Fier.nl

  • Dit onderwerp bevat 11 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 19/09/2021 om 21:09 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 12)
  • Auteur
    Reacties
  • #215623
    Luka
    Moderator

      Fier.nl

      Fier is expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. De opdracht van Fier is: voorkomen van geweld, stoppen van geweld en hulp bieden bij de gevolgen van geweld. Het hulpaanbod bestaat onder andere uit advies (telefonisch en online), begeleiding, veilige opvang en behandeling. Slachtoffers uit heel Nederland kunnen een beroep doen op Fier.

      Heb je te maken (gehad) met bijvoorbeeld bedreiging en geweld in je relatie, gedwongen seks, uit de hand gelopen ruzies, familieleden die jou mishandelen of problemen binnen een eercultuur? Dan kun je bij Fier hulp krijgen om jezelf uit deze lastige situatie te helpen. Fier helpt slachtoffers, plegers en getuigen van huiselijk geweld, gedwongen prostitutie/loverboys, mensenhandel, seksueel misbruik, stalking, kindermishandeling, eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling. Ook als (je denkt dat) een bekende van je in de problemen zit, kun je contact zoeken.

      Het hulpverleningsaanbod van Fier is divers.

      • Fier is telefonisch bereikbaar om met je te praten. Jongeren kunnen op speciale tijden chatten met een hulpverlener via chatmetfier.nl. De hulpverlener zoekt samen met jou naar een oplossing. Dit kan helemaal anoniem.
      • Je kunt bij Fier ook terecht voor behandeling van je trauma en voor hulp bij andere klachten en problemen.
      • Verder is het mogelijk om trainingen te volgen en aan lotgenotengroepen deel te nemen.
      • Als dat nodig is, kun je (met eventuele kinderen) een veilige plek in een opvanghuis krijgen.
      • Ook biedt Fier intensieve 7×24 uur behandeling en beschermd wonen.

      De opvang- en behandelvoorzieningen van Fier bevinden zich in Leeuwarden en in Rotterdam.

      Neem voor direct hulp of advies 24/7 contact met ons op via: 088 – 20 80 000
      Bel in acute noodsituaties altijd 112!

      Nieuwsgierig naar Chat met Fier? Bekijk hier hoe de chat werkt.

      #217939
      Mark
      Moderator

        500.000 euro van Nationale Postcode Loterij voor CKM en bijdrage voor realisatie Veilige Veste in Rotterdam

        Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) van Fier heeft gisteravond tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij in Koninklijk Theater Carré 500.000 euro ontvangen van de Postcode Loterij voor de strijd tegen mensenhandel in Nederland én 1 miljoen euro voor de realisatie van de Veilige Veste in Rotterdam. In totaal schenkt de Postcode Loterij dit jaar een recordbedrag van ruim 357 miljoen euro aan 112 goede doelen.

        Lees verder op fier.nl >>

        #236528
        Mark
        Moderator

          Volg Nathan de Vries bij Fier in de Week van Zorg & Welzijn 2019

          In de week van 11 tot en met 16 maart 2019 is het de Week van Zorg & Welzijn. Fier publiceert iedere dag een vlog van Nathan de Vries, ambassadeur van Fier. In deze vlogs geeft Nathan een kijkje achter de schermen bij Fier in Leeuwarden. Andere zorg- en welzijnsorganisaties zetten in de week van Zorg & Welzijn hun deuren open. In totaal zijn er zes vlog-afleveringen. In iedere aflevering laat Nathan een ander onderdeel van Fier zien. Van het leven in de groepen tot de Fiere Farm.

          VLOG #1: Binnenkijken bij Fier
          In de eerste vlog gaat Nathan met de bus naar Fier toe. Nadat hij door de beveiliging heen is, leggen medewerkers van Fier hem in een notendop uit hoe een behandeling bij Asja verloopt en hoe het is om hier te wonen. Asja betekent ‘Nieuw leven en hoop’ en is de opvang, begeleiding en behandeling voor slachtoffers van loverboys

           

          Bron: fier.nl/nathansvlogs

          #236531
          Mark
          Moderator

            VLOG #2: Bij Fier op school

             

            Bron: fier.nl/nathansvlogs

            #236607
            Mark
            Moderator

              VLOG #3: Therapie bij Fier 

               

              Bron: fier.nl/nathansvlogs

              #236627
              Mark
              Moderator

                VLOG #4: Wat te doen in je vrije tijd

                 

                Bron: fier.nl/nathansvlogs

                #236697
                Mark
                Moderator

                  VLOG #5: In de Blooming Bakery

                   

                  Bron: fier.nl/nathansvlogs

                  #237108
                  Mark
                  Moderator

                    VLOG #6: Samen lunchen op de groep

                    #252282
                    Luka
                    Moderator
                    Topic starter

                      Opvanghuis voor jonge slachtoffers van misbruik en geweld komt naar Capelle

                      De transformatie van het voormalige kantoorpand waar straks meisjes die te maken hebben gehad met onder andere eergerelateerd geweld, afhankelijkheidsrelaties, seksuele uitbuiting en kindermisbruik veilig kunnen wonen, is inmiddels in volle gang. Een mijlpaal, noemt Terpstra het. ,,Vier jaar geleden zijn we begonnen een Veilige Veste naar Rotterdam te halen. De zoektocht naar een locatie is intensief geweest.’’

                      Ondanks toezeggingen van de gemeente Rotterdam lukte het niet om op tijd een geschikt pand te vinden in de stad. In Capelle lukte het wél. ,,Dankzij de burgemeester en wethouder Ans Hartnagel. Je hebt mensen nodig die zeggen: dit is belangrijk. Die een voortrekkersrol willen en kunnen nemen’’, vertelt Terpstra vanuit een woon-zorgcomplex in Rotterdam. Verspreid over verschillende verdiepingen houdt Fier hier kantoor, biedt de organisatie crisisopvang en wonen vrouwen beschermd of begeleid.

                      Woongroepen
                      Het is precies waarom de bestuurder opgelucht is dat ze straks een eigen gebouw krijgt, met alle hulp dicht bij elkaar. ,,Kinderen kunnen daar in groepsverband opgroeien. We proberen dicht tegen een gezinsconstructie aan te zitten. Vier meiden per groepje in woongroepen. Vanwege de veiligheid wonen ze niet op de begane grond en op de eerste verdieping.’’ Begin 2021 wordt het pand in gebruik genomen. Fier heeft het zelf gekocht, onder andere met steun van de Postcode Loterij.

                      Wij willen de doelgroep niet meer verstoppen. Dan trekken de daders aan het langste eind

                      Linda Terpstra, Bestuurder Fier

                      Fier heeft ook een Veilige Veste in Leeuwarden. Voor de hulporganisatie is het belangrijk dat er twee locaties zijn, verspreid over het land. Het kan bijvoorbeeld vanwege veiligheidsredenen nodig zijn om iemand in een andere regio te plaatsen.


                      Impressie van de Veilige Veste in Capelle aan den IJssel © Fier

                      Niet verstoppen
                      De open instelling moet dezelfde veiligheid en bescherming bieden als een gesloten opvang. ,,Wij willen de doelgroep niet meer verstoppen’’, zegt Terpstra. ,,Dan trekken de daders aan het langste eind. Dat is de wereld op zijn kop. Onze boodschap aan de daders is: dit accepteren we niet. Hier zitten we! Met de gemeenschap eromheen en de gemeente staan we voor hun veiligheid.’’

                      Het idee is dat de meisjes zo snel mogelijk in de omgeving naar school gaan, hun ouders en familie zien en – indien veilig – hobby’s oppakken. ,,Sporten, een sociaal netwerk opbouwen én een behandeling krijgen. De kinderen zijn getraumatiseerd.’’

                      Ik droom van de dag dat de financie­ring geregeld wordt als slachtof­fers hun diploma halen of werk vinden

                      Linda Terpstra

                      Diploma en werk

                      Ze is kritisch op de manier waarop het zorgstelsel in Nederland nu in elkaar steekt. Sinds vijf jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De zeer gespecialiseerde zorg, die alleen door bepaalde instellingen wordt aangeboden, heeft last van gesteggel over de financiering. Bezorgd schreef ze een open brief naar minister Hugo de Jonge.

                      ,,Ik droom van de dag dat de financiering geregeld wordt als slachtoffers hun diploma halen of werk vinden. Natuurlijk moet je ze begeleiden en hun trauma behandelen, maar een diploma of werk is het ticket naar de maatschappij. Dat zou de ambitie moeten zijn. En dát zou beloond moeten worden. ’’

                      De toegang tot hulp is ingewikkeld, vult collega Marcia Albrecht aan. Zo bleek uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut in Rotterdam dat het voor alle hulpverleners en instanties onduidelijk is wie de regie heeft. ,,Iemand rechtop zetten, dat is het doel’’, zegt Terpstra gedreven. ,,Reken ons daar maar op af. Rebuild en redesign, daar is onze sector hard aan toe. Ik heb er zin in. En ik ben dankbaar als ik daar een steentje aan kan bijdragen.’’

                      Bron: AD.nl >>

                      #253731
                      Luka
                      Moderator
                      Topic starter

                        Via een online chat melden slachtoffers van seksuele uitbuiting zich wél

                        Via een online chat wist hulporganisatie Fier meer jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting in beeld te krijgen dan via de reguliere kanalen. Toch blijft het een onzichtbare groep.

                        Om slachtoffers van seksuele uitbuiting beter in beeld te krijgen, moet de online hulpverlening en proactieve opsporing fors worden verbeterd. Dat concludeert het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) na een analyse van de resultaten van de chat van hulporganisatie Fier. In 2019 meldden zich via die online chat 265 slachtoffers die zeiden gedwongen te worden tot seks tegen betaling. Daarvan was de meerderheid minderjarig, een kwart zelfs vijftien jaar of jonger.

                        Juist die jonge groep slachtoffers is slecht in beeld bij hulpverleners en politie. Volgens een schatting van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen krijgen in Nederland jaarlijks 1300 minderjarige meisjes te maken met seksuele uitbuiting. Van hen was in 2018 slechts 2 tot 3 procent bekend bij instanties, cijfers over vorig jaar worden binnenkort verwacht. Kijk je naar de contacten die Fier via de chat had met minderjarigen, dan kom je uit op 12 procent.

                        Geen reden om de vlag uit te hangen
                        Dat percentage is nog steeds geen reden om de vlag uit te hangen, zegt Shamir Ceuleers van CKM, dat gelieerd is aan Fier. “Het betekent dat 88 procent niet in beeld is. Wel laat ons onderzoek zien dat je met relatief bescheiden middelen een grotere groep kunt bereiken. De chat van Fier is laagdrempelig, je kunt er anoniem je verhaal doen. Maar de naamsbekendheid is nog niet zo groot als die van 113 zelfmoordpreventie of de Kindertelefoon en de chat is ook nog niet 24/7 bereikbaar. Er liggen dus nog veel kansen.”

                        Hoeveel slachtoffers na chatcontact in een hulpverlenerstraject zijn beland, weet Ceuleers niet. CKM gaat daar nog onderzoek naar doen.

                        De chat is niet het enige middel waar mogelijkheden liggen. Meer inzet op de online opsporing zit ’m wat Ceuleers betreft ook in hulpverleners en politie die op zoek gaan naar slachtoffers en daders. “De opsporingsmiddelen die de politie heeft, zoals lokprofielen, worden nog weinig ingezet. Ook in de hulpverlening is er meer mogelijk. Op de Wallen maken hulpverleners een praatje met de vrouwen en ze vangen er signalen op. Dat gebeurt online nog niet, terwijl veel slachtoffers online geronseld worden, advertenties waarin seks tegen betaling wordt aangeboden online staan en communicatie via sociale media verloopt.”

                        ‘Stevige opdracht’ voor de overheid
                        Wat CKM betreft ligt hier een ‘stevige opdracht’ voor verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-Knol. Zo is er meer geld nodig, zegt Ceuleers, maar ook moeten de doelstellingen ambitieuzer. “Laten we niet langer accepteren dat maar zo weinig slachtoffers in beeld komen. We weten dat veel van hen de weg naar de reguliere zorg niet zelf vinden. En dat ze vaak geen aangifte doen uit angst, schaamte of omdat ze zichzelf niet als slachtoffer zien. Seksuele uitbuiting is een haaldelict: slachtoffers moeten actief worden opgespoord.”

                        Uit de analyse van de chatresultaten blijkt dat veel van de slachtoffers zeggen al langere tijd uitgebuit te worden, ruim de helft langer dan een jaar. Het ging bijna alleen om meisjes en vrouwen, zes keer was het slachtoffer jongen of man.

                        Wat verder opvalt is dat in 2019 voor het eerst ook slachtoffers van criminele uitbuiting via de chat contact zochten. Het gaat om jongeren die worden gedwongen om in drugs te handelen. “Hoewel het vorig jaar nog ‘maar’ om zeven slachtoffers ging, is het voor ons een indicatie dat het probleem toeneemt”, zegt Ceuleers. “Ze melden zich bij de chat zonder dat we daarvoor iets hebben gedaan. Ook deze groep verdient veel meer aandacht.”

                        Bron: Trouw >>

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 12)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 20 ▪︎ leden online: 4
                      sterrewind, Ollybolly, Mark, Vinnie
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.893, reacties: 22.131, leden: 3.042