. Hij deed daar zelf niet aan mee, maar dna van zijn familieleden leidde naar hem.

            De Nederlandse politie is samen met Franse collega’s naar het chalet van de verdachte in de Vogezen gegaan, maar daar was hij niet meer. Het chalet is doorzocht en er zijn spullen in beslag genomen, en daar is zijn dna op aangetroffen. Volgens de politie gaf dat 100 procent zekerheid.

            Zedendelict
            Brech was in het verleden actief bij de scouting en heeft enkele jaren op een peuterspeelzaal gewerkt. In 1985 kwam hij in beeld vanwege een zedendelict, maar die zaak werd geseponeerd. Welk delict dat was, kan de politie niet meer achterhalen. Zijn contactgegevens waren bekend, doordat hij in 1998 na de moord op Nicky Verstappen al door de politie is gehoord.

            Op basis van de sporen die zijn gevonden, spreekt de politie van “daderspoor”. De politie gaat ervan uit dat Brech in de laatste uren van Verstappen bij hem is geweest. Ook gaat de politie ervan uit dat hij nog leeft en buiten beeld probeert te blijven. Omdat hij door zijn werk overlevingstechnieken in de natuur beheerst, kan het lastig zijn hem op te sporen.

            Bron: NOS.nl >>

            #226754
            Luka
            Moderator
            Topic starter

              De onopgehelderde dood van Nicky Verstappen bleef altijd in het geheugen

              In het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen is een match met het dna van een 55-jarige man, maakt het OM bekend tijdens een persconferentie. In 1998 woonde de man in Simpelveld. De man is officieel aangemerkt als verdachte, maar het is onduidelijk waar de man momenteel verblijft.

              ‘Iedereen die enig gevoel heeft, moet kunnen indenken hoe onmenselijk de onzekerheid is waarmee wij al die tijd hebben moeten leven’, zei Femke Verstappen zeven maanden geleden, eind januari, tijdens de persconferentie over het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek dat op beginnen stond in een ultieme poging om na twintig jaar alsnog de moordenaar van haar broer Nicky te vinden. ‘Zeker nu ik zelf moeder ben, weet ik hoe het voelt om iets dat uit jezelf is voortgekomen te verliezen. We weten dat we Nicky er niet mee terug krijgen. Maar we hopen dat we na zoveel jaren eindelijk een antwoord krijgen.’

              Femke was 7 toen haar 11-jarige broer in de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op een kampeerterrein op de Brunssummerheide verdween. Het kamp was georganiseerd door het lokale jeugdwerk van Heibloem, een kerkdorpje in Midden-Limburg, ruim 50 kilometer ten noorden van Brunssum.

              Het was de tweede nacht van het zomerkamp en bij het ontwaken bleek Nicky niet meer in zijn tent te liggen die hij deelde met vier andere jongens. Eén van de jongens had hem om half zes nog gezien en gesproken toen hij was opgestaan om naar de wc te gaan. Aanvankelijk werd gedacht dat Nicky was weggelopen, maar vreemd was dan wel dat hij blootsvoets op stap was gegaan: zijn schoenen – twee paar – stonden nog in de tent.

              Twee agenten en twee begeleiders deden het eerste speurwerk op de heide. Ook de ouders, die waren ingelicht over de verdwijning, kwamen mee zoeken. Toen het zoeken begin van de middag niets had opgeleverd, werd Nicky officieel als vermist opgegeven bij de politie. De zoektocht en het zoekgebied werden uitgebreid.

              Met het donker worden nam de vrees toe dat er iets ergs was gebeurd. De volgende morgen meldden zich meer dan 200 mensen op het kampeerterrein om naar de 11-jarige jongen te zoeken: politiemensen, militairen van de naburige Navo-basis, begeleiders, verontruste burgers uit Heibloem en uit de omgeving van het kampeerterrein.

              Rond 9 uur ’s avonds, vlak voor het invallen van de duisternis, werd Nicky gevonden op ruim een kilometer van het zomerkamp. ‘Dood, maar zonder sporen van geweld’, aldus de politie. ‘Met blote voeten en alleen de lange broek van zijn Ajax-pyjama aan. Verstopt in een donker sparrenbos waar hij zelf nooit in had durven gaan.’

              Mogelijk is hij door verstikking om het leven gekomen. Vermoedelijk is hij seksueel misbruikt. Maar zekerheid daarover is er niet.

              Zoektocht
              Het politie-onderzoek leverde weinig op. In de loop van de jaren werden wel enkele verdachten aangehouden, zoals een notoire zedendelinquent uit Kerkrade en een drugsverslaafde uit Tegelen, maar beiden werden weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Ook een Duitse kindermoordenaar en –verkrachter was in beeld, maar een verband dat hij ook betrokken was bij de dood van Nicky werd nooit gevonden.

              Er kwam ook kritiek op de politie. Die zou te laat zijn begonnen met de zoektocht naar de vermiste jongen en te makkelijk hebben toegestaan dat het zomerkamp werd opgebroken, waardoor sporen zouden kunnen zijn gewist. Ook werd de politie verweten dat ze onvoldoende oog had voor het zedenverleden van enkele begeleiders, onder wie met name de kampoverste.

              Want de oprichter en naamgever van het jeugdwerk in Heibloem, een gepensioneerde hoofdonderwijzer van de basisschool, bleek in de jaren vijftig al eens te zijn veroordeeld voor ontucht met jongetjes. Hij overleed in 2003 op 85-jarige leeftijd, maar de verdachtmakingen aan zijn adres bleven. In 2010 besloot het Openbare Ministerie zelfs zijn graf te openen om duidelijkheid te krijgen. Maar een vergelijking van zijn dna-profiel met de sporen die op de kleding van Nicky waren gevonden, leverde geen match op.

              De onopgehelderde dood van Nicky is nimmer in de vergetelheid geraakt. Bij elk nieuwsfeitje flikkerde de hoop weer op: zou er eindelijk een doorbraak komen? Bij het monumentje op de Brunssummerheide ter nagedachtenis van Nicky werden briefjes gevonden: zouden die van de dader met wroeging afkomstig zijn? Het natuurstenen zuiltje werd enkele keren vernield. Dat bleek het werk te zijn van een verwarde man uit Landgraaf.

              Diepe wonden
              In Heibloem zelf, een dorp met 850 inwoners, sloeg het drama diepe wonden. Het jeugdwerk werd door sommige bewoners beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van Nicky, anderen namen het juist op voor de begeleiders van het zomerkamp. Zo ontstonden er min of meer twee kampen in het dorp. De spanningen liepen zelfs zo hoog op dat de gemeente Leudal in 2000 weigerde mee te werken aan de plaatsing van een gedenkteken voor Nicky in het dorp, dat nota bene tegenover de woning van de kampoudste zou komen te staan.

              ‘Destijds zagen we grote gevaren voor de hechtheid van de gemeenschap’, verklaarde de burgemeester later. ‘Een schisma dreigde.’ De Limburgse popgroep Rowwen Hèze maakt er ook gewag van in zijn nummer Vlinder, opgedragen aan Nicky, waarin het gaat over ‘’n durp dat ’n geheim bewaart’.

              Uiteindelijk besloot de pastoor het monument voor Nicky toch te laten plaatsen, tegenover de Sint-Isidoruskerk, op kerkelijke grond. De spanningen in het dorp brachten de ouders en zus van Nicky er zelfs toe om te verhuizen naar het naburige dorp Meijel.

              De politie zegt dat ze zich vanaf augustus 1998 altijd met de dood van de Limburgse jongen is blijven bezighouden. ‘Het onderzoek naar de doodsoorzaak en de omstandigheden waaronder Nicky is overleden, heeft nooit stil gelegen’, aldus de politie op de website over de zaak. ‘In de afgelopen jaren bleef er regelmatig nieuwe informatie binnenkomen die onderzocht moest worden.’

              Maar welke tip of informatie ook binnenkwam, steeds liep de politie dood. Hoopgevend was slechts de voortschrijdende ontwikkeling van het dna-onderzoek. In 2008 vond het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een bruikbaar dna-spoor op de kleding van Nicky. Het was minuscuul, maar genoeg voor een dna-onderzoek op vrijwillige basis onder 107 geselecteerde mannen ruim een jaar later. Het leverde geen match op, al kwam niet iedereen opdagen en waren er ook drie personen die weigerden.

              Dna-verwantschap
              In 2012 werd ook het dna-verwantschapsonderzoek bij wet toegestaan. Dat onderzoek biedt mogelijkheden om ook via het dna van verwanten de dader van een misdrijf op te sporen. In datzelfde jaar vond meteen het eerste dna-verwantschap plaats in de zoektocht naar de verkrachter en moordenaar van het 16-jarige Friese meisje Marianne Vaatstra (in 1999).

              In een straal van 5 kilometer rond de plaats delict in een weiland bij Veenklooster werd aan achtduizend mannen gevraagd wangslijm af te staan. Het onderzoek leverde een match op, niet eens via verwanten, maar direct, één op één: de toen 45-jarige melkveehouder Jasper S. meldde zichzelf bij een dna-afnamelocatie en bezegelde daarmee zijn eigen lot.

              Die voltreffer deed ook de hoop opflakkeren bij de nabestaanden van Nicky en andere mensen die meeleefden. Maar het dna-spoor op de kleding van Nicky was volgens de politie destijds nog niet goed genoeg voor een dna-verwantschapsonderzoek. Wel werd in 2013 een coldcaseteam gevormd, een nieuw onderzoeksteam dat met een frisse blik naar de mysterieuze dood van de Limburgse jongen gaat kijken.

              Twee jaar later bleken de dna-sporen op de kleding van Nicky zodanig te zijn ‘opgewaardeerd’ dat ze ook geschikt zijn voor een dna-verwantschapsonderzoek. Eerst werd er nog een autosomaal (één op één) dna-onderzoek onder 1500 geselecteerde mannen gehouden, onder wie personen van wie bekend is dat ze destijds vaak op de Brunssummerheide kwamen voor werk, recreatie of sport.

              Maar begin dit jaar ging dan eindelijk het grootste dna-verwantschapsonderzoek van start dat ooit in Nederland is gehouden: 21.500 mannen in Landgraaf, delen van Brunssum en Heerlen en in Heibloem werd gevraagd vrijwillig wangslijm af te staan. ‘Het is de laatste stap om het mysterie te ontrafelen’, zei de Limburgse hoofdofficier van justitie Jan Eland bij de aankondiging van het dna-onderzoek.

              Zus Femke Verstappen deed een emotionele oproep aan alle opgeroepen mannen om ‘alsjeblieft’ mee te doen. ‘Mijn hele jeugd heeft in het teken gestaan van de dood van Nicky en het vinden van de dader’, zei de inmiddels 27-jarige vrouw. ‘Dit is onze allerlaatste strohalm, de laatste kans om antwoord te krijgen: wie heeft het gedaan?’

              DNA-VERWANTSCHAPSONDERZOEK
              Het tweede dna-verwantschapsonderzoek dat werd gehouden (na het onderzoek in de zaak-Marianne Vaatstra), had vorig jaar eveneens succes. Dat gebeurde in de vorm waarvoor het middel sinds 2012 wettelijk is mogelijk gemaakt: de dader via het dna van een familielid opsporen.

              In het onderzoek naar de verkrachting van en moord op de 19-jarige Milica van Doorn in 1992 werden 133 mannen van Turkse afkomst gevraagd dna af te staan. Want sporen die op het lichaam waren aangetroffen, bleken afkomstig van een Turkse man. Twee van de 133 mannen weigerden om wangslijm af te staan. De 47-jarige verdachte Hüseyin A. kwam toch in het vizier door het dna van zijn oudere broer. Hij werd afgelopen december gearresteerd.

              In het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen in 1998 zijn 21.500 mannen in de leeftijd van 18 tot 75 jaar uitgenodigd om wangslijm af te staan. Dat aantal maakt het tot het grootste dna-verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland is gehouden.

              Ook jongens van 18- en 19 jaar zijn opgeroepen, hoewel die in 1998 nog niet eens waren geboren. Maar hun dna kan wel een match maken, waardoor de politie in de familielijn verder kan speuren.

              Uit onderzoek is gebleken dat het dna-spoor dat op de kleding van Nicky is aangetroffen, van een man is. Dna bevat voor ieder mens een uniek patroon van genetische codes. Het is verpakt in chromosomen, die in elke kern van het lichaam zijn te vinden.

              Elk mens heeft 46 chromosomen: 23 van de vader, 23 van de moeder, geordend in paren. Het 23ste paar vormen de geslachtshormonen. De moeder geeft altijd een X-chromosoom mee. De vader bepaalt het geslacht van het kind: geeft hij via een zaadcel een X-chromosoom mee, dan wordt het een meisje; bij een Y-chromosoom wordt het een jongen.

              Dat kleine Y-chromosoom wordt vrijwel identiek van vader op zoon overgedragen. Dit vormt de basis van het verwantschapsonderzoek in deze zaak. ‘Dat Y-chromosoom kan zelfs mannelijke familiebanden tot de negende generatie aantonen’, zegt politiewoordvoerder Dick van Gooswilligen. ‘Zo kan een volledige stamboom worden opgetuigd en herleid naar heel verre familie die de donor niet eens kent.’

              Volgens onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kunnen door het dna-verwantschapsonderzoek in deze zaak langs de mannelijke familielijn ‘1 op de 8 Nederlandse mannen in beeld komen’, circa een miljoen mannen. De politie heeft daarom goede hoop dat het onderzoek tot een doorbraak zal leiden.

              De selectie van de donoren heeft plaatsgevonden op basis van ‘geo-profiling’. De politie denkt dat de dader het gebied goed kende en heeft daarom een straal van 5 kilometer rond de vindplaats van Nicky op de Brunssummerheide getrokken. Een klein deel daarvan ligt in Duitsland, waar het verwantschapsonderzoek niet mogelijk is. In het Nederlandse deel wonen 135 duizend mannen – veel te veel voor het onderzoek. Op basis van het wegenpatroon is het doelgebied verkleind tot vooral het zuidelijk deel: de hele gemeente Landgraaf en delen van Heerlen en Brunssum. Daarbij gaat het om ruim 17 duizend mannen.

              Ook alle 400 mannen tussen 18 en 75 in Heibloem, de woonplaats van Nicky op ruim 50 kilometer afstand van de Brunssummerheide, zijn opgeroepen. Verder is aan vierduizend mannen die destijds in de doelgebieden woonden maar inmiddels zijn verhuisd, eveneens gevraagd om dna af te staan.

              Op 1 juni hadden bijna 15 duizend mannen gehoor gegeven aan de oproep. Daarna werden nog drieduizend mannen telefonisch benaderd om dna af te staan.

               

              Deelnemer aan het grootste dna-verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland heeft plaatsgevonden: ‘Iedereen wil dat de dader gepakt wordt. Hij moet gestraft worden, of hij nou een familielid van me is of niet.’

              Dna-onderzoeker Ate Kloosterman: ‘De perfecte moord bestaat straks niet meer.’

              De ‘vijandige houding’ van dorpsgenoten werd het gezin te veel: in Heibloem sprak juist veel te snel bijna niemand meer over Nicky.

              Bron: de Volkskrant >>

              #226755
              Luka
              Moderator
              Topic starter

                Livestream doorbraak zaak Nicky Verstappen

                Bekijk de persconferentie over de belangrijke doorbraak in de zaak Nicky Verstappen. Verstappen verdween in 1998 tijdens een kamp en was toen elf jaar oud. Bekijk hier de emotionele oproep van Verstappens moeder en bekijk hier hoe het dna-verwantschapsonderzoek werkt.

                Kijk het hier terug: Gids.tv >>

                #246991
                Luka
                Moderator
                Topic starter

                  Voor Nicky Verstappen

                  Vlinder leet te sloape op de hei
                  enne lange droem di naam ‘m mei
                  d’r waas genne wind, genne nacht
                  allien mar deze daag
                  en ‘n groete moan die alles zaag

                  Elke boem en elke stroek stiet stil
                  ‘n wolk drieft dreigend
                  alsof ze zegge wil
                  ik halt de woarheid teage
                  zolang als ‘t meej lukt
                  tot ‘t moment dat alles oape brukt

                  Oh vlinder, vlig mar verder
                  als dat giet de kers die brandt
                  die langs d’n televisie stiet
                  oh vlinder, is ‘n foto an de moor
                  droem mar verder, sloap mar door

                  Met de pyama in ‘n tent elf joar,
                  al enne groete vent hof niks mier te liere
                  wet ‘t allemoal al lang allang
                  ‘t onbekende makt ‘m bang
                  Mugge danse op ‘t druuge graas
                  dezelfde daag als anders zoeals ‘t altied waas
                  ‘t volle licht, de schemering
                  d’r oavend als ‘t dimt en enne vlinder mei nar boave nimt

                  Urgens giet d’n telefoen
                  ‘t klinkt anders, harder dan gewoen
                  d’n hond leupt weg, heej dreid zich um nar boete
                  en ‘ie staart nar ‘n durp dat ‘n geheim bewaart

                  #253276
                  Luka
                  Moderator
                  Topic starter

                    Verdachte Jos B.: ‘Ik heb Nicky Verstappen gevonden op de hei, maar hij was al dood’

                    Jos B. ontkent in een videoverklaring dat hij 22 jaar geleden de 11-jarige Nicky Verstappen zou hebben vermoord. Hij zegt dat hij Verstappens lichaam dood aantrof en hem heeft aangeraakt om te controleren of hij nog leefde, en daarna is weggegaan.

                    De verdachte zegt dat hij tijdens een fietstocht over de Brunssummerheide op enig moment het levenloze lichaam van Nicky Verstappen heeft aangetroffen. Hij is afgestapt, over het hek van het dennenbosje gestapt en heeft gecontroleerd of de jongen nog leefde. Daarbij heeft hij Nicky ook aangeraakt, onder meer met zijn wang om zijn ademhaling te controleren en met zijn hand op de borst om een hartslag te voelen.

                    ‘Ik wist niet wat ik moest doen’, zegt de verdachte in een filmpje dat hij afgelopen week samen met zijn advocaat Gerald Roethof heeft opgenomen. De korte verklaring op beeld werd maandagmorgen bij het begin van de rechtszitting in Maastricht afgespeeld. ‘Moest ik het melden bij de politie? Maar wie zou me geloven?’, verklaarde hij, doelend op zijn zedenverleden.

                    Hij is volgens zijn eigen verklaring in paniek naar huis gefietst. Uren later besloot hij de vondst toch te melden. Hij stapte op de fiets richting Brunssummerheide. Daar bleek de jongen al gevonden te zijn, aldus B. in zijn verklaring, dus hoefde hij het niet meer te melden. Dat zou ook de verklaring zijn waarom hij kort na middernacht door twee marechaussees is aangehouden bij de vindplaats. Toen zei hij slechts, zo blijkt uit het proces-verbaal, dat hij post aan het rondbrengen was.

                    Tal van vragen
                    Het filmpje ontlokte tal van vragen bij de rechtbank. Waarom heeft hij de vondst niet meteen gemeld, desnoods anoniem? En toen hij het wel wilde melden, waarom belde hij niet gewoon met de politie, maar fietste hij naar de vindplaats op de Brunssummerheide? Waarom komt hij nu pas met zijn verklaring? B. gaf wel antwoorden, maar die bleven toch vrij vaag. Soms beriep hij zich ook weer op zijn zwijgrecht.

                    Peter R. de Vries, woordvoerder van de familie van Nicky Verstappen, noemt de verklaring ‘volstrekt ongeloofwaardig en leugenachtig’. Volgens de familie roept de verklaring meer vragen op dan antwoorden. ‘Als hij het lichaam van Nicky heeft aangeraakt om te kijken of hij nog leefde, hoe verklaart hij dan dat zijn dna is aangetroffen op de binnenkant van Nicky’s onderbroek en pyjamabroek?’, aldus De Vries. Ook advocaat Roethof kon die vraag tijdens de pauze niet beantwoorden.

                    Bron: de Volkskrant >>

                    #253277
                    Luka
                    Moderator
                    Topic starter

                      Familie Nicky Verstappen: verklaring Jos B. is leugenachtig


                      Peter R. de Vries met Peter Verstappen, de vader van Nicky ANP

                      De familie van Nicky Verstappen gelooft niets van de videoverklaring van Jos B., die wordt verdacht van het misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky in de zomer van 1998. De verklaring werd vandaag getoond in de rechtszaal, op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen B.

                      “De familie en ik trekken op dit moment de conclusie dat het hier om een leugenachtige, verzonnen verklaring gaat om zijn hachje te redden”, zegt Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van de familie. “Eigenlijk is het heel begrijpelijk dat B. de afgelopen twee jaar heeft gezwegen, als je uiteindelijk met zo’n rammelende verklaring moet komen. Het filmpje dat we gezien hebben, is in letterlijk en figuurlijk opzicht een vertoning.”

                      B. werd twee jaar geleden aangehouden in Spanje, nadat bij grootschalig dna-onderzoek onder meer sporen van zijn speeksel, huidschilfers en haren waren gevonden op het lichaam en in de onderbroek van Nicky.

                      De 11-jarige jongen was 22 jaar geleden op kamp op de Brunssummerheide in Limburg. Anderhalve dag nadat hij uit zijn tent verdwenen was, werd hij dood gevonden bij een dennenbosje op zo’n 1200 meter afstand van het kampterrein.

                      ‘Meer vragen dan antwoorden’
                      Na zijn aanhouding heeft B. zich steeds beroepen op zijn zwijgrecht, tot vandaag: in een vooraf opgenomen videoverklaring – “onder spanning spreek ik niet zo makkelijk” – zegt hij dat hij Nicky in augustus 1998 heeft gevonden, maar dat de jongen toen al dood was. “Ik heb geprobeerd Nicky netter neer te leggen, een been gestrekt. Ik heb zijn kleren gefatsoeneerd, een beetje rechtgetrokken. En blaadjes weggeveegd.”

                      B. sprak nooit met iemand over de zaak, naar eigen zeggen omdat hij bang en paniekerig was. De 57-jarige Limburger heeft een zedenverleden: in 1985 pleegde hij ontucht met twee 10-jarige jongens.

                      Volgens Peter R. de Vries roept de verklaring meer vragen op dan die beantwoordt. “Hoe verklaar je de dna-sporen op de binnenkant van de onderbroek van Nicky? En is dit de reactie van een man die een ervaren en geoefend leider bij de scouting was? Dat als hij een dood kind vindt, hij er als een haas vandoor gaat en niets doet?”

                      ‘Voortschrijdend inzicht’
                      De advocaat van B., Gerald Roethof, spreekt van “het begin van een verklaring”. Hij wijst erop dat dit pas de eerste van zeven zittingsdagen is. “De rest van de vragen over het dna-bewijs zullen op een later moment aan de orde moeten komen.”

                      Volgens Roethof kan zijn cliënt het bovendien nooit goed doen. “Praat je niet, dan zegt men: ‘Je zwijgt, dus je hebt iets te verbergen.’ Praat je wel, dan krijg je dit. Als je je verhaal doet, zullen er altijd personen zijn die zeggen: ik geloof er helemaal niets van.”

                      Op de vraag waarom B. nooit eerder een verklaring heeft afgelegd, antwoordt Roethof dat het altijd zijn advies was om te zwijgen, om het Openbaar Ministerie zijn werk te kunnen laten doen en om te voorkomen dat mensen zouden zeggen: “Wat een onzinverhaal.”

                      Maar op een gegeven moment begon de druk vanuit de samenleving toe te nemen, zegt de advocaat. “Misschien heb ik ook geluisterd naar geluiden uit de samenleving. Voortschrijdend inzicht, zo kun je het zien.”

                      Laatste woord
                      Het zevendaagse proces tegen Jos B. is gespreid over drie weken. Het Openbaar Ministerie komt op donderdag 8 oktober met de strafeis, op vrijdag 16 oktober heeft B. het laatste woord.

                      Bron: NOS.nl >>

                      #253278
                      Luka
                      Moderator
                      Topic starter

                        Zoveel dna-sporen op de onderbroek van Nicky Verstappen, maar is dat ook voldoende bewijs tegen Jos B.?

                        Ruim 22 jaar na de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen en ruim twee jaar na de arrestatie van verdachte Jos B. in de heuvels bij Barcelona begint vandaag de inhoudelijke rechtszaak tegen de Limburgse bushcrafter. Vijf vragen over een beladen zaak.


                        Het monument voor Nicky Verstappen op de Brunsummerheide. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

                        Waarvan wordt B. precies verdacht?
                        Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van gekwalificeerde doodslag, seksueel misbruik en ontvoering (plus het bezit van kinderporno). Aanvankelijk liet het OM lang in het midden of de verdachte vervolgd zou worden voor moord (met voorbedachten rade) of doodslag op Nicky. Het is uiteindelijk gekwalificeerde doodslag geworden: iemand doden om een ander misdrijf – het seksueel misbruik – te verdoezelen. Daarop staat een maximumstraf van levenslang.

                        Hoe sterk is het bewijs tegen B., ruim 22 jaar na de dood van Nicky?
                        Dat wordt het heikele punt tijdens de rechtszitting. Op de onderbroek, pyjamabroek en het lichaam van Nicky zijn 27 dna-sporen gevonden die afkomstig zijn van B. Ook opmerkelijk: het jongetje had zijn onderbroek en rode Ajax-pyjamabroek binnenstebuiten en achterstevoren aan toen hij levenloos werd gevonden.

                        De verdachte heeft zich tot dusver vooral beroepen op zijn zwijgrecht, mede op advies van zijn advocaat Gerald Roethof. Tijdens de eerste pro-formazitting eind 2018 ontkende hij slechts alle beschuldigingen: ‘Ik ben niet de persoon die Nicky heeft ontvoerd, ontuchtige handelingen heeft gepleegd en hem van het leven heeft beroofd.’

                        Daarna deed hij er vooral het zwijgen toe. Ook zijn advocaat heeft tot dusver niet willen zeggen hoe de dna-sporen van zijn cliënt dan wel op het slachtoffer terecht zouden kunnen zijn gekomen. Hij suggereerde slechts dat dit ook via onschuldig contact kan zijn gebeurd, bijvoorbeeld via de wc-bril of de deurknop op een toilet van de camping. Bovendien gaat het niet om bloed of sperma, dus zijn het volgens Roethof geen ‘dadersporen’.

                        Het OM stelt dat zoveel dna-sporen ‘schreeuwen om een verklaring’, die B. echter niet wil geven. Ze zullen tijdens de zitting een 3D-visualisatie van Nicky’s onderbroek laten zien, gemaakt door het Nederlands Forensisch Instituut, waarop alle dna-sporen (vooral van huidschilfers, speeksel en haar) van alle kanten bekeken kunnen worden.

                        Volgens rechtspsycholoog Peter van Koppen zeggen al die dna-sporen niet zoveel. ‘Als je een onderbroek in een zak stopt, gaan sporen zich verplaatsen’, zegt hij. Van Koppen wijst op het risico dat het processtuk destijds niet op de juiste manier is veiliggesteld.

                        Bovendien zeggen de sporen niets over de dood van Nicky. Volgens Van Koppen kan een alternatief scenario niet worden uitgesloten: ‘Meneer B. heeft de jongen misbruikt, samen met een andere man. Die ander heeft hem meegenomen en om het leven gebracht. In dat geval gaat B. vrijuit, want het misbruik is (als delict) verjaard.’

                        Is er ook ander bewijs dan de dna-sporen?
                        Het OM zegt een sterke zaak te hebben. Ook als de verdachte blijft zwijgen, denken de twee persofficieren samen met andere informatie in het dossier voldoende bewijs te hebben om hem veroordeeld te krijgen.

                        Zo hebben zich vlak na de arrestatie van B. twee getuigen gemeld die beweren dat ze in augustus 1998 een man op de Brunssummerheide zagen fietsen ‘met een jongetje met rode broek, ontbloot bovenlichaam en blote voetjes achterop’. Ze zeiden dat ze B. hadden herkend als de fietser. Roethof noemt die verklaringen volstrekt ongeloofwaardig.

                        Het OM zal tevens aanvoeren dat B. een zedenverleden heeft. In 1985 werd hij ook al verdacht van ontucht met jongetjes. Die zaak is destijds voorwaardelijk geseponeerd. Daarnaast is op zijn laptop of computer kinderporno aangetroffen.

                        Opmerkelijk is ook dat B. enkele uren nadat het lichaam van Nicky was gevonden, langs de plaats van het delict fietste. Dat was na middernacht. Tegen twee marechaussees die hem staande hielden, beweerde hij dat hij post van de scoutingclub aan het rondbrengen was.

                        Een complicerende factor is wel dat de precieze doodsoorzaak van Nicky nooit is vastgesteld, en ook niet of hij wel of niet seksueel is misbruikt. Het OM denkt dat hij door smoren of verstikking om het leven is gekomen – dat laat nauwelijks sporen na. Volgens Roethof kan Nicky ook verdwaald zijn en door uitdroging zijn overleden. Maar het OM herhaalt steeds: ‘Jongetjes van 11 gaan niet zomaar dood.’

                        Krijgen de ouders en zus van Nicky tijdens de zitting eindelijk te horen wat er in de laatste uren van zijn leven is gebeurd?
                        Dat is hoogst onzeker. Nicky verdween maandagmorgen vroeg uit zijn tent in het scoutingkamp en werd 39 uur later levenloos in een dennenbosje op 1 kilometer afstand gevonden. Volgens Roethof heeft B. vorig jaar ‘een kluisverklaring’ over de zaak afgelegd, waarin hij zijn versie van de gebeurtenissen zou hebben gegeven. ‘Die kaart wil ik achter de hand houden’, zei B. tegen de rechtbank.

                        Na afloop van de achtste pro-formazitting twee maanden geleden liet Roethof in het midden of B. nog wel met een verklaring zal komen: dat is afhankelijk van het bewijs waarmee het OM komt. Zijn strategie is duidelijk: niet B. hoeft zijn onschuld te bewijzen, maar het OM moet met ‘wettig en overtuigend bewijs’ komen voor zijn betrokkenheid en schuld bij de dood van Nicky.

                        Hoe gaat de rechtszitting verlopen?
                        De rechtbank Limburg heeft zeven zittingsdagen in Maastricht gereserveerd, die coronaproof zullen plaatsvinden: de pers zit in aparte zalen met een videoverbinding, en publiek kan in een wijkcentrum meekijken. Vandaag en morgen wordt het strafdossier besproken, inclusief de 3D-presentatie door het OM. Volgende week worden deskundigen gehoord en de persoonlijke omstandigheden van B. besproken. Dan zullen ook de moeder en zus gebruik maken van hun spreekrecht. Op 8 oktober komt het OM met zijn requisitoir, inclusief strafeis. Vier dagen later houdt advocaat Roethoef zijn pleidooi – hij zal bij gebrek aan bewijs voor vrijspraak pleiten. Wanneer de rechtbank uitspraak zal doen, is nog niet bekend.

                        Bron: de Volkskrant >>

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 12)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 38 ▪︎ leden online: 0
                      No users are currently active
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.872, reacties: 21.904, leden: 3.003