Onzichtbaar – Angelique Rijk

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 30/09/2019 om 20:09 door Mark.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #245264
    mara
    Lid LSG

      Onzichtbaar
      Over seksueel misbruik, depressie, niet meer willen leven, vechten voor geluk, veerkracht, opstaan, doorgaan en alles daartussenin

      Auteur: Angelique Rijk

      Deze autobiografie vertelt het verhaal van Angelique Rijk. Als jong kind wordt ze seksueel misbruikt door haar opa. Ze beschrijft haar ervaringen, confronterend, kwetsbaar en eerlijk, omdat ze niet meer wil zwijgen. Ze vertelt ook over de traumatische ervaringen van haar eveneens misbruikte en mishandelde moeder, wat dit heeft betekend voor het hele gezin. En hoe ook haar broer en zus worstelen met het verleden. Ze beschrijft hoe ze heeft gevochten tegen de negatieve gedachten, het niet meer willen leven. Over ongewenst kinderloos zijn en moeten leven met de diagnose fibromyalgie. Maar ook hoe ze gevochten heeft voor haar geluk en steeds het goede wil blijven zien. Met wilskracht en veerkracht gaat ze de strijd aan met zichzelf, waarbij ze de complexe patronen en gedragingen probeert te ontrafelen die vaak het gevolg zijn van seksueel misbruik en leven in een getraumatiseerd gezin.

      Angelique hoopt dat dit boek een aansporing is voor anderen om niet met hun geheimen rond te blijven lopen en hulp te zoeken. Maar ook dat anderen zien hoe belangrijk het is om kinderen tijdig voor te lichten, zodat ze misbruik herkennen. Zodat ook kinderen weerbaarder worden en het taboe bespreekbaar wordt gemaakt.

      #245268
      Mark
      Moderator

        Angelique: En dus kon mijn opa ook mijn nichtje misbruiken

        Op praten over seksueel misbruik binnen de familie ligt nog altijd een taboe. In het boek ‘Onzichtbaar’ probeert Angelique Rijk (54) dit taboe te doorbreken.

        Het misbruik door haar opa begon toen Angelique 7 jaar was en ging van kwaad tot erger. Op aanraden van haar therapeute begon ze vijf jaar geleden met het opschrijven van die pijnlijke herinneringen. „Tot die tijd had ik de állerzwartste gedachtes slechts met mijn partner durven delen. Want ik wilde niet als zwak overkomen, had een sterke drang om ’normaal’ te willen zijn. Ik durfde niet uit te spreken dat ik het leven moeilijk vond.”

        Ouders
        Pas zeven jaar na het eerste misbruik vertelde Angelique het, op haar veertiende, aan haar ouders. „Dat vond ik ontzettend eng; ik was bang dat ze mij niet zouden geloven en schaamde mij ook.”

        Lees dit premium artikel verder op telegraaf.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 17 ▪︎ leden online: 5
      Lieza, Moontje88, Meliah, Kaia, Trees50
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.767, reacties: 21.159, leden: 2.812