Gezocht: mensen die mee willen doen met een onderzoek naar jeugdtrauma en depressie

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Oproepjes Gezocht: mensen die mee willen doen met een onderzoek naar jeugdtrauma en depressie

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 17/07/2020 om 13:42 door mara.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #252109
  mara
  Lid LSG

   Vanuit het AmsterdamUMC is een nieuw onderzoek gestart naar het verband tussen jeugdtrauma en depressieve symptomen bij patiënten met een depressie.

   Jeugdtrauma geeft gedurende het hele leven meer risico op depressie. Jeugdtrauma komt in verschillende vormen voor. Kort gezegd zijn er aan de ene kant situaties die er niet hadden moeten zijn maar er wel waren, zoals misbruik en mishandeling. Aan de andere kant zijn er situaties die er niet (voldoende) waren: het gaat dan om behoeften die onvervuld zijn gebleven, doordat er sprake was van verwaarlozing. Beide soorten trauma kunnen zeer ontwrichtend zijn, zowel in de jeugd als gedurende het volwassen leven van een persoon.

   Ongeveer 1 op de 4 patiënten met een depressie heeft een vorm van jeugdtrauma meegemaakt. Depressie is een veel voorkomende ziekte waarin somberheid en niet meer genieten op de voorgrond staan. Patiënten met jeugdtrauma krijgen vaak ernstigere depressies op jongere leeftijd die lastiger te behandelen zijn. Helaas werkt antidepressiva en psychotherapie veel minder goed (tot wel 50% minder) bij een depressie bij iemand die jeugdtrauma heeft meegemaakt. Daarom is dit onderzoeksproject gestart om meer kennis te verkrijgen en zodoende de patiëntenzorg te kunnen verbeteren.

   Door middel van vragenlijsten doen wij onderzoek naar hoe vaak verschillende typen jeugdtrauma en depressieve klachten voorkomen bij patiënten met een depressie. Daarnaast doen we vervolgonderzoek naar twee nieuwe behandelstrategieën die heel gericht jeugdtrauma en depressie op volwassen leeftijd willen aanpakken. Het doel van deze behandelingen is om het stress systeem te ‘resetten’ met medicatie en psychotherapie.

   Indien u interesse heeft in deelname, kunt u zich aanmelden op jeugdtrauma-depressie.nl. U krijgt dan meer informatie opgestuurd en wij nemen contact met u op. Voordat u mee kunt doen met één van de RESET studies, zullen wij u vragen om eerst de online vragenlijsten in te vullen. In de vragenlijsten kijken we naar de ernst van het jeugdtrauma en de depressieve klachten op dit moment. Indien u in aanmerking komt voor de RESET studies, wordt er contact met u gezocht. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

    

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 13 ▪︎ leden online: 4
  Lotteeh, Leentje, Chris, Trees50
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.766, reacties: 21.156, leden: 2.812