Emergis Zeeland

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 14/02/2022 om 22:38 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #270453
    Luka
    Moderator

      https://www.emergis.nl

      Emergis is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Jaarlijks behandelen of begeleiden we circa 13.000 mensen met uiteenlopende problemen: psychiatrische stoornissen, verslaving, problemen op het gebied van wonen en werken, veiligheid, huiselijk geweld. Kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

      Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen ieder van ons treffen. Het is onze ambitie deze zoveel mogelijk te voorkomen, waar mogelijk mensen te genezen en waar nodig hen te ondersteunen. De naam ‘Emergis’ betekent dan ook: jij komt boven.

      Met iedere cliënt kijken we welke hulp hij of zij wenst en nodig heeft: niet te weinig en niet te veel. Dat gebeurt door ongeveer 1.400 medewerkers op vijftig locaties in Zeeland. We werken bij mensen thuis, op scholen, in wijkcentra, huisartsenpraktijken, ambulante centra, klinieken, beschermende woonvormen, werkleerbedrijven en opvanghuizen.

      #270454
      Luka
      Moderator
      Topic starter


        Emergis in Kloetinge. © Johan van der Heijden

        Hulp aan Zeeuwen met psychische problemen gaat op de schop. ‘Voorkomen is beter dan genezen’

        De hulp aan mensen met psychische problemen in Zeeland gaat op de schop. Meer hulp thuis, minder in klinieken. ,,Geestelijke zorg is niet altijd de beste oplossing.”

        Emergis. Het is de grootste instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Zeeland. Je kunt er terecht voor uiteenlopende (psychische) problemen. Of het nu gaat om depressie, huiselijk geweld, alcoholverslaving of psychose. Maar, ze lopen bij Emergis tegen de grenzen van hun kunnen aan. Daarom gooien ze het roer om.

        Niet voor niets sloot Emergis onlangs twee klinieken. Het waren niet de eerste, en het zullen ook niet de laatste zijn. ,,Er is in Nederland iets grondig mis in de geestelijke gezondheidszorg”, zegt Gerco Blok, bestuurder bij de instelling. ,,Per inwoner hebben we de meeste psychiaters en psychologen ter wereld, maar nergens zijn de wachtlijsten voor mentale gezondheidszorg zo lang als hier.”

        Hij wijst naar een woord dat letterlijk op zijn muur is geplakt: justice (rechtvaardigheid). ,,Zorg gaat steeds meer om een rechtvaardige verdeling van schaarste. We kunnen op een spreekuur de beste zorg geven, maar als dat betekent dat anderen op een wachtlijst komen, lever je als organisatie geen goede zorg.”

        Wat hij eigenlijk zegt, is dat Emergis dreigt vast te lopen. Verandert er niets, dan komen er mensen in de kou te staan. Mensen die hulp nodig hebben, omdat ze een (ernstig) mentaal probleem hebben. ,,Eén op de vier tot vijf mensen krijgt in zijn leven te maken met een mentaal probleem”, schetst Sabien Raams, de andere bestuurder van Emergis. ,,Het kan ons allemaal overkomen.”


        Gerco Blok, directeur Emergis. © Emergis/Mieke Wijnen Fotografie

        Waarom dreigt het vast te lopen?

        Blok: ,,Er zijn twee redenen. De specialistische mensen die we nodig hebben, zijn steeds minder goed te vinden. Het zorgt voor personeelstekort, net zoals je dat ziet in de rest van de gezondheidszorg. De tweede reden is: aanbod creëert vraag. In de geestelijke gezondheidszorg behandelen we steeds meer relatief lichte problemen ten koste van complexe zorg aan mensen die het hard nodig hebben.”

        U moet dus met minder medewerkers meer mensen helpen?

        Raams: ,,Ja. Emergis helpt elk jaar zo’n 13.000 mensen. De meeste wonen gewoon thuis, komen langs voor een afspraak of krijgen thuis hulp. Een kleine groep wordt behandeld in onze klinieken.”

        Maar juist een groep die hulp hard nodig heeft. En u sluit juist klinieken.

        Blok: ,,Het inzicht daarover is veranderd. Heel veel mensen maken in hun leven een psychisch moeilijke periode door. In het verleden was het normaal om te denken: als je er maar even uitgaat, dan lost het probleem zich op. Dat is niet zo.”

        Waarom niet?

        Blok: ,,Als we mensen opnemen in een kliniek, halen we hen uit hun vertrouwde omgeving. In eerste instantie voelen mensen zich opgelucht. Maar als ze na de opname weer naar huis gaan, zie je vaak dezelfde problemen weer terugkomen.”

        Eigenlijk druk je tijdens zo’n opname alleen op een pauzeknop?

        Blok: ,,Precies. We zien dat mensen hier niet beter worden. Cru gezegd: het is veelal een ziekmakend milieu. De oplossing ligt vaak bij de mensen thuis. Heel veel mentale problemen ontstaan door stress, door dingen die in onze omgeving gebeuren. Pak je die oorzaken aan, dan pak je ook de mentale problemen aan.”

        Kunt u een voorbeeld noemen?

        Blok: ,,Een groot probleem in Nederland is eenzaamheid. Door die eenzaamheid kunnen mensen depressief raken. En dan behandelen wij de depressie. Maar het onderliggende probleem, de eenzaamheid, het gebrek aan sociale contacten, lossen we niet op.”

        U zegt dat opname in een kliniek niet meer van deze tijd is?

        Blok: ,,Als je in een kliniek zit, word je afhankelijk van de hulpverleners die er rondlopen. Dat is menselijk. Maar het helpt je niet om je leven weer op de rit te krijgen. Je moet mensen alleen in een kliniek opnemen als het echt niet anders kan. Tijdelijk. De klinieken voor acute hulp, versterken we. Maar van alles wat niet acuut is, moeten we ons afvragen of we dat nog wel moeten blijven doen.”

        Dus u gaat mensen op een andere manier helpen?

        Raams: ,,Ja. We gaan de komende jaren meer aandacht besteden aan preventie, het voorkomen van klachten. Dat is beter dan genezen. Positieve gezondheid wordt het genoemd. Het gaat erom dat je nadenkt, met anderen, over hoe mensen gezond worden en blijven. Want geestelijke zorg is niet altijd de beste oplossing.”

        Hoe ziet dat er concreet uit?

        Blok: ,,We kijken – samen met gemeenten – welke problemen mensen hebben, hoe die kunnen worden opgelost en welke zorg ze nodig hebben. Onze teams geven die zorg thuis, waar nodig meer keren per week. Alleen in uiterste nood volgt opname in een kliniek.”


        Sabien Raams © Emergis

        Blok: ,,We kijken – samen met gemeenten – welke problemen mensen hebben, hoe die kunnen worden opgelost en welke zorg ze nodig hebben. Onze teams geven die zorg thuis, waar nodig meer keren per week. Alleen in uiterste nood volgt opname in een kliniek.”

        Dus iemand die in de stress zit door schulden, is meer gebaat om iets aan die schulden te doen?

        Blok: ,,Ja. We kijken met interesse naar Limburg waar ze een proef doen met Positieve gezondheid. Je ziet er bijvoorbeeld een opleving van buurthuizen. Door sociale contacten op te doen, zijn mensen minder snel eenzaam en hebben ze minder (psychische) gezondheidsklachten.”

        Raams: ,,We moeten niet alles oplossen met psychiaters of psychologen. Wie het even moeilijk heeft, hoort er al snel niet meer bij. Als we het gewoner vinden dat het af en toe mentaal niet zo lekker gaat, zien we weer meer naar elkaar om.”

        Maar redden mensen het met hulp aan huis?

        Blok: ,,Ja. Die ervaring hebben we met de klinieken die we al hebben gesloten. Mensen wonen zelfstandig, weliswaar met begeleiding van Emergis, in een eigen woning. En, ze behoren niet of nauwelijks tot de categorie verwarde personen.”

        Dat is nogal een omslag.

        Blok: ,,Zeker, het is een kantelpunt in de geestelijke gezondheidszorg. Emergis zal kleiner worden.”

        Wat betekent dat voor Emergis als organisatie?

        Raams: ,,Dat we niet alles alleen moeten willen doen. Specialismen waarin we ons echt onderscheiden, behouden we. De rest doen we samen met anderen. Verder zetten we meer in op digitale zorg. Als het echt nodig is, kun je op ons rekenen. Maar we smeren niet meer je boterham.”

        Bron: PZC.NL >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 24 ▪︎ leden online: 0
      No users are currently active
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.770, reacties: 21.187, leden: 2.828