Hulpvraag bij seksueel misbruik onder jongeren steeg explosief tijdens lockdown

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Hulpvraag bij seksueel misbruik onder jongeren steeg explosief tijdens lockdown

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 11/06/2020 om 16:16 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #251290
  Luka
  Moderator

   Het aantal kinderen en jongeren dat hulp zocht bij seksueel misbruik en vragen over seksualiteit is tijdens de intelligente lockdown sterk toegenomen. ‘Er was geen meester of juf om mee te praten.’

   In april en mei ontving hulplijn Helpwanted.nl ruim het dubbele aantal hulpverzoeken van kinderen en jongeren ten opzichte van de eerste twee maanden van dit jaar. In januari en februari kwamen er rond de 480 meldingen per maand binnen, in maart was al een lichte stijging te zien. “We zijn onder de indruk van de hoeveelheid meldingen”, zegt Simone Belt, werkzaam bij de hulplijn die onder Stichting Expertisebureau Online Kindermisbruik valt.

   De organisatie ziet vooral een stijging in het aantal zogenoemde sextortion gevallen, een vorm van seksueel misbruik waarbij slachtoffers worden afgeperst met naaktfoto’s of video’s. Belt: “Iedereen was tijdens de lockdown meer online. Ook jongeren die seksuele bevrediging zochten middels bijvoorbeeld webcamseks, omdat ze dat in het echte leven even niet meer konden krijgen. Maar ook cybercriminelen die misbruik maakten van de beelden.”

   Daarnaast steeg het aantal meldingen van grooming, waarbij een volwassene online contact zoekt met een minderjarige om seksueel misbruik te plegen of kinderporno te verzamelen. Deze toename was wel minder dan de gevallen van sextortion.

   Piekeren
   Jongeren hadden ook meer behoefte om te praten, legt Belt uit. “Er was geen afleiding van school, vrienden of sport en daardoor meer ruimte om te piekeren over die ene naaktfoto. Wat als die toch wordt gedeeld met anderen? De chatgesprekken met ons, waarbij we hulp bieden bij online seksueel misbruik, duurden tijdens de lockdown dan ook langer dan daarvoor.”

   Het zijn herkenbare ontwikkelingen voor Esmaralda de Haan van Qpido, het centrum voor seksuele weerbaarheid en onderdeel van jeugdhulporganisatie Spirit. Ook daar zien ze een explosieve stijging in het aantal hulpverzoeken tijdens de lockdown. De organisatie die zich richt op een groot deel van Noord-Holland ontving in januari slechts drie anonieme vragen. Tijdens de lockdown groeide dat aantal naar 21 per maand.

   “De scholen waren dicht. Er was geen meester of juf om mee te praten.” De Haan, die jeugd maatschappelijk werker is bij Qpido in Amsterdam, vreest ook dat er meer gevallen van sexting hebben plaatsgevonden. Daarbij worden seksueel getinte berichten, foto’s of video’s zonder toestemming doorgestuurd of verspreid via allerlei kanalen zoals Telegram en WhatsApp.

   Schaamte
   Hoewel het aantal verzoeken om hulp steeg, is het niet altijd makkelijk voor kinderen en jongeren om aan te kloppen bij instanties. Gevoelens van schaamte en schuld overheersen, terwijl dat volgens de hulpverleners niet nodig is. De slachtoffers krijgen behalve een luisterend oor dan ook direct een duidelijke boodschap mee: het is niet hun schuld. Zij zitten niet fout.

   Omdat het onderwerp van online seksueel misbruik nog altijd in de taboesfeer verkeert, heeft De Haan in de lockdownperiode samen met haar collega Jitka Peeters het boek Lopen op een koord geschreven. Daarin zijn verhalen van slachtoffers en hun begeleiders opgetekend.

   Zoals die van Steffi die regelmatig huilt in haar bed, omdat haar naaktfoto is verspreid. Ze vraagt zich af waarom iedereen boos op haar is. Ze was gewoon verliefd. Of het verhaal van de Amsterdamse Aisha die zich gehoord en gezien voelde door een groep mannen die haar seks liet hebben met anderen. Voor een buitenstaander lijken het onwerkelijke verhalen. “Het gebeurt écht”, zegt De Haan.

   “Met dit boek wil ik andere jongeren laten zien dat ze niet de enige zijn die dit meemaken. Slachtoffers voelen zich vaak alleen en er gebeurt van alles intern: ze denken dat ze zelf fout zitten of ze zijn bang dat de dader in de gevangenis belandt omdat zij erover praten.”

   Hulp op maat
   Nu de scholen weer zijn begonnen, verwacht Helpwanted.nl een daling van het aantal hulpvragen online. De Haan verwacht dat het aantal chatgesprekken weer terug zal lopen, maar daarmee is niet gezegd dat het totaal aantal vragen om bijstand afneemt. “Scholen hebben en signalerende functie. En kinderen en jongeren kunnen, nu de scholen weer open zijn, ook daar terecht met vragen.”

   Maar De Haan benadruk dat jongeren en kinderen nog altijd terecht kunnen bij Qpdio. Dat kan ook anoniem. “We kijken altijd samen naar hulp op maat.”

   Wie de verhalen van slachtoffers en hun begeleiders wil lezen, kan op de website van Spirit terecht voor het boek Lopen op een Koord.

   Bron: Parool.nl >>

   #251298
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Jongeren vroegen vaker om hulp bij online misbruik tijdens de lockdown

    Jongeren hadden tijdens de intelligente lockdown vaker de behoefte om te chatten of bellen over online misbruik. Dat blijkt uit cijfers van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM). Veel jongeren geven aan dat het gebrek aan afleiding ervoor zorgt dat zij meer gaan piekeren over nare ervaringen op het internet.

    Of het online misbruik de afgelopen periode ook daadwerkelijk is toegenomen is aan de hand van deze cijfers moeilijk te zeggen, zegt Simone Belt van het EOKM. “We denken wel dat jongeren vaker online seks zoeken, omdat ze fysiek niet bij hun vriendje of vriendinnetje kunnen zijn en cybercriminelen zitten waarschijnlijk ook meer online.”

    ‘Niet meer stoppen met nadenken’
    Vooral over het fenomeen sextortion, chantage met naaktfoto’s, werden de afgelopen periode via de website Helpwanted.nl meer meldingen gedaan. In de maanden voor de coronacrisis ontving het EOKM in totaal zo’n 480 meldingen per maand en in de maanden april en mei verdubbelde dit. Belt zag dat de gesprekken anders waren dan in ‘normale’ tijden. “Ze duurden gemiddeld langer en de vraag was vooral: hoe zorg ik ervoor dat ik er niet meer zoveel over nadenk?”

    Veel jongeren gaven aan er normaal niet zoveel aan te denken, maar door een gebrek aan afleiding van vrienden, familie en school constant te piekeren over wat hen is overkomen. Jongeren van rond de vijftien jaar bellen bijvoorbeeld over foto’s die zij een tijd terug hebben gestuurd. “Ze zijn doodsbang dat de foto’s alsnog zullen uitlekken en dat vrienden ze dan niet meer aardig vinden. Ze kunnen vaak niet meer stoppen met nadenken hierover,” zegt Belt. Er wordt ook veel hulp gevraagd in situaties waarbij jongeren gechanteerd worden met hun naaktfoto voor geld.

    Blijf erover praten
    Volgens Belt is het belangrijk dat jongeren nu we langzaam uit de lockdown komen en ook de scholen weer open gaan blijven praten over hun ervaringen met online misbruik: offline, met mensen uit hun omgeving. “Het helpt echt,” zegt Belt. “Anders ga je ermee in je hoofd zitten. Praat er het liefst over met een volwassenen.”

    Ze hoopt dat het weer opstarten van de scholen ervoor zorgt dat jongeren hun verhalen weer meer kunnen delen, omdat ze bijvoorbeeld weer naar een docent toe kunnen stappen. Op dit gebied kan volgens Belt nog veel bereikt worden. “We maken ons altijd wel zorgen. Er moet meer over worden gesproken in de klas, door ouders en door jongeren onderling.”

    Het EOKM pleit ervoor de de afhandeling van zaken als sextortion en andere vormen van online misbruik meer prioriteit krijgen. Misdaadverslaggever Peter R de Vries sprak zich hier afgelopen februari over uit in de Tweede Kamer tijdens een debat over dit onderwerp.

    Bron: Hart van Nederland >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 49 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.731, reacties: 20.939, leden: 2.732