› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Hulpverleningsinstanties › Angst, Dwang en Fobie Stichting
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 13/04/2022 om 22:03 door Luka.
-
AuteurReacties
-
21 februari 2018 om 13:17 #217957MarkModerator
De Angst, Dwang en Fobiestichting is de landelijke patiënten-familieorganisatie voor en met volwassenen, jongeren en kinderen met angst- en dwangklachten en hun naasten. Al bijna 50 jaar kunnen patiënten, naasten en hulpverleners bij de ADF stichting terecht voor ervaringsdeskundigheid en persoonlijk advies over angst en dwang.
Missie
Supporters, Vrienden en Vrijwilligers van de ADF stichting zetten zich in om het taboe op angst- en dwangklachten te doorbreken. We streven naar een samenleving die open en begripvol omgaat met psychische kwetsbaarheden. Ons gezamenlijke doel is om bij te dragen aan het welbevinden van mensen met angst- en dwangklachten.Heb jij te maken met angst of dwang? Zelf of in je omgeving? Je bent niet alleen! Het overkomt meer mensen dan je denkt.
Wij kunnen je helpen, onze ervaringsdeskundige vrijwilligers weten hoe je je voelt. Lotgenoten kunnen elkaar steunen, inspireren en hoop geven. Door ervaringen te delen helpen we elkaar verder.
18 maart 2018 om 14:23 #219580LukaModeratorDe landelijk opererende Angst Dwang en Fobie-stichting bestaat 50 jaar en heeft in verschillende plaatsen lotgenotengroepen. De deelnemers komen maandelijks bijeen. Ze delen hun belevingen onder leiding van een ervaringsdeskundige, een vrijwilliger van de ADF-stichting.
De contactgroep is bedoeld voor mensen met ernstige psychische stoornissen zoals paniekaanvallen, vormen van dwang en ook hyperventilatie. Hierop rust nog een taboe, dat vaak leidt tot onbegrip van de omgeving en eenzaamheid voor de betrokkene.
In ons land hebben zo’n 1,1 miljoen mensen een angststoornis. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. De grootste groep zijn vrouwen van 25 tot 44 jaar. Van alle Nederlanders heeft 10 procent wel eens een paniekaanval gehad.
22 juni 2018 om 21:07 #223209LukaModeratorCampagne Open over Angst – we gaan het taboe doorbreken
Er rust een vreselijk taboe op angst- en dwangklachten. En dat terwijl een op de vijf mensen er mee te maken krijgt. Als patiëntenvereniging doen wij er alles aan om de verborgen pijn zichtbaar en bespreekbaar te maken. Wij weten dat onze achterban het taboe rond angststoornissen ook wil doorbreken. En dat is goed nieuws. Want hoe vroeger je een angststoornis signaleert, hoe eerder behandeling en hulp mogelijk is.
Start van de landelijke campagne
De ADF stichting lanceert daarom de campagne #openoverangst. Daarin vragen wij aandacht voor de verschillende gezichten van angst. We laten zien welke impact het heeft op het dagelijks leven van duizenden Nederlanders. Ook moedigen wij mensen met een angststoornis aan om open te zijn over hun problemen. Alleen zo kunnen familieleden, werkgevers, leerkrachten etc. gaan begrijpen wat het betekent om gebukt te gaan onder een angststoornis.De mediacampagne bestaat uit filmpjes gemaakt door studenten van de HKU. In deze korte films vertellen we het verhaal van verschillende mensen en hun angstprobleem. Ook zijn er radiospots en interviews. Maar belangrijker nog is de social media campagne #openoverangst, met de oproep om je verhaal te delen op de website adfstichting.nl. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig. Alleen kunnen we het niet.
Beton
Je zal de deur maar niet uit komen omdat je alles moet controleren. Niet 1 keer, maar ‘tig’ keer. Of het lukt je gewoon niet om in die trein te stappen, omdat de paniek zo toeslaat dat je benen voelen als betonblokken. Voor veel mensen is dit dagelijkse realiteit.Bekijk hier de filmpjes die studenten van de HKU voor de ADF stichting maakten over angst.
en vertel jouw eigen verhaal.
2 maart 2021 om 17:05 #257348LukaModeratorALCOHOL KAN PSYCHISCHE KLACHTEN VERERGEREN
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat het regelmatig drinken van alcohol kan leiden tot allerlei klachten. Bijvoorbeeld prikkelbaarheid, somberheid en vergeetachtigheid. Ook kan alcoholgebruik bestaande psychische klachten erger maken. Dat heeft te maken met de werking van alcohol in je lichaam. Het vermindert de hersenactiviteit waardoor je je op korte termijn juist heel ontspannen voelt. Je gaat minder piekeren en komt meer in het hier en nu. Maar na drie of vier biertjes verdwijnt dit effect. Dan slaat de balans juist om. Je verliest de controle en je productiviteit neemt af.Die effecten zijn tot de dag na het alcoholgebruik nog merkbaar, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bath uit Engeland. Mensen reageren trager, kunnen zich minder goed concentreren en het korte- en langetermijngeheugen verslechterd. Ook neemt de mentale veerkracht af bij regelmatig alcoholgebruik.
Psychologen geven patiënten met psychische klachten daarom het advies om helemaal te stoppen te drinken. Als dat lastig is, is het advies om het drinken van alcohol te bewaren voor speciale gelegenheden en te proberen bijvoorbeeld doordeweeks niet te drinken.13 april 2022 om 22:01 #271304LukaModeratorBibberBar
Iedere maandag van 20 tot 21 uur is er een gratis online bijeenkomst voor mensen met angst en/of dwang.
Wil je meedoen?
Schrijf je in via de AGENDA13 april 2022 om 22:03 #271305LukaModeratorOCDCAFÉ
OCDcafé is een community binnen de ADF Stichting voor en door mensen met OCD en hun naasten. Ervaringen delen over dwang kan bij OCDcafé in Whatsappgroepen en online bijeenkomsten. In maart krijgt OCDcafé een eigen sociaal platform waar je 24/7 toegang hebt tot contact met lotgenoten. Registreer je via de website: OCDcafé. -
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.