Kinderen en jongeren maken steeds vaker melding van sexting en seksuele intimidatie op scholen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Kinderen en jongeren maken steeds vaker melding van sexting en seksuele intimidatie op scholen

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 04/03/2024 om 21:37 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #278525
  Luka
  Moderator

   Kinderen en jongeren maken meer meldingen over wat zij tegenkomen online, zoals sexting en het ongewenst verspreiden van naaktbeelden. Ook de Kindertelefoon ontvangt veel vaker belletjes, zelfs van kinderen van 10 tot 12 jaar oud.

   Daarnaast stijgt ook het aantal meldingen van seksuele intimidatie op scholen.

   Ongewenst verspreiden

   Een onderzoek van Rutgers, Soa Aids Nederland, het CBS, RIVM en de GGD’en toont verontrustende uitkomsten. Eén op de honderd jongeren tussen de 13 en 24 jaar heeft in de afgelopen zes maanden meegemaakt dat hun eigen intieme foto of filmpje tegen hun wil in is verspreid. Dat zijn ruim 33.000 jongeren.

   Dagelijks melden zich bij de hulporganisatie dertig jongeren tussen de 8 en 18 jaar met vragen over wat ze allemaal zien op sociale media en websites. Dat is twee keer zoveel als vijf jaar geleden. Deze belletjes gaan steeds vaker over sexting en het onwillig verspreiden van intieme foto’s door een ander.

   Seksuele intimidatie

   Het aantal meldingen van seksuele intimidatie op scholen neemt ook toe, blijkt uit Onderwijsinspectiecijfers. In het schooljaar 2022-2023 is dit aantal verdubbeld ten opzichte van het voorgaande schooljaar. Vaak gaat het om online seksuele opmerkingen of het ongevraagd doorsturen van naaktfoto’s.

   Deskundigen pleiten in de Telegraaf voor meer voorlichting. “Vaak zijn de regels en papieren wel in orde, maar er moet nog veel meer en herhaaldelijk voorlichting over dit probleem gegeven worden”, zegt Jeroen Hendriks tegen de krant. Tijdens de week van de Lentekriebels, die maandag van start gaat, wordt extra aandacht geschonken aan online weerbaarheid.

   Bron: Linda.nl >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 17 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.776, reacties: 21.207, leden: 2.839