Een klein leven – Hanya Yanagihara

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 25/09/2019 om 13:58 door Skye.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #221230
  Mark
  Moderator

   Een klein leven

   auteur: Hanya Yanagihara

   Samenvatting
   Geen boek heeft de afgelopen paar jaar miljoenen lezers zozeer in de ban gehouden en aangegrepen als Een klein leven van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. In deze wereldwijde bestseller volgen we vier mannen over een periode van meer dan dertig jaar: de advocaat Jude, de acteur Willem, de beeldend kunstenaar JB en de architect Malcolm.

   Het verhaal is de geschiedenis van hun vriendschap, want ze blijven tijdens hun verdere leven nauw met elkaar verbonden. Ze ontwikkelen hun carrières in de stad waar ambitie en succes de graadmeter voor een geslaagd leven zijn: New York.Centraal staat de in zichzelf gekeerde Jude. Zijn verleden is omgeven door een sluier van geheimzinnigheid. Achter de façade van professioneel succes leeft hij met onverwerkt verdriet als gevolg van emotionele verwaarlozing en seksueel misbruik in zijn jeugd. Daar heeft hij een extreem wantrouwen en een gevoel van waardeloosheid aan overgehouden. Een uitlaatklep vindt hij in dwangmatige automutilatie, waardoor zijn lichaam steeds verder uitgeput raakt.

   Hoe leef je met trauma en pijn? Jude heeft geen familie, zijn vrienden zijn alles voor hem. Toch vindt hij het onmogelijk om zijn verleden met hen te delen. Hoe dichter iemand komt, hoe moeilijker het is om het gesprek erover aan te gaan. Openheid en overgave staan voor Jude gelijk aan misbruik. In een dergelijke constellatie wordt intimiteit een onmogelijke opgave. Is vriendschap in staat om compensatie te bieden voor de opgelopen schade? Is het mogelijk om een liefdesrelatie te hebben zonder seks? Wat vermag liefde eigenlijk te doen?

   Judes vrienden staan voor een dilemma. Hoe kun je iemand helpen die niet geholpen wil worden, terwijl je beseft dat je geen echte vriend bent als je níet probeert te helpen?

   #221231
   Mark
   Moderator
   Topic starter

    Toneelgroep Amsterdam mag als eerste de bestseller Een klein leven vertalen naar toneel

    Niet Hollywood maar Amsterdam verbeeldt voor het eerst het trieste verhaal uit Yanagihara’s bestseller Een klein leven. Wereldprimeur: op verzoek van de schrijver brengt Ivo van Hove de toneelversie van ‘A Little Life’.

    […] Een klein leven is het verhaal van vier vrienden in New York: Willem, JB, Malcolm en Jude, waarbij de tragische Jude centraal staat. Seksueel misbruik, automutilatie, depressie en suïcidale gevoelens tekenen zijn leven. Ondanks de onbaatzuchtige toewijding van zijn vrienden lukt het Jude niet zijn trauma’s te verwerken – hij is innerlijk te zeer vernield. Diepe afgronden worden gevolgd door kleine, hartroerende lichtpuntjes, maar uiteindelijk is Judes ondergang onvermijdelijk.

    Lees het hele artikel op volkskrant.nl >>

    Meer informatie over de toneelvoorstelling vind je in de evenementenkalender >>

    #244977
    Skye
    Moderator

     Ramsey Nasr wint de Louis d’Or voor zijn rol in Een klein leven van ITA

     [..] Ik heb niet eerder zo’n rol gespeeld, ik kreeg niet eerder applaus door een mens te spelen die er niet wil zijn. Jude haakt naar afwezigheid. Hij heeft zo’n gering zelfbeeld, is zo gekwetst, zo beschadigd dat hij vindt dat hij het niet verdient om te mogen leven.

     En tijdens de repetities dacht ik: wie kan zich in godsnaam identificeren met zo’n extreem figuur? Hoe kun je meeleven met iemand die zich snijdt omdat het slecht gaat – en die zich ook snijdt zodra het goed gaat, bang voor de druk van een eventueel geluk? Wie snapt het schuldgevoel van een zwaar misbruikt kind? Ja, waarom zou je überhaupt meeleven met iemand die in de liefde hetzelfde soort klootzakken opzoekt dat hem ooit misbruikte, mannen die hem walgelijk noemen?

     Ik schrok ervan, hoeveel mensen me na de voorstelling kwamen vertellen dat ze zelf zo iemand kenden, iemand die er nu niet meer is, of: dat ze zélf. [..]

     Lees het hele dankwoord op theaterkrant.nl >>

      

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 17 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.760, reacties: 21.126, leden: 2.799