Al mijn vaders – Mira Feticu

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 24/10/2019 om 23:12 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #245867
  Luka
  Moderator

   Al mijn vaders 

   Auteur: Mira Feticu
   Uitgever: Uitgeverij Jurgen Maas

   Samenvatting
   De Roemeense Myra schrijft en doceert ‘Lectura Dantis’ aan de Universiteit van Amsterdam. Haar geboortedorp heeft ze allang achtergelaten, maar de demonen uit haar jeugd blijven Myra achtervolgen. Alleen in de literatuur vindt ze troost. Vooral bij Dante, die alle klootzakken genadeloos naar de hel stuurt en niets en niemand vergeeft. Maar ook Dante dreigen ze van haar af te nemen. En dan slaat het verleden,dat voortdurend onbehaaglijk op de loer ligt, genadeloos toe.

   Recensie
   Myra is een jonge Roemeense vrouw die in Nederland college geeft over Dante die haar, met zijn “La divina commedia’, als enige troost kon bieden in haar jeugd. Haar ouders verwaarloosden en misbruikten haar, net zoals later andere mannen deden toen ze op zoek was naar een vaderfiguur. Trauma’s vanwege haar verleden manifesteren zich nu in vreemd gedrag, zelfmutilatie en catatonie, waarmee haar Nederlandse echtgenoot zich geen raad weet. Dan is Myra plotseling verdwenen en haar man moet zich verantwoorden op het politiebureau. Het verhaal wordt beurtelings verteld door Myra zelf, waardoor haar verleden wordt onthuld, en vanuit het gezichtspunt van de echtgenoot die vergeefs een verklaring zoekt voor haar vaak onacceptabele gedrag. Het is een intelligent geschreven, erudiete roman, maar de vele verwijzingen naar het werk van Dante en overige wereldliteratuur maken het verhaal minder toegankelijk; er wordt van de lezer nogal wat verwacht wat belezenheid betreft. Met verklarende notenlijst achter in het boek. De auteur (1973) schreef eerder drie romans, onder andere ‘Tascha’*.

   H. Marzak

   #245869
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    ‘Als je misbruik hebt meegemaakt in je kindertijd, blijf je het misbruikte kind als volwassene met je meedragen’, vertelt Feticu. “Misbruik, #MeToo en aanranding zitten in de volwassene die je bent geworden. Er zijn altijd wolven die bloed ruiken.”

    De geboren Roemeense, maar aardig Haags geworden Feticu werkte drie jaar aan haar semi-autobiografische roman Al mijn vaders. Het verhaal over de jonge vrouw Myra die op zoek gaat naar een vaderfiguur, maar daardoor te vaak op de verkeerde knieën gaat zitten. “Ik schreef met de kracht van een kernreactor en ging door allerlei fasen. Was het mijn schuld? Waarom was ik zo dom geweest? Was ik zó gevoelig voor vaders? Ik kreeg een lange rekening van mijn verleden gepresenteerd.”

    Uit: Topics >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 14 ▪︎ leden online: 4
   Lotteeh, Leentje, Chris, Trees50
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.766, reacties: 21.156, leden: 2.812