Kenniscentrum TGG

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 14/08/2018 om 22:42 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #226123
  Mark
  Moderator

   kenniscentrumtgg.nl

   Het Kenniscentrum TGG wordt gevormd door een groep professionals die in hun werk te maken hebben (gehad) met overlevenden van georganiseerd misbruik. Zij willen deze vorm van misbruik onder uw aandacht brengen met als doel dat de slachtoffers gerespecteerd en erkend worden en dat zij beter geholpen en behandeld kunnen worden. Dit doet het Kenniscentrum TGG door onderzoek, publicaties, informatie en doorverwijzing.

   Er zijn verschillende vormen van geritualiseerd misbruik. Wij hebben het hier met name over de vorm waarin sprake is van transgenerationeel en georganiseerd geweld naar kinderen, met als doel deze zo te “dresseren” om ze geschikt te maken voor de kinderprostitutie.

   Wat is Transgenerationeel Georganiseerd Geweld (TGG)?

   We hebben lang gezocht om een zo passend mogelijke beschrijving te geven van dit specifieke georganiseerde geweld naar kinderen.
   Het was een hele zoektocht om het zo zorgvuldig mogelijk te verwoorden. Er hebben professionals met ons meegedacht vanuit verschillende TRTC’s (topreferente trauma centra), Veilig Thuis, GGD, Fier, STJW en anderen. Vervolgens hebben we er met elkaar nog een aantal jaren aan geschaafd.

   De definitie zoals die nu staat, lijkt voorlopig het eindproduct, maar is nog steeds in ontwikkeling. We spreken voor nu dan ook van een werkdefinitie.

   Er zijn verschillende vormen van georganiseerd misbruik. Wij hebben het hier met name over de vorm waarin sprake is van transgenerationeel en georganiseerd geweld naar kinderen, met als doel deze zo te “dresseren” om ze geschikt te maken voor de kinderprostitutie.

   De nieuwe definitie in plaats van de oudere definitie die we vroeger gebruikten Sadistic Ritual Abuse:

   Onder SRA verstaan wij Transgenerationeel, Georganiseerd Geweld (TGG). Dit houdt in het herhaaldelijk, georganiseerd, systematisch en sadistisch misbruiken van mensen -variërend van zeer jonge kinderen tot en met volwassenen- op fysiek, psychisch, seksueel en/of emotioneel vlak, meestal in groepsverband.

   Beschrijving:

   • Hierbij kan gebruik gemaakt worden van rituelen, leerprogramma’s, mindcontrol, desinformatie, isolatie en het medeplichtig maken van slachtoffers. Dit heeft als gevolg ernstige dissociatieve problematiek bij slachtoffers, met als doel totale controle over de slachtoffers/daders. Soms lijkt dit het enige doel binnen een pseudoreligieuze setting, maar vaak speelt dit zich ook af binnen een groepssamenstelling waarbij religie geen enkele rol heeft.
   • Vanuit de dissociatieve persoonlijkheidsstructuur van de individuele slachtoffers kunnen deze mensen functioneren en opgaan in onze maatschappij, ondanks de veelal beschreven banden met (zware) criminaliteit, porno, (kinder)prostitutie, mensenhandel en andere vormen van uitbuiting.
   • Deze netwerken zijn veelal transgenerationeel en lijken te bestaan uit een aantal gesloten (familie)systemen en ze functioneren buiten beeld van onze samenleving.
   • Vaak lijkt het doel te zijn dat kinderen verhuurd kunnen worden aan besloten groepen, parallelle netwerken waar de kinderen geprostitueerd worden.
   • Naast mensenhandel, uitbuiting en (kinder)prostitutie, lijken drugshandel en persoonlijke motieven zoals machtsuitoefening over kwetsbare groepen en individuen middels (quasi)religieuze rituelen een rol te spelen.

   Wat is geritualiseerd misbruik?

   Er is een verschuiving gaande in de manier waarop we naar geritualiseerd misbruik kijken. Steeds duidelijker ontstaat er een beeld waarin er meer sprake is van transgenerationele, georganiseerde kinderprostitutie als core business, dan dat er sprake is van een ideologie. Er zijn groepen waarin satan een grote rol lijkt te hebben en vrijwel identieke groepen waarin satan geen enkele rol speelt, maar waarin men het bijvoorbeeld alleen over “de meester” heeft. In die zin lijken een satan en de door cliënten beschreven rituelen vooral middelen te zijn om macht te kunnen uitoefenen.
   Cliënten maken vaak onderscheid tussen de groep van de cult waar ze in opgegroeid zijn en de verschillende groepen waarin ze geprostitueerd werden en waar van rituelen geen sprake was.

   Het beeld waar we het nu over hebben is in de basis een beeld waarin we het hebben over georganiseerde mensenhandel en (kinder)prostitutie. De rituelen lijken in die zin meer een dekmantel, maar vooral ook een systematiek om DIS (dissociatieve identiteits stoornis) en geheimhouding te waarborgen en totale macht over de kinderen die geprostitueerd en gedresseerd en getraind worden tot seksslavinnen.

   Geritualiseerd misbruik komt onder alle lagen van de bevolking voor. In de literatuur zijn grofweg drie groepen te onderscheiden:

   • familie of transgenerationele netwerken: volwassenen die als kind zelf door een netwerk zijn misbruikt en die nu hun eigen kinderen misbruiken of laten misbruiken. Deze traditie kan vele generaties door gaan.
   • niet familiair: groepen die niet door familiebanden met elkaar verbonden zijn, maar wel door de ideologie of de doelstelling van de groep. Het misbruik vindt plaats in groepsverband. Kinderen kunnen “geronseld” worden op dagverblijven, scholen, kerken en via andere sociale groepen. Ook baren de vrouwen binnen de groep kinderen die ze “afstaan” om misbruikt te worden door de overige leden van de groep. Ook deze groepen kunnen vele generaties lang blijven bestaan.
   • ad hoc groepen: een aantal mensen die tezamen een nieuwe groep vormen met nieuwe ideologieën en rituelen.

   Geritualiseerd misbruik kan bestaan uit: lichamelijke, emotionele, mentale en seksuele vormen van misbruik.

   Vaak lijkt het doel te zijn dat kinderen verhuurd kunnen worden aan besloten groepen, parallelle netwerken waar de kinderen geprostitueerd worden. Naast mensenhandel, uitbuiting en (kinder)prostitutie, lijken drugshandel en persoonlijke motieven zoals machtsuitoefening over kwetsbare groepen en individuen middels (quasi)religieuze rituelen een rol te spelen. De daders willen dat hun activiteiten geheim blijven. Ze intimideren en terroriseren hun slachtoffers waardoor deze blijven zwijgen.

   Het is moeilijk om te begrijpen dat menselijke normen en waarden op zo’n extreme manier overschreden worden en om aan te nemen dat een dergelijke vorm van misbruik werkelijk voorkomt. Door het onbegrip en de ontkenning in de samenleving én door het (geprogrammeerde) zwijgen van de slachtoffers en overlevenden is het buitengewoon lastig om het bestaan van deze vorm van misbruik aan te tonen. Ondanks dat hebben de overlevenden er recht op dat hun ervaringen gehoord en serieus genomen worden. Daar willen wij als kenniscentrum een bijdrage aan leveren.

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 28 ▪︎ leden online: 2
  Maxine, Chris
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.730, reacties: 20.934, leden: 2.731