Jij mag nablijven (ouders van misbruikte kinderen aan het woord) – Ireen van Engelen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Jij mag nablijven (ouders van misbruikte kinderen aan het woord) – Ireen van Engelen

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 23/08/2018 om 15:46 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #226846
    Luka
    Moderator

      Jij mag nablijven
      ouders van misbruikte kinderen aan het woord

      Auteur: Ireen van Engelen
      Uitgever: Geus B.V., Uitgeverij De

      Samenvatting
      Als je kinderen naar school gaan, ga je ervan uit dat ze in goede handen zijn. De oorzaak van vreemd gedrag wordt vaak in eerste instantie bij het kind zelf gezocht. Misbruik is wel het laatste waaraan je denkt. De ouders van Vincent en Tjeerd overkwam wat geen enkele ouder ooit hoopt mee te maken.
      Schrijnend openhartig maken ze duidelijk hoe ernstig de gevolgen van het misbruik zijn voor hun kinderen en voor het gezin. Ook laten ze zien waar leerkrachten, hulpverleners en andere ouders tekortschieten.

      Recensie
      Het boek beschrijft twee situaties van seksueel misbruik van kinderen op een basisschool door een leerkracht, respectievelijk directeur. Op basis van correspondentie met twee ouderparen van wie de zoon seksueel is misbruikt, besluit de schrijfster ook andere betrokkenen (mede-leerkrachten, klachtencommissies, schoolbestuurders, gemeentebestuurders) in haar onderzoek te betrekken.
      Het boek maakt nogmaals duidelijk hoe ingrijpend de gevolgen voor slachtoffers zijn, ook op langere termijn. En hoe bij de aanpak van seksueel misbruik door onderwijskrachten allerlei belangen meespelen die leiden tot het bagatelliseren of ontkennen.
      Nog niet eerder werd de langdurige impact zo duidelijk die het gebeuren op andere betrokkenen heeft: ouders, relaties met broers en zussen, dorps- en geloofsgemeenschap, collega-leerkrachten.
      Opvallend is de – mislukte – poging om ook een van de daders te spreken; wat wel resulteert, is een uitgebreide brief van een dader.

      De schrijfster – die eerder een boek schreef over pedofilie: ‘En ze noemen het liefde’ (1999)* – overtuigt door deze informatie in haar pleidooi voor een betere, langere termijn-aanpak van seksuele misbruik op school. Het boek is helder geschreven – al kan het hier en daar wat beknopter; daardoor toegankelijk voor een breed publiek.

      H. Kok

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 30 ▪︎ leden online: 1
    Lieza
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.872, reacties: 21.900, leden: 3.003