Nooit meer Valentijn – Peter van Ineveld

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Nooit meer Valentijn – Peter van Ineveld

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 27/02/2020 om 20:53 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #249309
  Luka
  Moderator

   Nooit meer Valentijn
   Een bezielend levensverhaal

   Auteur: Peter van Ineveld
   Uitgever: Uitgeverij Boekscout

   Samenvatting
   In Nooit meer Valentijn blikt de auteur terug op zijn katholieke jeugd in Roosendaal en laat hij op overtuigende wijze zien hoe ingrijpende gebeurtenissen uit die tijd zijn verdere leven hebben bepaald. Eerst worden we opgeschrikt door het onverwachte overlijden van zijn moeder. Peter is dan tien jaar. Slechts een half jaar later begint het seksueel misbruik door een kerkdienaar, de biechtvader van het jonge misdienaartje. Deze pastoor, vertegenwoordiger van God, denkt alleen aan zijn eigen genotzucht en geilheid. Hij ziet zijn kans schoon. De goede God blijkt ook de duivel te zijn.
   In deze autobiografie weet Peter van Ineveld aan de hand van persoonlijke lotgevallen en herinneringen op originele wijze de sfeer op te roepen van de jaren vijftig, zestig en zeventig in West-Brabant. De auteur steekt de draak met het Scheppingsverhaal van de kerk dat hij als kind geïndoctrineerd kreeg en hij laat de Almacht zelf uitleggen hoe het heelal en het leven zijn ontstaan in de ‘Ordening’.
   Het boek geeft ons een intiem relaas van de gevolgen van de vroegtijdige dood van zijn moeder en het misbruik. Op het gezin, hemzelf en zijn omgeving. De auteur beschrijft aangrijpend hoe hij er desondanks in slaagt een toekomst op te bouwen.

   #249310
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Roosendaler Peter was 10 toen de pastoor hem misbruikte: ‘Ik wist niet wat me overkwam’

    Hij is nog maar tien jaar oud, als het seksueel misbruik door een pastoor van de Corneliusparochie in Roosendaal begint. Deze priester is in de jaren vijftig de biechtvader van de Peter van Ineveld (71). De latere docent wiskunde deed uiteindleijk aangifte bij de commissie-Deetman, die hem in het gelijk stelde.

    Het doet Van Ineveld nog vreselijk veel verdriet als hij er aan terugdenkt. ,,Het heeft mijn hele leven beïnvloed.” De Roosendaler heeft er nu een autobiografie over geschreven. ‘In Nooit meer Valentijn’ blikt de auteur terug op zijn katholieke jeugd.

    Overlijden moeder
    Op Valentijnsdag 1959 overlijdt zijn moeder. Vader weet zich er geen raad mee. In huis heerst een negatieve gespannen sfeer. Kort na het overlijden van zijn moeder begint het gedoe in de kerk. ,,De pastoor wilde eerst maatjes met me worden. Ik kreeg soms een stuk fruit of een paar gulden als ik karweitjes deed in de kerk. Een jaar lang ben ik seksueel misbruikt.”

    Ik ben een jaar lang seksueel misbruikt

    Peter van Ineveld
    De jonge Peter kwam dagelijks bij de Sint Corneliuskerk in Roosendaal, op de hoek van de Hulsdonksestraat en de Wouwseweg. De kerk is in 1971 aan de eredienst onttrokken en twee jaar later gesloopt.

    Geen zelfvertrouwen
    ,,Ik wist niet wat mij overkwam. En thuis vertellen durfde ik niet. Mijn vader was een boeman. Hij kon de dood van zijn vrouw niet verwerken en was op alles en iedereen boos.”

    In het boek schrijft Van Ineveld over de grote invloed die het misbruik op de rest van z’n leven heeft gehad. ,,Het beetje zelfvertrouwen dat ik als kind had werd rigoureus de grond in gestampt. Ik heb het misbruik jarenlang proberen te verstoppen.”

    Ik heb het misbruik jarenlang proberen te verstoppen

    Peter van Ineveld
    Het grote geheim hing als een molensteen om zijn nek. ,,Een eigen mening had ik niet meer. Zo’n zestig jaar heb ik het trauma voor mezelf gehouden. Ik ben getrouwd en heb twee zoons, maar niemand wist het.”

    Aangifte en verwerking
    De commissie-Deetman deed in de jaren 2010-2011 onderzoek naar het seksueel misbruik van de katholieke kerk. ,,Ik ben blij dat ik aangifte heb gedaan. Daar bleek dat de pastoor meerdere slachtoffers heeft gemaakt.”

    Van Ineveld kreeg schadevergoeding en vooral erkenning voor wat hem is overkomen. Nu is er zijn autobiografie. ,,Ik wil laten zien dat je ondanks alle tegenslagen toch dingen kunt bereiken in je leven, maar ook dat het iets is dat je je hele leven bij je draagt.”

    Bron: BN de Stem >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 20 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865