Als je de woorden weet – Gèrina van der Gugten

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Als je de woorden weet – Gèrina van der Gugten

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 21/11/2017 om 21:54 door LSG.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #214070
  LSG
  Beheer
  Topic starter

   Als je de woorden weet

   Overleven met een familiegeheim

   Auteur: Gèrina van der Gugten

    

    

    

   In heldere taal en met vaart geschreven roman over incest. In dit waargebeurde verhaal ligt de nadruk op wat de gevolgen zijn van het stilzwijgen van seksueel misbruik binnen de familiekring.
   De autobiografische roman ”Als je de woorden weet” gaat over Emma die opgroeit in een Gereformeerd gezin met vier broers. Rond haar elfde begint het misbruik door haar oom. Hoe komt het dat ze hierover niets vertelt en het later zo ver weg stopt dat het lijkt te zijn vergeten?

   Emma volgt een heel traject in de hulpverlening, waarbij uiteindelijk haar herinneringen terugkomen en ze de woorden vindt, om daarna het misbruik voorzichtig binnen de familiaire kring bespreekbaar te maken. We zien welke overlevingsmechanismen de gezinsleden hanteren om met het geheim om te kunnen gaan. Iedereen in het gezin is slachtoffer van het wegkijken en het niet benoemen van de pijn, en zo blijkt, al generaties lang.
   Naast een indringend verhaal over seksueel misbruik schetst de auteur een tijdsbeeld vanaf de zestiger jaren tot aan de moderne tijd waarin vele lezers zich zullen herkennen.

   ”Als je de woorden weet” is de debuutroman van Gèrina van der Gugten. Eerder schreef ze korte verhalen en gedichten die in verschillende literaire tijdschriften zijn gepubliceerd. De auteur heeft twintig jaar in de hulpverlening gewerkt waarna ze zich heeft omgeschoold tot regisseuse. In haar vrije tijd begeleidt ze mensen die hun levensverhaal op schrift willen zetten.

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 22 ▪︎ leden online: 6
  Vinnie, Pascal-1975, Paul1966, Ollybolly, Peer, Lava
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.768, reacties: 21.162, leden: 2.813