En dan komt dorpsroddel op gang

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit En dan komt dorpsroddel op gang

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 29/11/2017 om 22:14 door Jojo.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #214510
  Mark
  Moderator

   Dertig jaar geleden kwam naar buiten dat de toen 10-jarige Chantal al vijf jaar lang was misbruikt door de buurman. Het gezin waar ze uit kwam, werd slachtoffer van de dorpsroddel in de Achterhoek. En nu nog. Haar moeder waarschuwt, in deze tijden van #metoo: ,,Bezoedel jezelf niet maar denk na over je reactie.’’

   Hiermee begint een artikel in het AD waarin een moeder haar relaas doet over een schandalig staaltje victim blaming van dertig jaar geleden met als doel mensen, tegen het licht van de #metoo discussie, op te roepen goed na te denken voor ze slachtoffers nu hetzelfde aandoen. Dapper van deze moeder, maar kennelijk zijn haar kinderen er minder blij mee.

   “De kinderen hebben ons nadrukkelijk gevraagd om dit verhaal niet met naam en toenaam te doen. Omdat we nog steeds in het dorp wonen, en de mensen nog niet veranderd zijn. Voor je het weet gaat weer het hele dorp er mee aan de haal, begint het geroddel weer. Maar dat we ons verhaal doen, is omdat mensen moeten weten wat ze met hun houding, met hun geroddel en verdachtmakingen slachtoffers en hun families aandoen. Ze kunnen mensen tot de grond toe afbreken.”

   Dat ze slachtoffers tot de grond toe af kunnen breken, kan ik niet ontkennen. Maar dat ze dat doen omdat ze zich niet realiseren wat ze hen aandoen met hun houding, waag ik te betwijfelen. Ik heb eerder het idee dat die houding niks met slachtoffers te maken heeft maar alles met hunzelf. Zo van, zolang ze zichzelf vertellen dat slachtoffers het er zelf naar gemaakt hebben, kunnen ze zichzelf ook voorhouden dat zoiets hen niet gaat overkomen, want zij zijn niet zo als hen…

   !!!Let op, het artikel in het AD kan triggeren!!!

   #214513
   Jojo
   Lid LSG

    Het verbaast mij iedere keer weer hoe ontzettend bekrompen en kortzichtig mensen kunnen zijn; En echt niet alleen in dorpen. Het is te triest voor woorden. Ik zal niet snel zeggen dat ik slim ben, eerder gemiddeld maar wat heb je domme mensen op deze aardkloot rondlopen, gewoon ronduit dom (met univisitair- of HBO papiertje en al). Het zit m niet in de opleiding maar in de bizarre individuele en tevens saamhorige hokjesgeest waar half Nederland uit bestaat (minstens).

    Veel leed is en wordt veroorzaakt door moedwillig onbegrip, jawel, moedwillig onbegrip. Wanneer je iets niet snapt hoef je ook niet over de consequenties na te denken en kun je als een soort Pilatus door het leven gaan. Wel zo makkelijk, wel zo overzichtelijk.

    Sorry, ik moest mij hierover even ongenuanceerd uitlaten.

    Jojo

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 18 ▪︎ leden online: 1
   Lyn
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865