Merel van Groningen Foundation

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 06/11/2019 om 10:22 door Mark.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #222806
  Mark
  Moderator

  merelvangroningen.nl/mvg-foundation

  Merel van Groningen Foundation (MvG Foundation) is in 2017 opgericht voor meisjes die slachtoffer zijn van een loverboy en in een afhankelijkheidsrelatie verkeren. Bij de Foundation worden meisjes door een team bestaande uit ervaringsdeskundigen en professionals begeleid en behandeld om de eigen regie op het leven terug te krijgen en een zelfstandig bestaan op bouwen. De ervaringsdeskundigen blijven de gehele periode van begeleiding en behandeling naast het meisje staan. Wanneer het meisje dreigt af te haken zorgt de ervaringsdeskundige dat ze in contact blijft met het meisje en haar te stimuleren door te zetten. De ervaringsdeskundige heeft een centrale rol in het herstel van de zelfregulatie en deelname aan het “gewone” leven en blijft in contact met het meisje zolang het nodig is. Met de langdurige begeleiding door gescreende ervaringsdeskundigen onderscheiden we ons van de reguliere zorg aan slachtoffers van loverboys.

  De Merel van Groningen Foundation bestaat uit vijf onderdelen, namelijk:

  1. Voorlichting, Training, Clinics en Advies
  2. Ondersteuning bij aangifte
  3. Opvang en Wonen
  4. Begeleiding naar zelfstandigheid
  5. Nazorg

  Merel van Groning Foundation is in 2017 opgericht voor een innovatieve werkwijze in het signaleren en begeleiden van slachtoffers van loverboys. Door de inzet van een ervaringsdeskundigen als coach gedurende het behandel- en begeleiding proces krijgen slachtoffers hulp op maat en worden de meisjes op een laagdrempelige wijze gemotiveerd en ondersteund bij alle stappen die nodig zijn voor herstel van het gewone leven. Zij kennen de wereld van het meisje en weten wat er nodig is om een zelfstandig bestaan in de maatschappij op te bouwen. De Foundation richt zich op meisjes tussen de 17-23 jaar omdat we weten dat deze meisjes tussen wal en schip vallen binnen de reguliere zorg. Opvang, begeleiding en nazorg is met ons maatwerk, wat de foundation biedt, meer afgestemd op de behoefte dan de hulpverleningsvarianten die nu binnen de reguliere zorg bestaan.

  #222812
  Mark
  Moderator
  Topic starter

  ’Aanpak zedenzaken belabberd’

  SLACHTOFFERS SEKSUELE UITBUITING DOEN AMPER AANGIFTE

  Het is belabberd gesteld met de aanpak van zeden- en mensenhandelzaken door de politie. Dat zegt ervaringsdeskundige en begeleider van loverboyslachtoffers Merel van Groningen aan de vooravond van de presentatie van een groot onderzoek naar ’aangiftebereidheid’ van slachtoffers. Ook Richard Korver, als advocaat gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers, herkent dit beeld.

  De vaak minderjarige slachtoffers van loverboys, seksuele uitbuiting, sextortion, afpersing door seksfoto’s en video’s zouden aangifte willen doen, maar zien ervan af, constateert Van Groningen. Vanwege de houding van de politie.

  “Ik ken gevallen van minderjarige loverboyslachtoffers die bij een rechercheur komen en te horen krijgen: ’maar het is je eigen schuld’. Zo’n slachtoffer ben je kwijt”, zegt Van Groningen die onder meer het ministerie van Justitie op dit thema adviseert.

  Lees verder op telegraaf.nl >>

  #246129
  Mark
  Moderator
  Topic starter

  HOE MEREL OP JONGE LEEFTIJD WERD MISBRUIKT

  Merel van Groningen, 45 jaar, is als 15 jarige onder invloed gekomen van een ouder persoon en gedwongen om in de prostitutie te gaan werken. Wanneer er een veilige omgeving voor haar was geregeld bleek dit echter niet zo veilig en kreeg ze te maken met seksueel misbruik. ‘Ik wil mijn verhaal delen om te laten zien dat het ook weer goed kan komen na een heftige periode.’

  Steeds meer invloed
  Als 15 jarige kwam ik onder invloed van een ouder persoon die ik leerde kennen door een vriendin die verliefd op hem was. In eerste instantie had ik helemaal niets met hem, maar hij op een of andere manier wel met mij. Toen wij samen voor het eerst bij hem aan de deur stonden vond hij mij meteen interessant. Er ontstond een vriendschap tussen ons wat over ging naar verliefdheid. Vanaf dat moment ging hij steeds meer invloed op mij uitoefenen.

  Daarnaast was ik opstandig op school en al twee keer blijven zitten. Toen ik steeds meer weg liep weg van huis werd ik in een internaat geplaatst. Mijn moeder dacht dat het beter voor me zou zijn om ergens ver weg te wonen, ver weg van deze oudere persoon. Tijdens de vakanties mocht ik wel altijd even naar huis en miste ik, wanneer ik weer terug was in het internaat, de gezelligheid van thuis. Ik miste vooral hoe gezellig ik het had met hem en zijn vrienden, dat ik liever nog wat langer vakantie had gehad. Op dat moment besloot hij mij maar te komen halen. Ik werd door hem met een vuurwapen weg gehaald van het internaat om uiteindelijk gedwongen in de prostitutie te gaan werken. Ik was niet uit vrije wil met hem mee gegaan.

  Een hel
  Het leven was een hel. Er was geen eten en geen geld om bijvoorbeeld alleen al toiletpapier te kopen. Ik had vaak honger dat ik besloot oud brood en hondenvoer te gaan eten. Uiteindelijk heb ik met een inbraak mee moeten helpen om aan geld te komen. Dat alleen was niet genoeg…

  Ik werd deze periode alleen maar bedreigt en mishandelt. Toen hij dreigde met het doden van mijn moeder en ik niet wou meewerken met zijn plannen, belandde ik op mijn vijftiende in de prostitutie. Dit allemaal om geld voor hem te verdienen. Het ergste dieptepunt was toen ik achter de ramen stond in mijn ondergoed en maar 20 euro waard bleek te zijn na een onderhandeling . Ik zat er doorheen, voelde alleen maar angst en ongeloof dat de gene die mij zo belangrijk vond me verhandelde voor dat geld. Je staat daar op je kwetsbaarst in je ondergoed en wordt bekeken door allerlei vreemde. Klanten denken vaak dat ze alle rechten hebben als ze voor mij betalen, ook al ben je minderjarig. Gelukkig waren er ook mannen die door hadden dat ik geen 18 was en zich terug trokken.

  Tijdens deze periode leerde ik Kelly kennen. In tegenstelling tot mezelf, was Kelly veel stoerder en ik wat voorzichtig. We deelde alles met elkaar. De vriendschap die ontstond op het eerste moment dat wij elkaar zagen is er nu nog steeds.

  Hulp ingeschakeld
  Op een gegeven moment had mijn moeder de politie ingeschakeld. Zij konden niets voor mij betekenen omdat er geen veilige plek was waar ik terecht zou kunnen. De raad van kinderbescherming heeft altijd een half jaar nodig om onderzoek te doen naar de situatie en dit zou veel te lang duren. Toen mijn moeder dat hoorde heeft ze samen met de directeur van het internaat een OTS (Onder Toezicht Stelling) voor mij aangevraagd. Dankzij deze aanvraag is de kinderrechter meteen op zoek gegaan naar een veilige plek die ze al snel voor mij hadden gevonden. De politie heeft mij toen weg gehaald en naar deze veilige plek gebracht.

  Veilige plek
  Ik was in het begin erg zwak maar sterkte wel weer wat aan. Doordat ik weinig tot niets heb mogen eten kon mijn lichaam het voedsel niet aan, ook al had ik erg veel honger. Ik zat op mijn plek, voelde mij veilig en op mijn gemak. Maar wat een veilige plek moest zijn bleek achteraf niet zo veilig.

  Ik had erg last van herbelevingen en kon terecht bij de groepsleider. Hij bood mij een arm die voor mijn gevoel bescherming gaf al was dit niet waar hij op doelde. Doordat ik me veilig voelde bij hem ging ik steeds verder mee in een seksuele relatie, die hij achteraf ook nog met vijf andere meisjes had die daar woonde.

  Op een gegeven moment kon ik niet meer zwijgen. Tijdens een feestavond heb ik, onder invloed van een drankje, alles er uit gegooid. Vanaf dat moment ging alles heel snel. Voor ik het wist was hij ontslagen en kreeg ik de vraag of we aangifte wilden doen. Dat durfde ik alleen niet… Ik voelde me al schuldig dat hij zijn baan kwijt was. Ondertussen was mijn moeder ook nog eens opgenomen op dagbehandeling na alles wat er was gebeurd. Ik kon het allemaal even niet meer verdragen.

  Hulp bieden
  Na alle gebeurtenissen heb ik vijf jaar lang intensieve therapie gevolgd. Ik leef met PTSS. Het verschilt met de dag of ik hier goed mee om kan gaan, soms even wel en soms even niet. Ik heb lange tijd gedacht dat het mijn eigen schuld is. Nog steeds heb ik trauma’s van het geweld wat hij op mij gebruikte en voel ik angst en schaamte maar als ik er niet over praat blijft er onbegrip over dit onderwerp. Ik heb mijn verhalen vertelt in verschillende boeken en voorlichtingen. Nu ben ik bezig een foundation op te richten om direct hulp te kunnen bieden aan slachtoffers en te ondersteunen waar nodig is.

  80% van de slachtoffers krijgen niet direct hulp en moeten hier vaak veel te lang op wachten. Slachtoffers van nu durven bijna geen hulp te vragen. Ze zijn bang en worden vaak ook nog veroordeeld of opgenomen. Zij voelen zich gestraft in plaats van de daders. Als ervaringsdeskundige spreek ik hun taal en help ik via de MerelvanGroningen-foundation de slachtoffers direct. Maar ook staan we klaar als het slachtoffer aangiften wil gaan doen. We zijn daarin geen hulpverlening, maar weten uit ervaring wat er in zo’n proces gebeurt en welke gevoelens dit kan oproepen. We bieden daarin een luisterend oor, en delen onze eigen ervaringen.

  Levensles
  Kijk niet naar wat je niet hebt, maar wat je wel kunt. Hoe erg de ervaringen geweest zijn, je kunt ze niet veranderen. Sta op en loop.

  Wil jij ook wat betekenen voor deze slachtoffers? Meld je dan bij de MerelvanGroningen-foundation.

  Bron: wendyonline.nl

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 24 ▪︎ leden online: 9
Liz4321, Moontje, Tienemuus, Mark, Nick, Helena1234, TessaxKol, Paul1970, Luka
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.421, reacties: 13.196, actieve leden: 1.194
Scroll Up