Getekend – Gijs Wanders, Herman van Hoogdalen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Getekend – Gijs Wanders, Herman van Hoogdalen

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 17/11/2020 om 19:02 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #255200
  Luka
  Moderator

  Getekend
  Sporen van kindermishandeling 

  Uitgever: Uitgeverij Wbooks
  Auteur: Gijs Wanders, Herman van Hoogdalem
  Co-auteur: Hameeda Lakho

  Samenvatting
  Kindermishandeling is een ernstig probleem in ons land. Elk jaar zijn ongeveer 119.000 kinderen slachtoffer van verwaarlozing, geweld, seksueel misbruik. Tientallen overlijden aan de gevolgen. Velen zijn getekend voor hun leven. Moed en veerkracht zijn nodig om overeind te blijven, toen als kind, nu als volwassene. Dat laten de geïnterviewden zien in Getekend – sporen van kindermishandeling. We kijken door hun kinderogen en voelen de verwarring en eenzaamheid. We zien hoe ze als volwassenen overeind komen. Hun drang om te overleven is indrukwekkend.
  Getekend – sporen van kindermishandeling brengt het onderwerp op een bijzondere manier onder de aandacht. Slachtoffers vertellen hun verhaal en plegers verklaren hun daden, terwijl ze worden gefilmd en getekend. Hun verhalen zetten aan tot gesprek. Ze bieden herkenning en troost. Ze inspireren door menselijke kracht.

  #255201
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  ‘Getekende’ slachtoffers kindermisbruik bieden arm om schouder lotgenoten

  Met het boek Getekend – Sporen van kindermishandeling willen schrijver Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem herkenning, troost en inspiratie door menselijke kracht laten zien bij slachtoffers van kindermisbruik.

  In bovenstaande reportage is het verhaal van Cynthia en Marjan te horen, die te maken hebben gehad met kindermishandeling. Gijs Wanders en Herman van Hoogdalem vertellen hun ervaringen tijdens het maken van het boek.

  In het boek vertellen slachtoffers hun verhaal, iets waar voormalig nieuwslezer en presentator Gijs Wanders in eerste instantie behoorlijk tegenop zag: “Ik was bang, dat als ik hier mee aan de gang ga, dan keert de lezer zich misschien af van het onderwerp. Maar toen ik de verhalen hoorde, dacht ik: Dit moeten andere mensen weten. Dus je ‘moet’ andere mensen opzadelen met deze verhalen, omdat je daarmee aangeeft hoe sterk deze mensen zijn geweest. Toen ze als kind het gerote geheim bij zich droegen en loyaal bleven aan hun ouders. en nu als volwassenen, terwijl ze afrekenen met hun trauma’s.”

  Met het boek willen Wanders, Van Hoogdalem en de geïnterviewde slachtoffers van kindermisbruik het onderwerp bespreekbaar maken. “De slachtoffers in het boek hebben het ervaren als een verademing, want ze konden er wel over praten. Daarmee hebben ze als het ware de gevangenisdeur open gezet en kunnen erover praten.

  Bij de boekpresentatie in Forum Groningen zijn onder andere wethouder Isabelle Diks (Jeugd & Jeugdhulp), medewerkers van Het Kopland en deelnemers uit het boek aanwezig. Er worden gesprekken gevoerd en films vertoond. Vanwege corona is de boekpresentatie in Forum Groningen online te volgen via een livestream. Vanaf 11 november is er een documentairereeks te zien op de EO, waar deelnemers hun verhaal doen terwijl de portretten worden getekend.

  Bron: Oogtv >>

  #255202
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  https://www.npostart.nl/VPWON_1317665

  Zijn vader had zijn zusje op schoot. Jurgen wilde er ook bij, maar hij werd weggeslagen. Die afwijzing deed hem meer pijn dan de klap zelf. Zijn vader was een boze man. ‘s Nachts kwam hij vaak dronken thuis. Dan lag Jurgen, een jochie nog, wakker in bed. Altijd alert, wetend wat er kon gebeuren. Mishandelingen tekenden zijn leven. Hij werd van slachtoffer uiteindelijk pleger. Jurgen is getekend door zijn verleden en wordt getekend door kunstschilder Herman van Hoogdalem. Hij vertelt over zijn angsten en hoe hij zich bevrijdde van zijn trauma’s. Nu helpt hij andere slachtoffers en plegers van huiselijk geweld.

  In deze uitzending van Getekend – sporen van kindermishandeling was Herman van Hoogdalem te gast. Deze uitzending met de titel Getekend – sporen van kindermishandeling werd uitgezonden op woensdag 11 november.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 14 ▪︎ leden online: 1
Lizboa
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.493, reacties: 13.601, leden: 1.275
Scroll Up