› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Hulpverleningsinstanties › Meldpunt Tantramisbruik
Tags: meldpunt, seksueel misbruik
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 16/04/2018 om 19:13 door Luka.
-
AuteurReacties
-
21 januari 2018 om 22:54 #216355LukaModerator
Het Meldpunt Tantra Misbruik is opgezet om inzicht te krijgen in de omvang, aard en ernst van het misbruik dat plaatsvindt onder de vlag van tantra. Het belangrijkste doel is om misbruik te gaan voorkomen door middel van informatie en voorlichting.
Het meldpunt biedt géén persoonlijke hulp of traumabegeleiding. Kijk daarvoor op de pagina hulp op de website. Ook bemiddelen wij niet tussen beschuldigden en slachtoffers.
Heb je te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik bij onderstaande zaken of heb je het vermoeden dat iemand anders daar slachtoffer van geworden is, dan kun je dat hier melden.
- Tantrasessie
- Tantramassage
- Intimiteitscoaching/ intimiteitscounselling
- Yonimassage
- Kashmirimassage
- Seksualiteitscoaching/ seksualiteitscounselling
- Tantra workshops, -cursussen of opleidingen
5 april 2018 om 19:54 #220642LukaModeratorTopic starterMeer dan helft van tantramasseurs zou zich aan klanten vergrijpen
Bijna honderd klanten van tantramasseurs deden het afgelopen half jaar melding van seksueel misbruik. Er zouden 58 behandelaars zijn die zich aan hun klanten vergrepen.
Op hun websites beloofden de tantramasseurs dat er van seks geen sprake zou zijn, maar aan die woorden houden ze zich niet. Toen in oktober het Meldpunt Tantra Misbruik werd opgericht, stroomden de klachten binnen.
Op één melding van een man na, komen de meldingen stuk voor stuk van vrouwen. De masseurs zijn allemaal man. Vrouwen die een tantramassage boeken, worstelen vaak al met een misbruikverleden, en hopen juist met de oosterse rituelen van seksuele blokkades af te komen, zegt Caroline Franssen, een van de oprichters van het meldpunt. “Ze willen zich weer kunnen openen, en fijne seks kunnen hebben. Heel begrijpelijk.”
Volgens Franssen is het een ‘gigantische markt’. Het meldpunt telt zo’n honderd tantramasseurs in Nederland. “Er zijn zoveel vrouwen beschadigd. En op een vaag beroep als dit is nul controle – er is geen beroepsvereniging, gedragscode of klachtencommissie. Dus als ze je iets aandoen, kun je nergens terecht.”
De masseurs vergoelijken hun gedrag met spirituele taal en een esoterische sfeer, zegt Franssen. “Dan is het: ‘Je lichaam vroeg erom’, of ze beginnen over hun ‘lingam’, een tantra-term voor de penis: ‘Hij reageert sterk op jouw energie’. Zo iemand speelt zelf voor God, en het komt er altijd op neer dat je erom vroeg, of geen nee hebt gezegd.”
Strafzaken
Er lopen momenteel twee strafzaken wegens seksueel misbruik tegen tantratherapeuten. In december 2017 werd een tantramasseur uit Rotterdam opgepakt, en in februari 2018 een tantratherapeut uit Rhenen.Seksueel misbruik valt überhaupt al lastig te bewijzen, maar in tantrapraktijken is het nog ingewikkelder, zegt Franssen. “Er hoeft geen worsteling te ontstaan. Je ligt daar helemaal bloot, ontspannen, en vol vertrouwen in degene waarvan je hulp vraagt. Tot hij inééns zijn pik of zijn vinger in je steekt.”
Nu de omvang in kaart is gebracht, sluit het meldpunt weer, onder meer ‘vanwege de hoeveelheid werk en de emotionele belasting’. Franssen hoopt dat vrouwen gewaarschuwd zijn, aangifte doen als ze zijn misbruikt, en de tantramasseurs mijden. “Ga naar een goede seksuoloog, uit de reguliere hulpverlening. Iemand met een diploma, die is aangesloten bij een beroepsvereniging, en die zijn broek aanhoudt.”
Wat is tantra?
De oosterse stroming tantra ziet seksualiteit als weg om het heilige en het alledaagse met elkaar te verbinden. Oefeningen en meditaties vergroten de gevoeligheid in seksuele beleving.Bron: trouw.nl
5 april 2018 om 19:58 #220644LukaModeratorTopic starter16 april 2018 om 19:13 #221032LukaModeratorTopic starterMeldpunt Tantra Misbruik ontving 87 meldingen in half jaar: ‘Het is een gevaarlijke branche geworden’
Seksuoloog en relatietherapeut Vera Steenhart bezocht in het kader van haar opleiding een tantravrouwenweekend. ‘Er waren honderd vrouwen die een godinnenweekend zouden beleven’, herinnert ze zich. ‘Op gegeven moment moesten we in groepjes van drie bloot op de grond liggen en elkaars vagina beroeren. Dat ging mij te ver. Andere vrouwen wilden ook niet, maar werden door de docenten gedwongen in de zaal te blijven. Het zou goed voor ze zijn en helend werken.’
Deze gebeurtenis, zo’n dertig jaar geleden, geeft aan hoe dun de scheidslijn is tussen het transformeren van seksuele energie – waar tantra door middel van langzame aanraking van het lichaam (niet de geslachtsdelen) naar streeft – en misbruik van de kwetsbare situatie waarin deelnemers zich begeven.
Seksueel misbruik in de tantabranch is geen uitzondering, blijkt uit het eindrapport dat het Meldpunt Tantra Misbruik maandag heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin wordt gerept van bijna honderd meldingen van seksueel misbruik, waarvan er 87 als serieus worden beschouwd. Bij vijftig slachtoffers is sprake van ernstig misbruik. Sommige masseurs zijn meerdere keren over de schreef gegaan.
‘Ik was stomverbaasd’, zegt masseuse Helene Baayen over de omvang van de meldingen. Ze is samen met relatietherapeut Caroline Franssen initiatiefnemer van het meldpunt. Vanuit hun vakgebied kennen ze de tantrabranche goed. Het laatste decennium zagen ze die ‘compleet veranderen’. Het gevaar op grensoverschrijdend gedrag nam daardoor toe.
Massages als therapie
In Nederland zijn zo’n 220 tantramasseurs actief, onder wie negentig mannen. De meldingen die bij het meldpunt zijn binnengekomen gaan uitsluitend over mannelijke masseurs. Die doen in toenemende mate hun intrede in de branche. Zonder enige vorm van relevante training of opleiding bieden ze massages aan als vorm van therapie. Kwetsbare vrouwen, vaak met een verleden van seksueel misbruik, komen hier op af in de hoop dat ze na behandeling weer kunnen genieten van seks.‘Deze masseurs geven zogenaamde ‘helende’ massages’, zegt Baayen. ‘De vrouwen worden in trance gebracht, soms met slaapmiddelen en drugs, en worden zonder condoom gepenetreerd of op een andere manier misbruikt.’
Lang niet alle vrouwen doen na misbruik aangifte. Ze schamen zich of krijgen van de masseur te horen dat de seks ‘echt nodig was voor hun herstel’. Ook ontbreekt het volgens de onderzoekers bij de politie aan kennis over de tantrabranche, waardoor aangiftes lang niet altijd serieus worden genomen. ‘Bij ons zijn zeker twintig vrouwen bekend die zijn weggestuurd en ontmoedigd toen zij aangifte wilden doen’, aldus Baayen.
De politie spreekt dit tegen. ‘We hebben de initiatiefnemers van het meldpunt gevraagd om wie het gaat’, zegt woordvoerder Robbert Salome. ‘Op basis daarvan hebben we drie zaken aangeleverd gekregen. Die zijn we nu aan het onderzoeken. Ook lopen er momenteel twee strafrechtelijke onderzoeken naar tantramasseurs.’
Vrijwillige basis
Volgens Jan den Boer, een van de bekendste tantratrainers in Nederland, is het voor de politie lastig te bewijzen of er sprake is van misbruik. ‘Vrouwen gaan het contact vrijwillig aan, krijgen dan iets anders dan afgesproken is, maar hebben soms niet geleerd om tijdig de grenzen in hun eigen lijf aan te voelen en aan te geven.’Den Boer pleit net als de initiatiefnemers van het meldpunt voor betere regulering van de beroepsgroep, zodat er geen schemergebied is waarin tantramasseurs ongehinderd hun gang kunnen gaan. ‘Het probleem is dat er een beunhazencircuit is ontstaan, waarin mensen tantra misbruiken om hun seksuele lusten uit te leven.’ Momenteel wordt gewerkt aan de oprichting van een beroepsvereniging voor deze specifieke branche.
Seksuoloog Vera Steenhart geeft stellen die in haar praktijk komen geregeld tantra-oefeningen mee naar huis. Soms krijgt ze telefoontjes van nieuwe cliënten die denken dat ze met tantra hun seksleven een boost kunnen geven. Hoewel dit met bepaalde oefeningen het geval kan zijn, is dit niet waar tantra om draait, stelt Steenhart. ‘Het zit meer op het niveau van de mindfulnessoefeningen waardoor mensen thuis een extra dimensie kunnen toevoegen aan lichamelijke en emotionele intimiteit.’
Sommige tantramasseurs zullen door gebrek aan kennis over de juiste rituelen niet eens doorhebben dat ze over de schreef gaan, denkt Steenhart. ‘Ze zullen overtuigd zijn van de heilzame werking, maar het blijft grensoverschrijdend gedrag. Als expert heb je een bepaalde autoriteit in de ogen van cliënten. Met dat hiërarchische verschil moet zorgvuldig worden omgegaan. Kwetsbare mensen zullen denken: deze meneer heeft ervoor doorgeleerd. Ik zal mijn uiterste best doen om me helemaal aan hem over te geven.’
Bron: volkskrant.nl
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.