Reageer op: Medusa’s missie: Een podcast over seksueel misbruik

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Werk van lotgenoten Medusa’s missie: Een podcast over seksueel misbruik Reageer op: Medusa’s missie: Een podcast over seksueel misbruik

#276652
Luka
Moderator
Topic starter

    SIGRID’S DOCHTER FLEUR MAAKT PODCAST OVER SEKSUEEL GEWELD: ‘BLIJF LUISTEREN’

    In 2018 is Fleur Aben (23) in Oxford voor een taalcursus als ze verkracht wordt. In de podcast ‘Medusa’s Missie’ vertelt ze haar eigen verhaal en gaat ze in gesprek met andere slachtoffers van seksueel geweld.

    Fleur’s moeder Sigrid (55) stond haar dochter bij tijdens haar pijnlijke herstelproces, waarin ze ook haar eigen gevoelens tegenkwam: “Blijf altijd naar je kind luisteren, hoe moeilijk dat ook is.”

    SEKSUEEL GEWELD
    “Op mijn eerste dag in Engeland bleef ik bij een groepje Nederlanders plakken”, begint Fleur haar verhaal. “Met een jongen ging ik naar het park. Hij heeft mij daar verkracht.” Op weg naar huis belt ze in paniek alle nummers in haar ‘recent gebeld’-lijst. Het is midden in de nacht, maar een vriendin neemt op. “Ik vertelde wat er was gebeurd en zij vroeg vrijwel meteen: ‘Ben je verkracht’? Zelf had ik dat nog niet beseft.” De vriendin laat Fleur beloven dat ze iemand in Oxford in vertrouwen neemt. “Ik heb het aan mijn docent vertelt en zij zorgde ervoor dat ik naar de dokter ging voor een soa-test en morning after pil.”

    Ook de directrice van de school wordt ingelicht en zij belt zonder overleg met Fleur’s ouders. “Het was heel raar”, herinnert Sigrid zich. “Ze zei: er is iets gebeurd met uw dochter, ze is nu oke, maar ze gaat u zelf bellen. Ik was in alle staten.” Als ze Fleur te pakken krijgt hoort ze eindelijk wat er gebeurd is. “We zijn meteen in de auto gesprongen en naar Oxford gereden.” Ze schakelt haar eigen emoties uit om er voor Fleur te kunnen zijn. “Een voorstelling maken van wat er gebeurd was kon ik niet, dat trok ik niet. Zij zou er niets aan hebben als ik heel erg emotioneel was.”

    Als haar ouders in Oxford aankomen houdt Fleur afstand. “Ik vond het hartverscheurend om erover na te denken dat ik ze pijn deed. Destijds voelde ik me ook daar zo schuldig over.” Ze is prikkelbaar, bozig en heeft een dikke muur om zich heen. “Het was heel lastig voor ons. Het liefst wil je je kind knuffelen en haar pijn wegnemen. Ik wist niet hoe ik haar kon bereiken”, blikt Sigrid terug. “We worstelden met zoveel gevoelens. Ik had ook schuldgevoelens omdat ik haar niet heb kunnen beschermen.”

    THERAPIE
    “Het raakt ook aan je eigen seksualiteit”, legt Sigrid uit. Ook voor Ivo, Fleur’s vader, roept het misbruik vragen op. Hij stelt veel vragen over hoe het precies is verlopen. “Hij ging nadenken over zijn eigen gedrag als man naar vrouwen en reageerde daardoor minder behulpzaam dan hij had gewild.” Fleur heeft ook met haar vader een podcastaflevering opgenomen. “Hij vertelde daarin dat hij juist zoveel details wilde weten om te beoordelen wat de jongen precies had fout gedaan en of en hoe hij had moeten weten dat hij over Fleurs grens ging. Was hijzelf vroeger misschien niet ook wel eens over de grens van een meisje of vrouw gegaan?’ Maar door al die vragen ging ik wel aan mezelf twijfelen.”

    In de periode erna gaat Fleur een therapietraject in, ook haar ouders zijn af en toe bij een sessie. “Ik had het gevoel dat ik door niemand begrepen werd, ook niet door mama en papa. Ik voelde me opgelaten als ze meekwamen, maar achteraf altijd opgelucht.” Voor Sigrid was het fijn om zo meer mee te krijgen van het proces van haar dochter. “Het duurde heel lang voordat we weer goed contact met haar konden krijgen. Ze had veel last van flashbacks en door onverwachte aanrakingen bevroor ze.” Ze wil haar getraumatiseerde kind het liefst de hele tijd vasthouden, maar dat kan op dat moment niet.

    Als Sigrid een tekening vindt van Fleur tijdens het opruimen verandert er iets voor haar. “Ze had zichzelf getekend vlak na het moment dat het gebeurd was: een ineengedoken, klein meisje achter een struik. Dat raakte me zo diep in m’n hart. Ik vond het heel moeilijk om te zien, maar ik was ook blij dat ik door dat beeld eindelijk bij mijn eigen gevoel kwam.”

    MEDUSA’S MISSIE
    “Ik was al snel na het misbruik op zoek naar mensen die mij echt begrepen”, vertelt Fleur over het idee achter de podcast. Haar zus Merel brengt haar in contact met iemand die ook ervaringsdeskundige is. “Ik vond dat zo fijn en ik wilde me eigenlijk aansluiten bij een groep, maar die was er niet in onze regio.” Tijdens haar therapietraject ontmoet ze een groep vrouwen die vergelijkbare dingen heeft meegemaakt, een aantal van hen is ook te horen in de podcast. “We kunnen er echt voor elkaar zijn omdat we weten hoe het is. Ik vind dat er een platform moet zijn waar slachtoffers zich gedragen kunnen voelen en waar solidariteit centraal staat.” Voor Fleur zijn de gesprekken helend. “Ik hoop dat slachtoffers de podcast vinden, erop klikken en zich durven te laten raken.”

    “Het trof mij als ouder heel erg om te horen dat Fleur zich zo alleen heeft gevoeld. Wij zijn hele betrokken ouders en dan maakt je kind zo’n trauma mee en voelt ze zich toch alleen”, vertelt Sigrid. “Als ouder kun je aanvankelijk niet meer doen dan luisteren en er voor je kind zijn. Het verdriet wegnemen gaat niet en dat doet pijn.” Door de kracht van haar dochter durft Sigrid zich nu ook meer bloot te geven. “Fleur doet in haar helingsproces met de podcast zoiets groots, dat ik me niet wil blijven verstoppen, ondanks de pijn die haar verhaal oproept.” In tranen kijkt ze haar kind liefdevol aan: “Ik ben zo trots op haar en waar ze nu staat. We kunnen allemaal wat van haar leren.”

    HULP VRAGEN
    Mocht er iemand met z’n verhaal naar je toekomen, dan is luisteren de eerste stap, legt Fleur uit. “Laat diegene vertellen, zeg dat je er bent en dat je diegene gelooft.” Naar details vragen werkt averechts en ook het verhaal in twijfel trekken is schadelijk. “Als iedereen meteen begripvol had gereageerd had me dat jaren therapie gescheeld.”

    Fleur wil slachtoffers van seksueel misbruik op het hart drukken om hulp te vragen. “Je hoeft niet te twijfelen aan jezelf of aan wat er gebeurd is. Het is heel erg wat je hebt meegemaakt, geloof je zelf.” Voor haar was praten ook de eerste stap naar helen. “Je hebt geen schuld. Probeer iemand in vertrouwen te nemen om zo te beginnen aan het proces van herstellen. Het is het echt waard om erdoorheen te komen. Je bent niet alleen.”

    Bron: Linda >>