Reageer op: Loverboys & seksuele uitbuiting van meisjes en vrouwen

#272933
Luka
Moderator

Mensenhandel – slachtoffers loverboys

NJI

Seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel. Bij mensenhandel moeten mensen onder dwang iets doen waar anderen van profiteren. De uitbuiters bij minderjarigen zijn ook wel bekend als loverboys. Er is steeds meer kritiek op het gebruik van deze term omdat het verhult dat het gaat om een misdrijf. Seksuele uitbuiting heeft grote gevolgen, zowel voor de jongere als voor het hele gezin.

Uitgelicht

Aandacht voor uitbuiting bij vluchtelingen
Zowel minderjarige vluchtelingen die met hun ouders naar Nederland reizen, als onbegeleide en alleenstaande minderjarigen vormen een kwetsbare doelgroep. Ze bevinden zich vaak in een afhankelijke positie. En meestal hebben ze weinig geld en bezittingen meer. Daarnaast zijn ze onbekend met de taal en kennen ze hier weinig mensen. Hierdoor lopen ze de kans om in handen te vallen van een mensenhandelaar. Onder valse voorwaarden, zoals werk of onderdak, kunnen jonge meiden of jongens geronseld worden en seksueel worden uitgebuit. Ook kan er sprake zijn van criminele uitbuiting of arbeidsuitbuiting.

Signalering van mensenhandel
Een goede signalering van mensenhandel- en loverboyslachtoffers is belangrijk, zodat zij de goede zorg en opvang krijgen. Goede training en scholing van professionals, borging van het thema in de organisatie, het gebruik van handreikingen en risicotaxatie-instrumenten, en een goede ketensamenwerking kunnen hierbij helpen.

Opvang en behandeling van slachtoffers
Opvang en behandeling van slachtoffers van loverboys en mensenhandel begint bij medische hulp en een veilige omgeving. In de periode daarna worden slachtoffers stap-voor-stap weer voorbereid op het gewone leven, via bijvoorbeeld school- of werkhervatting, zinvolle vrijetijdsbesteding en positieve vriendschappen.

Informatie voor slachtoffers
Ben je zelf (mogelijk) slachtoffer van een loverboy? Of de ouder of een bekende van een (mogelijk) slachtoffer? En wil je hulp of advies? Lees hier waar je terechtkunt.