Reageer op: Schuldig kind – Ted van Lieshout

#214581
Mark
Moderator

  In ‘Schuldig kind’ beschrijft schrijver Ted van Lieshout, bekend van de kinderboekenserie ‘Boer Boris’, hoe de relatie die hij als kind met een pedofiele man had, hem beïnvloed heeft. De titel van het boek bezorgde mij in eerste instantie de kriebels maar het klopt natuurlijk wel, elk kind dat misbruikt is voelt zich schuldig. In die zin vind ik de titel van het boek toch wel passend.

  Verder vind ik het een prettig leesbaar boek waarin een moeilijk onderwerp op een toegankelijke manier wordt gebracht. Met name de dialogen tussen hemzelf als volwassene en hemzelf als jongen, vind ik briljant gevonden!

  Ik kreeg bij het lezen soms wel het gevoel dat van Lieshout ‘zijn meneer’ de handen boven het hoofd houdt door te benoemen dat hij altijd lief voor hem was en dat hij er toch zelf voor gekozen heeft steeds weer naar hem toe te gaan, waarmee hij zichzelf in feite medeverantwoordelijk maakt. Persoonlijk denk ik dat dat lief doen een manier is om macht over een kind te krijgen en dat een kind daarom nooit medeverantwoordelijk kan zijn, hij werd namelijk gemanipuleerd. Misschien dat in dit opzicht meespeelt dat van Lieshout het misbruik als kind zelf heeft kunnen stoppen. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat hij daardoor denkt dat hij dat ook eerder had kunnen doen als hij gewild had. De vraag is of hij daar eerder toe in staat was. Ik waag het te betwijfelen.

  Wat ik verder een gevoelig punt vind in dit boek, is de manier waarop van Lieshout schrijft over pedofielen. Ik begrijp zijn standpunt, maar op basis van mijn eigen ervaringen wringt het behoorlijk. Meer wil ik over dit boek eigenlijk niet loslaten. Ik zou zeggen, lees het en vorm je eigen mening. N.a.v. het verschijnen van ‘Schuldig kind’ heeft er in Trouw overigens een uitgebreid interview met Ted van Lieshout gestaan.

  _____________________

  De EO heeft in 2012 een tweeluik uitgezonden, Pedofiel & Misbruikt waarin o.a. een jonge pedofiel in gesprek gaat met een jongen die door een pedoseksueel misbruikt is. Confronterend maar ook verhelderend.