Facebook wil jouw naaktfoto

 • Dit onderwerp bevat 8 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 01/03/2018 om 20:57 door Mark.
9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Reacties
 • #218194
  Luka
  Moderator

   Facebook roept gebruikers die niet willen dat pikante foto’s van hen op internet belanden, op om een naaktfoto via Messenger te delen.
   Het bedrijf wil daarmee wraakporno tegengaan.

   Deelnemers aan de proef sturen een foto via Messenger naar zichzelf. Facebook scant vervolgens de foto en maakt er een digitale ‘vingerafdruk’ van. Als iemand de foto via Facebook of Instagram wil verspreiden, wordt de foto herkend dankzij die vingerafdruk en wordt het verspreiden ervan geblokkeerd.

   Facebook benadrukt dat de afbeeldingen die gebruikers opsturen voor het maken van de vingerafdruk niet worden opgeslagen. Het is ook niet mogelijk om de vingerafdruk, die eruit ziet als een willekeurige reeks letters en cijfers, terug om te zetten naar een foto.

   Lees het artikel verder op de site van NOS.nl >>

   Ik weet het niet hoor. Ik ben op zich niet zo van de conspiracy theories en hoewel ik mijzelf niet naïef vind ben ik ook niet zo van altijd maar het slechtste zoeken in bedrijven en (normale) politieke partijen enzo. Dat FB alleen maar nobele doelen heeft, dat geloof ik dan weer niet.
   Ik bedoel, ik denk niet dat ze bewust foto’s opvragen om te verkopen of andere rare dingen mee te doen.
   Maar je weet maar nooit wat er fout kan gaan.. Wat als over een jaar blijkt dat iemand de server heeft gehackt en dat de foto’s toch niet helemáál verwijderd bleken te zijn. Of dat de foto’s toch van code omgezet konden worden naar beeld. Of dat iemand bij FB niet ter goeder trouw was en de foto’s snel elders heeft opgeslagen.

   En dan gaat het ook nog maar eens alleen om FB en Instagram. Op bijvoorbeeld Telegram en Twitter hebben ze geen invloed.

   Nee, ik zou het niet doen. Maar misschien denk jij er wel anders over? Wat vind jij van dit initiatief?

   #218195
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Wat Lubach op Zondag er van vindt

    #218564
    Mark
    Moderator

     Naar aanleiding van reacties op dit onderwerp op onze Facebook pagina wil ik graag mijn kijk op de zaak met jullie delen.

     Social media is niet meer weg te denken. Wat mensen op social media doen, is ook onmogelijk aan banden te leggen. Je kunt wel zeggen dat mensen geen naaktfoto’s op social media moeten delen, het zal toch blijven gebeuren. Alleen die weg inslaan om te voorkomen dat naaktfoto’s verspreid worden, is dus zinloos. Wat in mijn optiek ook zinloos is, is initiatieven van Facebook in het belachelijke trekken, zoals Arjan Lubach in het bovenstaande filmpje doet. Ongewenste verspreiding van naaktfoto’s is een serieus probleem wat hele ernstige gevolgen kan hebben. Hierover kun je meer lezen in ‘Sexting, sextorion en shaming‘.

     Het coderen van foto’s lijkt, door de manier waarop Facebook het nu aanpakt, misschien omslachtig of wekt de indruk dat Facebook er alleen maar op uit is jouw naaktfoto’s te bemachtigen. Dat laatste is sowieso onzin, want elke foto die je op Facebook deelt, IS al in het bezit van Facebook, ongeacht aan wie je die stuurt. Facebook doet deze oproep dus absoluut NIET om jouw naaktfoto’s te bemachtigen.

     Omslachtig is de geschetste methode wél! In eerste instantie dacht ik: dat gaat niemand doen. Als je een naaktfoto van jezelf wilt versturen, bijvoorbeeld aan je partner, vriend of vriendin, bedenk je niet dat je hem eerst naar jezelf moet sturen om er een code in te laten plaatsen. Maar naarmate ik er langer over nadacht, realiseerde ik me dat Facebook nu slechts een proef doet. Oftewel, ze zijn aan het onderzoeken of de techniek werkt. Dat riep bij mij de vraag op welke mogelijkheden deze techniek biedt als het inderdaad blijkt te werken.

     Wat ik me kan voorstellen is dat Facebook de techniek in de toekomst breed inzet en foto’s, zodra die gedeeld worden, automatisch controleert of ze een code hebben. Zo ja, dan kan zo’n foto alleen verspreid worden door degene die hem oorspronkelijk op Facebook geplaatst heeft. Zo nee, dan wordt op dat moment een code toegevoegd zodat niemand anders diezelfde foto daarna nog kan verspreiden. Wat ik me ook kan voorstellen, is dat ze dit niet automatisch willen doen, maar gebruikers de mogelijkheid willen bieden een vinkje te plaatsen waarmee ze aan kunnen geven dat ze een foto wilt coderen.

     Beide mogelijkheden zijn verre van omslachtig maar juist heel gebruiksvriendelijk en zullen dus zeker effect hebben. Daarmee vind ik de proef die Facebook nu doet erg zinvol en zeker niet belachelijk of dom. Want als de techniek blijkt te werken en door Facebook breed wordt ingezet, behoort het ongewenst verspreiden van (naakt)foto’s tot het verleden. Dat is niet alleen i.v.m. sexting, sextortion en shaming belangrijk, maar ook i.v.m. het ongewenst verspreiden van foto’s van kinderen binnen pedo-netwerken.

     Ik vind het dus een goed initiatief van Facebook en hoop eigenlijk dat andere social media platformen dit voorbeeld gaan volgen.

     #218565
     Luka
     Moderator
     Topic starter

      Voor Lubach is het natuurlijk een dankbaar onderwerp voor een grappig item. Ik geloof niet dat het hem veel kan schelen of FB dit initiatie nu wel of niet doorzet.

      Verder ben ik het met je eens dat het geen vooropgezet slecht plan van Zuckerberg & co is om geld te verdienen aan je foto’s oid.
      Waar ik mij wel zorgen over maken is hackers en die ene foute medewerker die er misschien toch bij kan.
      Ik kan ook niet beoordelen of er lekken zitten in de techniek, dus dat vind ik wel een eng idee.

      Daarnaast is FB allang niet meer het medium dat gebruikt wordt door jongeren, wat toch de grootste groep is die aan sexting doet denk ik en waarschijnlijk ook de grootste groep die ongevraagd foto’s en filmpjes rond stuurt. Instagram is dat natuurlijk wel.
      Er blijven dus nog legio mogelijkheden over om foto’s en filmpjes te versturen. MAAR als het werkt… en het is idd lek en hack vrij… Dan zijn andere sociale media vast ook wel geïnteresseerd in de techniek.

      Al betwijfel ik dat er veel mensen aan denken om van te voren alle foto’s te uploaden. En als ze eenmaal verstuurd zijn is het eigenlijk al te laat: dweilen met de kraan open. Maar ja, als het ook maar voor een paar mensen kan voorkomen dat hun foto viral gaat is dat al een succes natuurlijk.

      En wat je op FB al zei, sommige mensen willen het wellicht ook wel voor hun onschuldige foto’s van hun kinderen gebruiken.
      Tegen jongeren zeggen ‘niet doen, dat is dom’, heeft geen zin. Die aanpak gaat niet werken en is dus pas écht dom.
      Ik weet dat het populair is bij oudere mensen om iets gewoon te verbieden, maar dat is gewoon te simpel gedacht. Je kan beter praten over hoe je ergens verantwoordelijk mee omgaat, als je echt onnodig leed wilt voorkomen.

      Qpido heeft zelfs een campagne gemaakt over praten met je kinderen/pupillen over sexting: https://www.lotgenotenseksueelgeweld.nl/forums/onderwerp/sexting-sextortion-en-shaming/#post-215586

      Kortom, sexting is niet raar, foto’s en video’s zonder toestemming doorsturen is raar!

      #218566
      Mark
      Moderator

       Het gaat niet alleen om Facebook. Instagram en WhatsApp zijn ook van FB en die twee worden wel veel door jongeren gebruikt. Ik denk wel dat ze er naartoe moeten werken dat dat coderen automatisch gaat, want i.d.d. als je eerst een foto naar jezelf moet sturen, is dat te omslachtig. Dat gaan mensen niet snel doen, ben ik bang.

       En lekken in de techniek zullen er altijd blijven. Medewerkers van FB kunnen nu, als ze willen, ook vast bij die foto’s. Hoe dan ook, als het gaat werken en gebruiksvriendelijk wordt, vind ik het een goed idee. Hoewel ik eigenlijk nog steeds niet begrijp WAAROM mensen zonodig naaktfoto’s naar elkaar moeten sturen. Maar goed, dat zal dan wel mijn achtergond zijn…

       #218567
       Luka
       Moderator
       Topic starter

        Ja instagram ook, had ik al gezegd ;). Maar op Whatsapp bieden ze het nog niet aan heb ik begrepen, maar dat kan later wellicht alsnog.
        En je gaat toch sowieso niet een naaktfoto van jezelf op FB zetten, even los van dit initiatief?
        Dus het zou perfect zijn als je geen naaktfoto hoeft te sturen maar dat een foto met kleding aan of desnoods zwemkleding ook voldoende is in de toekomst.

        Edit: wat ik mij afvraag.. Is één foto voldoende of moet je elke foto afzonderlijk laten coderen? Zeker als die ander zelf ook foto’s heeft gemaakt heb je anders al pech als hij of zij kwaad wil..

        #218568
        Mark
        Moderator

         Ja, als het aan mij ligt, wordt elke foto straks van zo’n code voorzien. In principe heeft niemand het recht willekeurig welke foto die jij privé deelt, door te sturen. Plaatsen op je FB pagina vind ik dan wat anders. Dat is toch een soort van online publiceren, hoewel foto’s die geplaatst worden op een pagina die alleen open staat voor je vrienden, wat mij betreft dan ook wel weer een code zouden mogen krijgen zodat ze buiten je vriendengroep niet verspreid kunnen worden.

         Maar… er blijft ook nog altijd het goeie oude papier. Iemand die je echt te grazen wil nemen, kan foto’s natuurlijk ook uitprinten. Krijg je dat weer… Bottomline, misschien toch maar beter gewoon geen foto’s delen op social media 😉

         #218569
         Luka
         Moderator
         Topic starter

          Ja ik vind het ook altijd zo irritant als anderen foto’s van mij online zetten (en dan soms ook nog moeilijk doen als ik vraag of ze die willen verwijderen). Maar ik ga sowieso foto’s maken van mezelf uit de weg dus..
          Maar goed, interessant initiatief om in de gaten te houden, wie weet wat er uiteindelijk aan mogelijkheden nog uit gaat rollen.

          #218591
          Mark
          Moderator

           Nog een artikel over dit onderwerp waarin het iets beter uitgelegd wordt…

           Niemand bij Facebook krijgt jou ingestuurde naaktfoto te zien

           Facebook wil gebruikers helpen om ongevraagde verspreiding van naaktfoto’s door bijvoorbeeld een wraakzuchtige ex tegen te gaan. Ze moeten daarvoor wel hun naaktfoto’s delen met het sociale medium. Waarom zou je dit doen en hoe werkt het?

           De afgelopen jaren heeft Facebook kritiek over zich heen gekregen omdat er wraakporno wordt gedeeld via het platform. In Nederland trok vooral de zaak van Chantal veel aandacht.

           Facebook gaat nu dezelfde technologie toepassen die verschillende techbedrijven al gebruiken om kinderporno aan te pakken. Het project loopt al in Australië, later volgen de VS, Groot-Brittannië en Canada. Het is niet bekend of Facebook de proef ook in Nederland gaat uitrollen.

           Lees verder op nos.nl >>

          9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 25 ▪︎ leden online: 1
          Ollybolly
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.812, reacties: 21.449, leden: 2.901