Zembla: Gegijzeld door anorexia

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 17/10/2019 om 21:10 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #245706
  Luka
  Moderator

   Anorexia is nog altijd de dodelijkste, psychiatrische aandoening. ZEMBLA spreekt met de vaders van Ira en Nora die eerder aan de ziekte overleden. Volgens ouders die ZEMBLA spreekt, ging het in de eetklinieken die hun dochters bezochten – vanwege de besmettelijkheid van de ziekte – alleen maar van kwaad tot erger. Soms zijn patiënten zo suïcidaal dat behandelaars er radeloos van worden. Ze weten niets anders meer dan de meisjes vastbinden en met dwangvoeding in leven houden.

   ZEMBLA komt in contact met een jonge anorexiapatiënte die na een jarenlange strijd tegen haar ziekte, euthanasie nog als enige uitweg ziet. Haar behandelaars vinden ook dat de vrouw – die naast anorexia ook nog andere psychiatrische aandoeningen heeft – uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. Minister Hugo de Jonge wil de anorexiazorg in Nederland verbeteren. Hij richtte hiervoor een commissie op, die deze maand met aanbevelingen komt.

   ZEMBLA onderzoekt in een extra lange uitzending: Wat maakt deze groep zo moeilijk te behandelen en waarom sterven er meisjes aan deze, voor sommigen, onbegrijpelijke ziekte?

   Je kan de uitzending hier terugkijken: BNN Vara / Zembla >>

   #245707
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    ‘De dood van Nora was niet een op zichzelf staande tragedie, er was meer aan de hand’

    ‘Wat is er gebeurd?’, dat was de vraag die schrijver en journalist Koos Neuvel na de uitvaart van zijn dochter niet meer uit zijn hoofd kreeg. Deze week komt het boek uit waarin hij antwoorden probeert te formuleren, maar zijn boek omvat veel meer dan alleen haar levensgeschiedenis. Nora & Co gaat over zeven meisjes met anorexia, die elkaar kenden uit de eetstoorniskliniek waar ze een tijdlang verbleven, en van wie er in ruim een jaar tijd vijf rond hun achttiende overleden. ‘De dood van Nora was niet een op zichzelf staande tragedie, er was meer aan de hand’, concludeert hij.

    Lees verder op de site van de Volkskrant >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 28 ▪︎ leden online: 4
   Yvette, Sunlight, Lotteeh, Trees50
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.768, reacties: 21.161, leden: 2.813