Onderzoek online shaming

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Oproepjes Onderzoek online shaming

Tags: 

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 19/11/2021 om 10:51 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #267042
    Mark
    Moderator

      Pointer is het plaform voor onderzoeksjounalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. We houden je scherp en pakken de kwesties van nu aan. Dit doen we met de nieuwste methoden en de meest ervaren journalisten, en we zijn altijd transparant over onze aanpak. Voor ons onderzoek naar online shaming zoeken wij mensen die dit hebben meegemaakt en hun ervaringen vertrouwelijk met ons willen delen.

      Een expliciete foto of video van jou wordt verspreid via WhatsApp en voor je het weet heeft iedereen op school de foto gezien. Je bent radeloos en je weet niet hoe je de verspreiding van de foto kunt stoppen. Is het je eigen schuld of zijn de verspreiders van de foto schuldig. Voor veel jongeren zijn ‘exposing’ en ‘online shaming’ dagelijkse kost. Tegelijkertijd proberen ouders, scholen en instanties grip te krijgen op de online wereld die steeds verandert.

      Zo zijn honderden personen maandelijks het slachtoffer van exposing: het ongevraagd verspreiden van (naakt-)beelden op sociale media. In chatgroepen zoals Telegram worden duizenden foto’s en video’s verspreid van onder andere minderjarige meisjes. Dat blijkt uit een analyse van Pointer van chats op het sociale medium Telegram.

      De deelnemers van deze chatgroepen proberen vaak te achterhalen welk meisje op de intieme beelden staat. Ze vallen het slachtoffer daarna lastig via Instagram, Snapchat of hun telefoonnummer. Ze proberen seksafspraken te maken, of sturen aan de lopende band beledigingen. Zodra naaktbeelden in zulke grote groepen zijn verspreid, is het nagenoeg onmogelijk om ze nog verwijderd te krijgen

      Wat kunnen we doen tegen online shaming en exposing? Wat is de verantwoordelijkheid van de sociale platforms zoals Twitter, Facebook en Telegram? En doen scholen wel voldoende om jongeren voor te lichten over online shaming?

      Naar het onderzoek >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 32 ▪︎ leden online: 4
    Devine21, Ollybolly, Mango456, Trees50
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.754, reacties: 21.086, leden: 2.775