› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Opinie & actualiteit › Zelfvertrouwen kweken kan dus gewoon!?
Tags: zelfvertrouwen
- Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 03/01/2018 om 22:28 door Luka.
-
AuteurReacties
-
3 januari 2018 om 22:28 #215541LukaModerator
Nou heb ik niet zoveel met wc tegel spreuken en als je het maar wilt of doet dan kan je het.
En ik meen ook oprecht dat het juist onder onze doelgroep veel ingewikkelder ligt dan even een cursusje zelfvertrouwen volgen en dan heb je het ineens wel. Maar ik kan er niet omheen dat tips niet altijd ingewikkeld hoeven te klinken om te kunnen helpen, ook al is het maar een beetje.Waar ik naar benieuwd ben is wat jullie er van vinden? Heb je ze al eens serieus in de praktijk gebracht en heeft het geholpen? En wat helpt JOU goed (of een beetje. Dat mag ook.)?
Als we hier een levend verslag van kunnen maken door op elkaar te blijven reageren zit er vanzelf voor iedereen wel wat van waarde bij… toch? 🙂En de standaard tips negeren puur omdat ze cliché lijken vind ik geen goede reden, dus ik strooi vast wat in de rondte. 🙂
Geloof in jezelf
Cliché dus, maar wel waar natuurlijk. Als jij niet in jezelf gelooft, jezelf niet interessant vindt en vind dat je iets niet kan straal je dat ook uit. Die houding beïnvloedt weer hoe jij over jezelf denkt, maar ook wat anderen van jou vinden. Wat vervolgens weer lijkt te bevestigen dat je inderdaad niet goed bent in spreken in het openbaar of dat je niet interessant bent. Een cirkeltje dus.
Onzin dus! Dat betekent niet dat je jezelf moet inprenten dat je goed bent in tennis terwijl je geen oog hand coördinatie hebt, maar vertel jezelf niet op voorhand dat je iets niet kan.Als je je ergens vol enthousiasme en met zoals Pipi Langkous zegt ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ instort is de kans groter dat het wél een succes wordt dan als je van te voren alvast bedenkt dat het wel iets zal zijn wat je niet kan omdat (vul maar wat in).
Oefening
Vraag familie, bekenden, vrienden of collega’s eens wat zij vinden dat je goed kan en/of wat jouw goede eigenschappen zijn.
Juist bij personen die je minder goed kent kan het makkelijker zijn om dit te vragen: hun mening is minder gekleurd en het is minder kwetsbaar: die persoon staat verder van je weg en kan je dus ook minder makkelijk kwetsen.Communicatie is 90 procent lichaamstaal
Nou klinkt die 90% mij vooral als een mooie goed verkoopbare communicatie goeroe kreet, maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in.
Als je inééngedoken staat of zit en de andere persoon niet aankijk heeft deze persoon een andere mening van jou en het gesprek dan als je rechtovereind staat, schouders naar achteren en deze persoon in ieder geval af en toe aankijkt. Logisch toch? En je voelt jezelf ook anders in beide situaties. Het cirkeltje is dus weer rond zeg maar.Accepteer complimenten
In tegenstelling tot in wat je ziet in Gossip Girl of één of andere soap show menen mensen het echt wel als ze je een compliment geven. Neem ze gewoon aan: zeg dank je wel in plaats van dat valt wel mee. En deel zelf ook een complimentje uit, dat voelt goed aan voor jullie allebei en de andere persoon zal ook eerder geneigd zijn om het nog eens aan te geven als ze vinden dat je iets goed hebt gedaan.Denk niet te zwart/wit
Een feestje is niet verpest als een gesprek niet zo gaat als je van te voren had geoefend. Je goede voornemen om gezonder te gaan eten is niet verpest als je toch een zak drop leeg eet op één avond. Niemand is perfect dus een situatie ook niet. Weest trots op jezelf dat je die poging tot een gesprek hebt gedaan en dat je niet direct bent dichtgeklapt. En na die zak drop kun je de draad gewoon weer oppakken. Goed bezig man!Bronnen:
hln.be
psychologiemagazine.nl
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.