Levenslang

Levenslang

Seksueel misbruik bij kinderen is zo angstwekkend en onaanvaardbaar dat iedereen het doodzwijgt. Het eigen gevoel van veiligheid wordt aangetast met het idee dat zoiets walgelijk mogelijk is. Dus sluiten we onze ogen. Slachtoffers worden door daders de mond gesnoerd. En iedereen zwijgt mee. 

Mijn dader heeft op een brutale manier ingebroken en me verwoest achtergelaten. Mijn diepe kern is een ruïne geworden. De kabels in mijn hersens zijn door elkaar gehaald. Hij sloeg holtes in mijn persoonlijkheid en plaatste er tikkende tijdbommen in die op tijd en stond extra schade toebrengen.

Niet meer ten volle leven

Wat me ook zo woest maakt is dat zijn inbraak tot uiting komt in alle onderdelen van mijn leven. In de relatie met andere mensen en met mezelf, in mijn nachtrust, in mijn dromen, in het wakker worden, aan de ontbijttafel, tijdens het wandelen op straat, kijken naar televisie, het lezen van boeken, praten met mensen. Alles is moeilijk, alles is trigger.

De kracht die nodig is om die ravage schoon te maken leidt tot een mindere portie aan levensenergie. Ik kan door hem niet meer ten volle leven. Dat maakt me kwaad. En de schade van de inbraak neemt toe met ouder worden. Nog jaren na het misbruik openbaart het verduurde en verzuurde zich door alles heen. Een lijdend lichaam dat praat wanneer de mond moet zwijgen. Levenslang.

Ik ben meer dan enkel het slachtoffer

Maar er is hoop. Mijn medicatie en therapieën zorgen ervoor dat ik geleidelijk aan losgroei. Ik heb het geluk een groot vangnet te hebben, een veilige omgeving waarin ik kan leren stappen te zetten naar mezelf en naar anderen. Genegenheid cultiveert zorgzaamheid. De crisis zal ontladen en mijn dagen zullen zinvol worden.

Ik wil gaan leven. Want ik ben meer dan enkel het slachtoffer. Ik ben een vrouw, een dochter, een moeder, een vriendin. Ik heb angsten maar ook dromen, passies en verlangens.

Dit verhaal is geschreven door Veronique. De foto is een stockfoto. De vrouw op de foto is dus niet de schrijfster van dit verhaal.

Wil je reageren op dit verhaal?

Op reacties zijn onze huisregels en ons privacybeleid van toepassing. Wij behouden ons het recht voor reacties die niet conform onze huisregels zijn, niet te plaatsen. Reacties worden doorgaans binnen 24 uur beoordeeld en geplaatst.

5 gedachtes op “Levenslang”

 1. Hoi wat een heftig verhaal, maar ik ben trots op je dat je het durft te delen. Zelf ben ik ook een slachtoffer van sexueel misbruik 10 jaar.Ik heb dit toen aan mijn ouders verteld maar die steunde mij helemaal niet. Mag ik vragen heb jij ook last bijv in een groep mensen als ze seks grappen of je uit proberen Het dan ook moeilijk vind hier mee om te gaan?
  hoe hou jij je dan staande?

  gr

  R

  1. Hey ramon. Ik zit nog op school en alhoewel ik mij heb opengesteld naar de klas van wat er is gebeurt (niet in detail) terwijl ik eigenlijk wel een verlegen meisje ben, worden er contunue seks grappen gemaakt en ik heb het daar ook heel erg moeilijk mee.

 2. Bedankt dat je dit zo mooi onder woorden brengt, ik krijg nooit goed uitgelegd wat het met mij heeft gedaan. Er is soms zoveel onbegrip, puur omdat mensen het gevoel niet herkennen en begrijpen. Ik vind herkenning en erkenning in je woorden, dank daarvoor! Het ga je goed.

 3. Hallo ik vind dapper voor je daar je de voor uit kom mee mijn is ook gebeurd met 6 jaar en nu wordt ik bijna 60 jaar wil verlos worden met dit angst leven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *