‘Het strafrecht faalt bij kindermisbruik, net als wij’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit ‘Het strafrecht faalt bij kindermisbruik, net als wij’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 18/09/2020 om 21:42 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #253109
  Luka
  Moderator

   Lezersbrief
   ‘Het strafrecht faalt bij kindermisbruik, net als wij’

   Het strafrecht faalt volledig in het geval van seksueel misbruik bij onze kinderen. In de uitzending van het radioprogramma Argos van 27 juni wordt pijnlijk duidelijk dat slachtoffers van ritueel misbruik niet worden geloofd. Minister Ferd Grapperhaus wil geen onafhankelijk onderzoek doen naar ritueel misbruik, al willen Kamerleden van SP, PvdA en GroenLinks hier wel over in debat tijdens het Algemeen Overleg Zeden op 6 oktober.

   Niet alleen slachtoffers van ritueel misbruik worden niet geloofd. Veel slachtoffers van seksueel misbruik valt dit lot ten deel. De Landelijk Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken adviseert 78 procent van de zaken niet te vervolgen, 16 procent nader te onderzoeken en 4 procent te vervolgen. Het Openbaar Ministerie neemt dat advies bijna altijd over.

   Volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen komt het in slechts één op de honderd misbruikgevallen tot een veroordeling. De kans dat iemand veroordeeld wordt is ongeveer net zo groot als de kans dat je je gestolen fiets terugvindt, terwijl een kind dat seksueel is misbruikt voor het leven zwaar beschadigd is.

   Het kind dat slachtoffer is van seksueel misbruik staat in de kou en de enkele dader die veroordeeld wordt, wordt als een duivel weggezet. Als we iets hebben mogen leren van het proces van Adolf Eichmann in 1961, die de dood van miljoenen Joden op zijn geweten had, is het dit: het verklaren dat iemand een duivel is, creëert een schijnveiligheid en voorkomt dat we moeten kijken naar het gegeven dat het kwaad te midden van ons is.

   Het kwaad is het feit dat volgens de Nationaal Rapporteur 1 op de 10 kinderen seksueel wordt misbruikt en dat dat in 85 procent van de gevallen wordt gedaan door iemand die nabij staat en niet – zoals we graag willen geloven – door een perverse pedofiel. Het zijn de vaders, broers, ooms, neven, coaches, leraren, geestelijken, hulpverleners.

   En durven we ons ook te realiseren dat een dader vaak zelf slachtoffer van seksueel misbruik is geweest, zoals in de uitzending van de televisiedocumentaire Niks aan de hand (oktober vorig jaar) pijnlijk duidelijk werd? Laat overigens duidelijk zijn dat lang niet ieder slachtoffer van seksueel misbruik later dader wordt.

   Heeft een kind er baat bij dat papa in de gevangenis belandt? Heeft een kind er baat bij dat de familie uit elkaar valt? Nee, het kind heeft baat bij beëindiging van het misbruik, erkenning door de misbruiker en de omgeving, de maatschappij, dat het is gebeurd en vreselijk fout is. Het gaat om het helen van pijn bij zowel het slachtoffer als bij de dader en eventueel een begin van herstel van een normale verhouding.

   Hoe kunnen we het recht zodanig hervormen dat deze aspecten centraal komen te staan? Wij mogen het strafrecht niet langer als schaamlap voor dit kwaad misbruiken.

   Henk Koudijs, Barneveld

   Bron: Parool.nl >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 21 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.776, reacties: 21.207, leden: 2.839