Commissie: geen harde bewijzen voor georganiseerd ritueel kindermisbruik

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Commissie: geen harde bewijzen voor georganiseerd ritueel kindermisbruik

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 23/12/2022 om 20:42 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #275825
  Luka
  Moderator

   Er bestaat georganiseerd en zeer gewelddadig kindermisbruik in Nederland, maar er zijn geen harde bewijzen dat er netwerken actief zijn die kinderen op een rituele of satanische manier misbruiken. Dat schrijft een commissie die op verzoek van de politiek onderzoek heeft gedaan naar sadistisch misbruik van minderjarigen.

   Aanleiding voor het onderzoek is onder meer een uitzending van het VPRO-radioprogramma Argos uit 2020, waarin verschillende slachtoffers hun verhaal deden. Zij spraken over ernstig seksueel misbruik, martelingen en zelfs het offeren van baby’s. De Tweede Kamer drong vervolgens aan op een onderzoek naar de aard en omvang van het verschijnsel. Er was, en is, veel discussie of de meldingen wel volledig de waarheid zijn.

   De commissie, onder leiding van de Amsterdamse hoogleraar Jan Hendriks, heeft vandaag het rapport naar minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid gestuurd. De titel van het rapport is Tussen ongeloof, ondersteuning en opsporing.

   De commissie stelt dat het “onomstreden” is dat georganiseerd en gewelddadig misbruik van minderjarigen bestaat. “Ongeacht of de verhalen van slachtoffers in volle omvang kloppen, is waarschijnlijk dat zij slachtoffers zijn van indringende en traumatiserende ervaringen.” Op welke schaal het voorkomt is voor wetenschappers en de commissie moeilijk in te schatten.

   Geen beeldmateriaal
   Minder overtuigd is de commissie van het bestaan van netwerken die zich bezighouden met ritueel of satanisch misbruik van kinderen. De daders zouden daarbij opereren vanuit een bepaalde geloofs- of cultverering. Alle opsporingsdeskundigen die de commissie heeft gesproken zeggen dat ze nog nooit beeldmateriaal zijn tegengekomen van misbruik met rituele kenmerken. Wel is er materiaal van ernstig sadistisch misbruik.

   “Al met al zijn slachtoffers de enige primaire bron die dit soort misbruik melden en wordt vanuit andere bronnen geen ondersteuning gevonden voor het bestaan ervan”, staat in het rapport. Bij de verschillende meldpunten voor slachtoffers hebben ze ook nauwelijks te maken met verhalen over ritueel misbruik. Bovendien is het mogelijk dat misbruikslachtoffers elkaar treffen op internet, waar ze elkaars verhalen delen en mogelijk (deels) eigen maken.

   Ook bestaat de kans dat ze beïnvloed worden door complottheorieën die rondgaan over ritueel misbruik, zeggen de onderzoekers. De meldingen uit Argos heeft de commissie overigens niet nader kunnen bestuderen, omdat de programmamakers die niet wilden delen, ook niet geanonimiseerd.

   ‘Rapport schiet tekort’
   Toch zegt belangenorganisatie Stichting Misbruikt! dat ze afgelopen jaar regelmatig meldingen heeft binnengekregen over misbruik met een ritueel karakter. Voorzitter Corinne Dettmeijer, oud-rapporteur mensenhandel, vindt dat het rapport op dat punt tekortschiet. “Er zijn vele verklaringen, vele bronnen.” Volgens haar is er bovendien wel degelijk beeldmateriaal van ritueel misbruik.

   Ze wijst ook op andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, de VS en Duitsland, waar het bestaan van ritueel misbruik wel erkend wordt en er zelfs mensen voor veroordeeld zijn. “De illusie dat Nederland anders is, dat het hier niet voorkomt, is nergens op gebaseerd.”

   Commissie kreeg vrijwel meteen bedreigingen binnen

   In het voorwoord van het rapport schrijft voorzitter Jan Hendriks dat zijn commissie vrijwel meteen na de installatie allerlei telefoontjes binnenkreeg. Daarbij waren serieuze meldingen van gruwelijk misbruik, maar er “werden ook enkele (verkapte) bedreigingen geuit tegen commissieleden en werden leden van het Koningshuis, (voormalig) ministers en personen die een belangrijke rol speelden bij de bestrijding van covid-19 genoemd als daders. Zij zouden behoren tot de satanische pedofiele elite.”

   Aanvankelijk wilden sommige organisaties van slachtoffers ook niet meewerken aan het onderzoek, omdat de commissie was ingesteld door de minister van Justitie en er juist op dat ministerie daders zouden rondlopen. Uiteindelijk werkte iedereen mee.

   Hendriks beklemtoont dat de commissie niet aan waarheidsvinding heeft gedaan. Dat is volgens hem de taak van politie en justitie en dat is in zedenzaken al moeilijk genoeg. De commissie las publicaties over het onderwerp en sprak met wetenschappers, politiemensen en slachtoffers. “Met het rapport van onze commissie hopen we bij te dragen aan kennis over dit onderwerp en zicht te geven op de veelheid aan argumenten hierbij”, schrijft Hendriks.

   Het misbruik heeft vaak grote gevolgen in het verdere leven van slachtoffers. Ze maken hun schoolopleiding niet af, kunnen moeilijk een baan houden en relaties lopen ook vaak stuk. Bovendien kunnen ze maar moeilijk terecht bij hulpverleners die in dit soort zaken gespecialiseerd zijn. Die zijn er te weinig, en de kennis schiet tekort, constateert de commissie.

   Slachtoffers zijn vaak bang dat ze niet geloofd worden en stappen daarom niet naar de politie. Zelfs therapeuten raden slachtoffers om die reden soms af om melding bij de politie te doen. Dat vindt de commissie een onwenselijke situatie. Daarom moet er één, laagdrempelig meldpunt komen, staat in de aanbevelingen.

   Dettmeijer vindt dat de aanbevelingen van het rapport niet aansluiten bij de conclusie dat er sprake is van georganiseerd misbruik van kinderen. “Dat is nogal wat. Maar ook in dit rapport vormt de aangifte weer de kern van de opsporing. Terwijl je dit zou moeten aanpakken zoals je mensenhandel en terrorisme aanpakt.” Politie en justitie moeten volgens haar veel meer actief op zoek gaan naar de daders en de organisaties die ze vormen.

   Bron: NOS.NL >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 20 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.776, reacties: 21.207, leden: 2.839