‘Onderwijs essentieel om seksueel misbruik jongeren te stoppen’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit ‘Onderwijs essentieel om seksueel misbruik jongeren te stoppen’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 30/06/2023 om 22:10 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #277317
  Luka
  Moderator

   Uit onderzoek van de WeProtect Global Alliance blijkt dat twee derde van de ondervraagde Europese achttienjarigen als kind online seksueel misbruik hebben meegemaakt. In Nederland kregen bijna zeven op de tien kinderen met online seksueel misbruik te maken. Van vier op de tien kinderen zijn seksueel expliciete afbeeldingen of video’s verspreid. Voormalig Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel geweld tegen Kinderen, Corrine Dettmeijer, stelt Europese regelgeving voor om kinderen en jongeren online beter te beschermen. Dat is goed, maar dat alleen is niet dé oplossing, zegt Fonds Slachtofferhulp.

   De oplossing ligt volgens Fonds Slachtofferhulp in een samenspel van factoren. Ook het onderwijs is essentieel om seksueel misbruik van kinderen en jongeren te stoppen of zelfs te voorkomen.
   Europese regelgeving inzetten in de strijd tegen online seksueel misbruik van kinderen en jongeren is een goede stap. “Omdat we als samenleving iedere mogelijkheid moeten aangrijpen om jongeren online en offline beter te beschermen tegen seksueel misbruik. Tegelijkertijd weten we dat het tijd kost voordat Europese regelgeving wordt ingevoerd. En daar moeten we niet op wachten. We kunnen nu al belangrijke stappen zetten om online seksueel misbruik te stoppen of zelfs te voorkomen”, aldus het fonds.

   Beginnen bij de basis
   Jongeren willen vaak wel praten over hun seksuele ervaringen – online of offline, fijn of niet fijn – maar worden belemmerd door gevoelens van schaamte en schuld. Tegelijkertijd is bekend dat ook docenten en ouders behoefte hebben aan handvatten: hoe benader je online seksualiteit, zonder schaamte en schuldgevoel in de hand te werken? Hoe communiceer je vertrouwen in plaats van wantrouwen? Hoe geef je kinderen en jongeren zekerheid, zodat zij altijd alles durven delen? En hoe creëren we hierdoor meer kansen voor de hulpverlening?

   Belang van onderwijs
   Wanneer jongeren online seksueel misbruik kunnen herkennen. Niet in de greep worden gehouden door gevoelens van schaamte en schuld. En hier áltijd eerlijk over durven delen, met iemand uit de naaste omgeving of (anoniem) met een hulpverlener, dan winnen we een groot deel van de strijd. Fonds Slachtofferhulp zet daarin nu al een belangrijke stap met ons lespakket over online seksueel misbruik, voor het voortgezet onderwijs.

   Bron: Nationale Zorggids >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 18 ▪︎ leden online: 1
  Lyn
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865