Anna's oorlog, moeder, dochter, misbruik – Marianne Janssen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Anna's oorlog, moeder, dochter, misbruik – Marianne Janssen

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 21/01/2018 om 16:40 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #216288
  Mark
  Moderator

  Anns’s oorlog

  auteur: Marianne Janssen

  Anna kijkt terug op de tijd dat zij als kind de strijd aanbond met haar seksueel gestoorde moeder. Het werd een strijd op leven en dood. Onder het mom van ‘moeder helpen’, zodat haar vader om de tuin werd geleid, werd ze jarenlang door haar moeder seksueel misbruikt. Haar vader, een dromer, merkt niets van de grote spanningen tussen moeder en dochter.
  Anna beraamt plannen en doet zelfs pogingen om ‘mams’, dat afschuwelijke rotmens, te vermoorden. Vaak overweegt de kleine Anna ook zelf uit het leven te stappen.
  Als Anna later zelf kinderen krijgt komt alles van vroeger weer naar boven. De mooie herinneringen, zoals de fijne wandelingen door Den Haag met haar vader, worden overschaduwd door de verschrikkelijke ervaringen met haar moeder.
  Dankzij de uitstekende stijl en compositie van het verhaal weet Marianne Janssen de lezer te schokken door de ernst van het seksueel vergrijp en te ontroeren door de liefde voor haar vader.

  Anna’s Oorlog is een autobiografische roman over een kind dat de strijd met haar moeder wist te winnen. Emeritus hoogleraar psychologie René Diekstra schreef een nawoord over de verwerking van jeugdtrauma’s.

  (Fragment) ‘Mams is dood…, klinkt een huilerige stem door de telefoon. Anna schrikt niet. ‘Zo. Is mevrouw dood? Nou, opgeruimd staat netjes,’ zegt ze. Ze verbreekt de verbinding en zakt neer op een stoel. Anna zit lange tijd op de blijdschap te wachten, maar ze voelt niets.

  Journaliste Marianne Janssen (1947) werkte vele jaren voor De Telegraaf, o.a. als onderwijsredacteur en columniste. In Oud was voor later werden 100 columns gebundeld. Ze is nu eindredacteur voor museum MOTI Breda en recensente voor Leeskost.nl.
  René Diekstra (1946) is emeritus hoogleraar klinische psychologie en publiceerde al vele succesvolle boeken over dit onderwerp. Voor Anna’s oorlog schreef hij een nawoord over de verwerking van jeugdtrauma’s.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 10 ▪︎ leden online: 5
Lyn, EllesLynn, ikkkke, zwaannette, Joannepark
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.133, reacties: 11.957, actieve leden: 947