In naam van de Vader ~ Rik Devillé

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 25/09/2019 om 19:27 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #244979
  Mark
  Moderator

   In naam van de Vader
   Misbruik in de Kerk

   Auteur: Rik Devillé

   Priester Rik Devillé komt al decennia lang op voor slachtoffers van misbruik in de Kerk. In zijn boek maakt hij met 101 getuigenissen de balans op.
   In naam van de Vader is een confronterend boek. In zijn voorwoord schrijft Rik Devillé het gevecht van zich af: decennialang werd zijn verontwaardiging over seksueel misbruik door kerkelijke en religieuze oversten al te vaak weggehoond. Hoe gemakkelijk is het nu! Zijn er nog mensen die eraan twijfelen dat kinderen door geliefde vertrouwenspersonen mishandeld kunnen worden?

   Toen de bom in 2010 definitief barstte met de ontmaskering van Roger Vangheluwe, kwam het tot een point of no return, schrijft Devillé. Voor velen lijkt de oorlog vandaag gestreden. Iedereen is over tot de orde van de dag en de pers richt zich op misbruikschandalen in sport en cultuur. Wie vraagt zich nog af hoe het zou zijn met Eva, Krista, Piet, Theo? Devillé beitelt hun namen als het ware met gouden letters in kathedralen.

   In het eerste deel verzamelt Devillé 101 getuigenissen. Ze bevatten niet enkel de vaak gruwelijke verhalen van slachtoffers, maar ook getuigenissen van kerkelijke en religieuze oversten, van medewerkers van Mensenrechten in de Kerk, van familieleden en ook van advocaten van slachtoffers. Samen schetsen ze een beeld van de complexiteit van het verwerkingsproces.

   Hoewel hier en daar erkenning doorklinkt voor de stappen in de goede richting sinds 2010, blijven pijn en wantrouwen vaak overheersen. In het tweede deel, waarin Devillé de balans opmaakt sinds 1992, worden grote vraagtekens geplaatst bij de invulling van het priesterschap en de toekomst van de Kerk.

   Dit boek lezen, is een pijnlijke opgave, maar een must voor wie zich in de Kerk engageert.

   Bron en meer informatie: kerknet.be

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 10 ▪︎ leden online: 1
  Lyn
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865