#MeToo in omgekeerde richting. Kan dat wel? Ja, dat kan niet alleen, dat moet!

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit #MeToo in omgekeerde richting. Kan dat wel? Ja, dat kan niet alleen, dat moet!

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 01/09/2018 om 10:45 door Mark.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Reacties
 • #226819
  Mark
  Moderator

   Op hln.be kwam ik het artikel ‘#MeToo in omgekeerde richting. Kan dat wel?’ tegen n.a.v. de recente commotie rondom Asia Argento, één van de aanjagers van de #metoo beweging, waar m’n nekharen van overeind gingen staat. 

   Lees dit premium artikel op hln.be of als lid van LSG op lotgenotenseksueelgeweld.nl/metoo-in-omgekeerde-richting-kan-dat-wel.

   Met name de uitspraken van evolutiebioloog Mark Nelissen, verbonden aan de Universiteit van Antwerpen, vind ik uiterst verwerpelijk.

   Ik citeer:

   Misbruik door vrouwen is dan ook een heel complex gegeven, zegt evolutiebioloog Mark Nelissen (UAntwerpen). “Het valt niet onder normaal gedrag te klasseren. Niet dat ik overschrijdend gedrag van mannen wil goedpraten, verre van, maar dat is biologisch gedreven. De man wou zich van oudsher voortplanten door zich aan anderen op te dringen. Vrouwen konden gewoon afwachten en kiezen.” Nelissen denkt dan ook dat het verhaal rond Asia Argento wat haken en ogen kent. “We kennen de details van deze zaak niet, maar er zijn weinig vrouwen die handenwrijvend denken: ‘Ik ga dat kereltje eens pakken, zie.’ Het is alleszins mogelijk dat deze jongeman zich door de wat oudere actrice gevleid voelde, maar achteraf spijt kreeg. Of eigenlijk niet wou, maar het niet durfde te zeggen.

   Dit soort ongenuanceerde uitspraken dragen m.i. absoluut niet bij aan de emancipatie van mannen die door vrouwen misbruikt worden. Dat een evolutiebioloog aanhaalt dat grensoverschrijdend gedrag van mannen biologisch gedreven is, geldt omgekeerd namelijk exact zo voor vrouwen. Vrouwen willen zich van nature OOK voortplanten. Zij doen dat van oudsher door het ‘beste’ mannetje uit te zoeken en die te verleiden. In dat opzicht is het volkomen natuurlijk dat een oudere vrouw een jonge, aantrekkelijke en sterke ‘adonis’ verleidt. Dat dat uit kan monden in seksueel misbruik door het grote leeftijdsverschil of door een afhankelijkheidsrelatie, is dan ook zeker niet abnormaal, zoals Nelissen beweert, maar eerder te verwachten. Het argument van Nelissen slaat dus nergens op en doet mannen die door een vrouw misbruikt zijn absoluut geen recht!

   Ook zijn slotuitspraak dat het alleszins mogelijk is dat deze jongeman zich door de wat oudere actrice gevleid voelde, achteraf spijt kreeg of eigenlijk niet wou, maar het niet durfde te zeggen, raakt kant nog wal. Exact hetzelfde kun je namelijk van vrouwen zeggen.

   Frank Verbruggen, professor strafrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven, maakt het er al niet veel beter op. Ik citeer:

   “Naar seksuele intimidatie door vrouwen is weinig onderzoek gedaan”, zegt Verbruggen. “Er zijn in Vlaanderen geen cijfers over.” Wereldwijd wordt aangenomen dat ongeveer vijf procent van de zedenmisdrijven wordt gepleegd door een vrouw, meldt de vereniging Lotgenoten Seksueel Geweld. Het overgrote merendeel zijn dus mannen. Maar: “Allicht wordt er veel verzwegen”, zegt Verbruggen. “Een man die zich door een vrouw aangerand voelt, dat baadt toch in een lacherig sfeertje. Kameraden zullen zeggen: ‘Allez jongen, ik zou dat plezánt vinden, als een vrouw dat doet.’ Allemaal onzin waar het slachtoffer niets mee is. We menen misschien ook dat een man niet verkracht kán worden, omdat we enkel aan penetratie denken. We vergeten dat er nog veel andere handelingen zijn, waartoe iemand kan worden gedwongen.”

   Harde conclusies trekken op basis van aannames terwijl hij tegelijkertijd erkent dat er geen cijfers over bekend zijn, heeft geen enkele waarde en doet net zo min recht aan mannelijke slachtoffers als de uitspraken van Mark Nelissen! Zeker niet omdat de professor zelf al aangeeft dat er allicht veel verzwegen wordt door de manier waarop er gereageerd wordt als een man zich door een vrouw aangerand voelt.

   Overigens heb ik de verenging Lotgenoten Seksueel Geweld die als bron genoemd wordt, online niet kunnen vinden. Als ik erop google, kom ik uit bij ons en de genoemde cijfers dat in ‘slechts’ 5% van de gevallen de dader een vrouw is, worden op LSG pertinent niet gecommuniceerd! Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat meer dan 25% van alle misbruikslachtoffers man is en dat van alle volwassen mannen die misbruikt zijn, maar liefst bijna 80% een vrouwelijk dader heeft. Dát zijn cijfers die hier op LSG genoemd worden omdat díe ertoe bij kunnen dragen dat misbruik van mannen serieus genomen gaat worden!

   Mensen, laten we alsjeblieft ophouden met grensoverschrijdend gedrag als iets typisch mannelijks te zien en laten we ophouden met in twijfel trekken of vrouwen dat ook doen. Net als mannen maken óók vrouwen zich eraan schuldig en net als vrouwen worden óók mannen er slachtoffer van. Zo simpel is het. #Metoo gaat niet over vrouwen als slachtoffer en mannen als dader, maar over hoe wij als mensen, bewust of onbewust, elkaars grenzen overschrijden.

   #226933
   Jojo
   Lid LSG

    Ik kan me alleen maar achter jouw mening scharen Mark. Hoe serieus ben je als je op deze wijze je ongefundeerde mening uit en dan ook nog wel publiekelijk. Het is getuigd in ieder geval niet van intelligentie wat je van iemand van deze statuur wel mag verwachten.

     

    Jojo

    #227185
    Fstar
    Lid LSG

     Ik heb ook de indruk dat als er misbruik plaatsvindt door een vrouw, dat er vaak gedacht wordt dat de vrouw emotionele/psychische problemen heeft (In plaats van de vrouw als dader te zien).

     Ik heb dit zelf meegemaakt, op een PAAZ afdeling, zo’n 20 jaar geleden, kreeg ik zoiets dergelijks te horen.

     Dan wordt je behoorlijk misselijk als je net je verhaal hebt gedaan kan ik je zeggen.

     Fred

     #227391
     Mark
     Moderator
     Topic starter

      In het subforum ‘Informatieve websites & mediaberichten per onderwerp’ staat en topic met informatie en mediaberichten over seksueel misbruik door vrouwen.

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
     gasten online: 22 ▪︎ leden online: 0
     No users are currently active
     FORUM STATISTIEKEN
     topics: 3.775, reacties: 21.206, leden: 2.838