Hoe overleven we? – Francine Oomen

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 02/12/2021 om 09:59 door Lyn.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #267259
    mara
    Lid LSG

      Hoe overleven we?
      Een verhaal over intergenerationeel trauma en heling

      Auteur: Francine Oomen

      Francine Oomen is op een punt in haar leven beland dat ze patronen herkent, niet alleen in haar eigen leven, ook van generatie op generatie. Als ze op haar moeders sterfbed een geheim ontdekt dat verdacht veel op het hare lijkt, besluit ze dat het tijd is om die patronen te doorbreken. Ze daalt af in haar binnenwereld, waar ze als eerste drs. Mol ontmoet, psycholoog van de koude grond, gespecialiseerd in intergenerationeel trauma. Mol wijst Francine de weg naar de meisjes Twaalf, Dertien en Zestien, die opgesloten zitten omdat ze dingen hebben meegemaakt die onverdraaglijk en onverteerbaar waren

      • Een graphic novel over intergenerationeel trauma en heling.
      • Over patronen en hoe die te doorbreken.
      • Over liefde, moederschap en het verband daartussen.
      • Over kijken en wegkijken.

      ‘Hoe overleven we?’ is een autobiografische zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van seksueel misbruik en hoe de keten te doorbreken. Deze prachtige tweede graphic novel van Francine Oomen is wederom openhartig, taboedoorbrekend, actueel én urgent.

      #267261
      mara
      Lid LSG
      Topic starter

        Ze heeft meer dan 140 titels op haar naam staan. Nu zet Francine Oomen zich aan haar meest persoonlijke boek. Ze wil onderzoeken hoe zij de ‘weeffouten’ kan herstellen die haar familie van generatie op generatie heeft doorgeven. Kan zij dit stoppen?

        ‘Hoe overleef ik: Francien Oomen doorbreekt het zwijgen’ is een intiem filmisch onderzoek dat inzicht geeft in het leven van één van de meest bekende schrijfsters van Nederland, maar ook in de hardnekkige mechanismen die iedere familie kent. Schrijfster Francine Oomen begint een zoektocht naar haar verleden, naar de zogenoemde ‘weeffouten’ in haar familie. Patronen die zich generatie na generatie blijven herhalen. Kan zij dit stoppen?

        Schrijfster Francine Oomen heeft meer dan 140 titels op haar naam staan. Titels als ‘Hoe overleef ik mijn eerste vriendje?’, ‘Hoe overleef ik mijn eerste zoen?’ en ‘Hoe overleef ik de brugklas?’ hebben menig puber bemoediging gegeven in een ingewikkelde tijd waarin veel verandert.

        Ook haar eigen pubertijd was ingewikkeld. Gescheiden ouders, een plotselinge verhuizing naar het hoge Noorden, geen contact meer met haar vader en een nare stiefvader. Ze voelde zich nergens echt thuis en ging naarstig op zoek naar liefde. Met traumatische gebeurtenissen van dien. Schrijven werd een overlevingsstrategie voor Oomen. Veel van haar boeken zijn dan ook op haar eigen leven gebaseerd.

        Heel veel jaren én boeken verder raakte Oomen een aantal jaren geleden in een persoonlijke crisis. Niet alleen had ze liefdesverdriet, maar ook overleed haar moeder, die op haar sterfbed met Oomen deelde seksueel te zijn misbruikt tijdens haar jeugd. Die ontdekking wierp Oomen terug naar de pijn van haar eigen jeugd, en haar eigen traumatische gebeurtenissen die haar nog altijd achtervolgen. Haar leven stortte in.

        Maar ze realiseerde zich ook dat het tijd werd om de confrontatie met haar verleden aan te gaan. Niet langer wil ze haar verdriet wegstoppen. Ze wil het gebruiken voor een nieuw boek waarin ze onderzoekt wat haar jeugdtrauma’s, en die van haar moeder, hebben betekend voor Oomen en haar gezin.

        Bron: 2doc.nl

        #267274
        Lyn
        Lid LSG

          Zelfliefde volgens Francine Oomen: ‘Het is onmogelijk anderen te respecteren zonder jezelf te respecteren’

          In de graphic novel tekent en beschrijft Oomen hoe ze omgaat met de ontdekking dat haar inmiddels overleden moeder als kind seksueel misbruikt werd, net als zijzelf. Een onverwerkt trauma gaat van generatie op generatie, concludeert ze.

          Oomen googelt naar de zeven deugden en merkt op: ‘Eigenwaarde, of zelfliefde, staat er niet tussen. Terwijl dat voor mij misschien wel de eerste deugd zou moeten zijn.

          Typisch christelijk is toch: heb uw naasten lief als…’ Ze aarzelt. ‘Zeg ik dat verkeerd? Ja, toch wel: als uzelf. Dat is meteen de sleutel. Veel mensen houden niet van zichzelf. Die stellen anderen boven hen. Tegen je beste vriendin doe je veel liever dan tegen jezelf. In mijn graphic novels heb ik mijn innerlijke criticus een naam gegeven: Tang. Ik kan zo wreed en streng zijn tegen mezelf.

          En ik weet dat ik niet de enige ben. Zelfliefde heeft een nare connotatie. Alsof het gelijk gaat over egoïsme. Maar als je jezelf niet waardeert, dan zijn die zeven deugden hoogstens overlevingsstrategieën. Het is onmogelijk anderen te respecteren als je jezelf niet respecteert.’

          Wil je het hele interview lezen? Dat kan op de website van het Nederlands Dagblad als je een abonnement hebt of als je je aanmeld voor hun nieuwsbrief. Als lid van LSG kun je het hele interview lezen in het ledendeel.

           

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 29 ▪︎ leden online: 0
        No users are currently active
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.768, reacties: 21.162, leden: 2.814