Nena (21) werd online misbruikt door Thijs Römer: ‘Het gaat maar door met die haatberichten’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Nena (21) werd online misbruikt door Thijs Römer: ‘Het gaat maar door met die haatberichten’

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 21/08/2023 om 21:29 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #277555
    Luka
    Moderator

      Dinsdagmiddag  8 augustus werd Thijs Römer veroordeeld tot een celstraf van drie maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, vanwege online seksueel misbruik van drie minderjarige meisjes. De 21-jarige Nena is een van de slachtoffers. Aan het Algemeen Dagblad doet ze haar verhaal.

      Contact via sociale media
      Nena was pas 14 jaar oud. Destijds was ze groot fan van de Thijs Römer en kwam ze via sociale media met hem in contact. Op Twitter (nu ‘X’) stuurde ze een paar berichten en algauw volgde er privécontact tussen de twee.

      In een gesprek met het AD zegt ze: “Hij luisterde naar mij, hij was een dagboek voor mij. Ik hechtte héél erg aan hem. Elke keer ging hij dan weer over op sekstalk… Maar ik wilde hem toch niet laten gaan. Ik dacht dat ie op die manier om mij gaf en ik wilde hem niet kwijt. Appjes met naaktfoto’s? Ik dacht dat het normaal was.”

      Volgens Nena heeft Thijs zelfs berichten verstuurd waarin hij haar vertelde hoe ze zichzelf moest bevredigen.

      Anderen helpen
      Jaren later, toen Nena zich uitsprak over het gedrag van Thijs, ontving ze veel online haatberichten. “Niemand geloofde mij eerst. Maar ook nu het misbruik ‘bewezen is’, gaat het maar door met die haatberichten”, legt ze uit. Ze ontving ook positieve reacties en dat motiveert haar om anderen die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt te helpen.

      “Ik wil mensen helpen, mannen, vrouwen, non-binaire mensen, maakt niet uit, iedereen die voor herstel wil kiezen en weer positief in het leven wil staan. Andere slachtoffers laten zien: je staat er niet alleen voor.

      De mensen mogen mij haten, geef mij die shit maar, maakt me niet uit, ik weet wat de waarheid is. Als ik andere slachtoffers maar de boodschap kan geven: je bent niet alleen, naar de politie stappen is niet eng.”

      Zaak Thijs Römer
      Dinsdag werd bekend dat Thijs schuldig is aan grensoverschrijdend seksueel gedrag. Hij verleidde drie minderjarige meisjes online tot het plegen van ontuchtige handelingen bij zichzelf en het sturen van naaktfoto’s. Dat is gebeurd tussen november 2015 en november 2017 toen de meisjes 14, 15 en 16 jaar waren.

      Hulp
      Heb je te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Voor hulp kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Op de website kan je gratis en anoniem chatten met hulpverleners van het CSG en vind je meer informatie over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Je kan ook gratis en anoniem bellen naar 0800-0188.

      Bron: Flair >>

      #277562
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Twee derde jongeren krijgt online te maken met seksueel ongepast gedrag, zo wapen je je tieners

        Online misbruik van kinderen is de angst van iedere ouder. Maar hoe houd je opgroeiende kinderen online weg bij foute types? Helemaal voorkomen is onmogelijk, stellen experts. Maar wie op een goede manier in gesprek is met zijn kinderen over hun digitale wereld, helpt ze zich beter te wapenen tegen de gevaren.

        Thijs Römer voerde seksgesprekken met meisjes die fan van hem waren en gaf hun tips over hoe ze zichzelf moesten bevredigen. Ook vroeg hij om naaktfoto’s. De acteur kwam met ze in contact via sociale media. Tot diep in de nacht voerde hij ‘zeer expliciete gesprekken’ met ze. Römer moet van de rechter hiervoor een maand de cel in en kreeg een werkstraf van 240 uur.

        Volgens Robbert Hoving, directeur van kenniscentrum Offlimits tegen online misbruik, laat deze zaak zien dat werkelijk iedereen een dader kan zijn. ,,Veel mensen denken vaak als eerste aan een eng persoon, maar daders hebben vele gezichten. Het kan een student zijn, zoals laatst met die jongen die verdacht wordt van het afpersen van tientallen meisjes met naaktfoto’s. Maar dus ook een bekende Nederlander. Of juist iemand die dichtbij staat. Die door iedereen altijd erg aardig wordt gevonden en bij wie niemand zich zoiets bij kan voorstellen.’’

        Seksueel getinte beelden gedeeld
        Juist omdat iedereen een dubbelleven kan leiden, komt online ongewenst seksueel gedrag zo vaak voor. Uit cijfers van hulporganisatie WeProtect blijkt dat 68 procent van de jongeren er voor hun achttiende mee te maken heeft gehad. Volwassenen stuurden dan bijvoorbeeld seksueel expliciete beelden, of ze werden gevraagd om seksuele handelingen te doen waarbij ze zich ongemakkelijk voelden. Ook werden er seksueel getinte beelden van hen gedeeld door anderen.

        Volgens Offlimits en Helpwanted, een hulplijn bij online grensoverschrijdend gedrag, is er aan de keukentafel in menig huishouden nog een wereld te winnen om jongeren beter te beschermen. Voordat kinderen mogen zwemmen, sturen ouders ze eerst op les. Maar hoe kinderen online weerbaar kunnen zijn, geven veel vaders en moeders hen niet mee. ,,Veel ouders vragen vaak wel hoe het is gegaan op school of op de sportclub, maar niet wat hun kinderen online hebben meegemaakt. Wie zijn ze tegengekomen op sociale media? En is hun weleens gevraagd om naaktbeelden naar iemand te sturen?’’ zegt Hoving van Offlimits.

        Niet oordelen
        Regelmatig het gesprek voeren met kinderen is volgens de experts ontzettend belangrijk. Daarin kun je ze bijvoorbeeld meegeven dat ze niet zomaar met iemand moeten chatten die ze niet fysiek kennen, laat staan afspreken. In de echte wereld ga je ook niet zomaar met iemand mee, maar online voelt dat soms veiliger. ,,Voer gesprekken over de grenzen van je kind en hun wensen. Wat vinden ze fijn en wat niet, zodat ze ook leren herkennen wat goed is en niet’’, zegt Romy Visser van Helpwanted.

        Belangrijk is het volgens Hoving ook dat kinderen de vrijheid moeten voelen om altijd naar hun ouders te kunnen stappen. Dat betekent dat ouders niet moeten oordelen als er online iets vervelends gebeurt. ,,Dan moet je vooral klaar staan om te helpen en als het nodig is een hulpverlener inschakelen.’’

        Bron: AD.NL >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 25 ▪︎ leden online: 1
      Lyn
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.769, reacties: 21.173, leden: 2.814