Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie – Marijke Groot

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie – Marijke Groot

Tags: ,

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 22/12/2019 om 16:32 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #247224
  Luka
  Moderator

  Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie
  gedichten en berichten uit de ggz

  Auteur: Marijke Groot
  Uitgever: Pumbo.Nl B.V.

  Samenvatting
  Marijke Groot (1980) kreeg een aantal jaren geleden psychische problemen. Sinds een jaar of twee schrijft ze hier columns en gedichten over. Soms bloedserieus, regelmatig met zelfspot. Ze won de MIND Poëzie award 2018 met haar gedicht “Openheid’. In Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie krijgt de lezer een kijkje in het hoofd van iemand met een depressie. Gedichtjes, korte berichten (tweets), korte anekdotes en verschillende gedachten over van alles en wat met depressie en opname te maken heeft én: vrolijke GGZ-extra’s!

  #247339
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  ‘Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie’

  Met de nodige zelfspot vertelt Marijke over hoe het met haar gaat. Heel open twittert ze dat ze opgesloten zit in een inrichting, omdat het niet zo goed gaat. Understatement; kort daarvoor heeft Marijke geprobeerd zelfmoord te plegen in Bussloo. Ze wordt gevonden en nu, vier weken later, staat Marijke vlak voor haar boekpresentatie.

  In het boek staan gedichten, tweets en korte verhalen. Marijke hoopt dat via haar boek en openheid de onwetendheid over depressie minder wordt en dat mensen durven te praten en vragen te stellen over depressieve gevoelens.

  Indringend

  Het verhaal van Marijke is indringend en herkenbaar voor velen. Dat ze er zo open over is, doet ze bewust.

  “Er is nog zoveel onbegrip over psychische ziektes, ik wist er zelf vroeger ook weinig van af. Ik dacht ook, stel je niet aan, ga wat doen, ga lekker wandelen, het komt wel weer goed.. Nou dat komt het dus echt niet en het kan iedereen overkomen..”

  Vaak twittert Marijke met zelfspot en scherpe humor over haar situatie, omdat dat bij haar past. “Ik schrijf niet alleen over alle uren die ik huilend in bed lig, de doodswens of de onmacht. Soms ook wel, dan plaats ik dat ook, al weet ik altijd heel goed wat ik wel en niet opschrijf. Maar ik deel ook grappige en mooie dingen die ik meemaak. Die openheid is soms ook eng, maar ik doe het wel.”

  Taboe

  Marijke merkte dat haar gedichten over haar depressie, haar verdriet, de onmacht en boosheid maar ook haar hoop door veel mensen werden gewaardeerd. “Ik kreeg berichten van mensen dat ze mijn gedichten aan hun psycholoog voorlegden met de woorden; zoals deze vrouw schrijft, zo voel ik mij. Dat doet toch wat met je en ik hoop met mijn teksten het taboe over depressief zijn te doorbreken.”

  Bron + filmpje: RTV Oost >>

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 18 ▪︎ leden online: 1
Mark
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.505, berichten: 13.868, leden: 1.358
Scroll Up