Het is niet stoer – Fiet van Beek

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 11/06/2019 om 14:09 door Mark.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #239203
    Mark
    Moderator

      Het is niet stoer
      Auteur: Fiet van de Beek

      Beschrijving
      Kindermishandeling is een individueel én een maatschappelijk probleem. Als de slachtoffers jongens of mannen zijn, is er vaak weinig aandacht voor hun problemen. Hun kwetsbaarheid wordt gemakkelijk weggewuifd. Mannen moeten stoer zijn en handelend optreden, zo is het gangbare beeld. Maar wat als je een jongen bent en door een volwassene mishandeld of misbruikt wordt?

      Mannen die als kind mishandeld zijn praten daar zelden over. Schaamte en de angst niet geloofd te worden spelen daarbij een rol. Eén luisterend oor, één iemand die te vertrouwen is, kan voldoende zijn om het zwijgen te doorbreken. Hoe eerder dat gebeurt, hoe beter, zo blijkt uit de authentieke levensverhalen die de auteur in het eerste deel van dit boek heeft opgetekend.

      Zij voerde openhartige gesprekken met mannen in verschillende levensfasen. Die beschreven wat er met hen gebeurd is en wat dat betekent voor het leven dat zij nu leiden. De inzichten uit deze gesprekken worden nu gedeeld met de lezers. Voor hen zou dat aanleiding kunnen zijn ook zulke gesprekken te voeren, of zij nu slachtoffer, dader of hulpverlener zijn.

      Het tweede deel van dit boek geeft achtergrondinformatie bij de gevolgen van kindermishandeling en seksueel misbruik van jongens. Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn: seksuele opvoeding, weerbaarheid, stressreacties en traumaverwerking bij mannen, PTSS, EMDR, de inzet van ervaringsdeskundigheid en de participatie van slachtoffers bij de aanpak van kindermishandeling.

      Fiet van Beek (1959) werkte in de jeugdzorg als maatschappelijk werker, journalist, onderzoeker, docent en bestuurder/directeur. Zij publiceert over levensverhalen, jeugdzorg en de kracht van ‘gewone’ mensen. Over de gevolgen van kindermishandeling schreef ze eerder Met sorry maak je dit niet ongedaan. Ervaringen en adviezen van als kind mishandelde vrouwen (Uitgeverij SWP, 2016).

      Inleiding door de schrijfster >>

      Meer informatie over het boek >>

      #240710
      Mark
      Moderator
      Topic starter

        ‘Nog steeds taboe op mishandeling’

        ERMELO Mannen die als kind mishandeld zijn, praten daar zelden over. Schaamte en de angst niet geloofd te worden spelen daarbij een rol. Eén luisterend oor, één iemand die te vertrouwen is, kan voldoende zijn om het zwijgen te doorbreken. Hoe eerder dat gebeurt, hoe beter, zo blijkt uit de authentieke levensverhalen die de auteur Fiet van Beek in het eerste deel van haar onlangs verschenen boek ‘Het is niet stoer’ (te koop in de boekenwinkels en via Bol.com) heeft opgetekend.

        Zittend aan de keukentafel in haar woning in Ermelo, vertelt Fiet op indringende en bevlogen wijze over de inhoud van haar boek. Geen makkelijk onderwerp. Want het is niet stoer voor een man om te zeggen dat je slachtoffer bent van kindermishandeling en/of seksueel misbruikt bent. ,,Des te meer reden dat het uit de taboesfeer wordt gehaald”, is de stellige mening van Fiet. ,,Immers, bij slachtoffers van mishandeling en misbruik, wordt nog steeds vaak gedacht dat de daders mannen zijn en de slachtoffers meisjes en vrouwen. Het komt echter bij jongens en mannen ook voor. Veel vaker dan wij weten of denken. Maar het is vaak niet het beeld zoals we het in ons hoofd hebben in de samenleving.”

        SCHAAMTE ,,Ik generaliseer nu even als ik dit zo uitleg, maar een man wil ook anno 2019 de leiding nemen, niet zwak zijn. Niet om hulp vragen. Dat zit nog steeds zo ingebakken. En hij is zeker geen slachtoffer. Zal daarom zijn mond dicht houden. Ook als hij er zelf helemaal niets aan kan doen. Een jong, kwetsbaar kind dat door een volwassene wordt mishandeld is per definitie nooit schuldig. Toch blijft de schaamte, de angst. Bij mannen is dat gevoel nóg sterker dan bij vrouwen. Pas op latere leeftijd komen de problemen naar buiten. Het is niet stoer. Nog een heel groot taboe”, aldus Van Beek.

        ERKENNING ,,Zo had ik een gesprek met een man uit het boek, die door zijn moeder seksueel misbruikt was. Hij had nog nooit iemand ontmoet met eenzelfde soort ervaring. Om er voor uit te komen, dat je als jongen seksueel misbruikt bent door je moeder, is dan ook het dieptepunt. Creëert een enorm hoge drempel om er met iemand over te praten. Deed je dat wel maar werden je woorden ontkend of afgedaan met ‘Wat jij vertelt, dat komt niet voor’ ontbrak ook nog eens ieder spoor van broodnodige erkenning. Kwam er een tweede afwijzing.”

        LUISTEREND OOR ,,Zo blijven mannen vaak jarenlang in eenzaamheid rondlopen en aanmodderen. Totdat ze vastlopen in een relatie die uiteindelijk knapt, of in een burn out terecht komen en daar maar niet opknappen. De ellende vreet zich dan haast letterlijk door iemand heen. Door alle gesprekken heen met slachtoffers die ik had, kreeg ik telkens bevestigd dat een oprecht luisterend oor, zonder enig waardeoordeel al zo veel had kunnen helpen. Ik hoop dat mijn boek een hulpmiddel voor de lezer kan zijn in gesprek te gaan met iemand. Zo staan er in het tweede deel een tiental informatieve punten over seksueel misbruik bij mannen die iedereen zou moet weten.”

        Bron: hetkontaktharderwijk.nl

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 41 ▪︎ leden online: 1
      Kreeftje
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.848, reacties: 21.714, leden: 2.965