Workshops over seksualiteit aan studenten: ‘Stel je zoent en je wilt meer, hoe pak je dat aan?’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Workshops over seksualiteit aan studenten: ‘Stel je zoent en je wilt meer, hoe pak je dat aan?’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 01/05/2023 om 23:32 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #276956
  Luka
  Moderator

   Het zijn trieste cijfers: tien procent van de studentes wordt tijdens de studietijd verkracht en vijftien procent wordt aangerand. De stichting Gelijkspel wil wat doen aan seksueel geweld in het hoger onderwijs en gaat bij studentenverenigingen langs om workshops te geven. Lotte Toet is medeoprichter van de stichting Gelijkspel en vertelt erover in Villa VdB.

   Rode wijnavond
   “Mijn moeder is seksuoloog dus vanaf mijn vierde heb ik al mijn eerste seksuele voorlichting gekregen”, vertelt Toet. “Tijdens mijn studententijd zag ik dat op het gebied van seks veel goed ging, maar ik hoorde ook veel nare verhalen. Tijdens een rode wijnavond met de andere oprichters schrokken we van de hoedanigheid en hoeveelheid van deze verhalen. We dachten: “Het kan zoveel beter en we wilden er iets aan doen.” Daarom richtten ze vier jaar geleden Stichting Gelijkspel op.

   Grenzen checken
   Tijdens workshops legt Stichting Gelijkspel een casus voor aan grote groepen studenten. “Bijvoorbeeld: stel je bent een tijd met iemand aan het daten, je hebt het heel erg leuk met elkaar. Jullie zijn aan het zoenen, je wilt meer en je weet niet of de ander daar ook zo instaat. Hoe pak je zoiets aan?”, vertelt Toet. “Dan gaan studenten hierover in gesprek. Hoe check je grenzen met elkaar?”

   Centrum Seksueel Geweld
   Iva Bicanic werkt voor het Centrum Seksueel Geweld. Zij hoort dagelijks over seksueel misbruik onder jongeren. “In 2022 heeft het centrum seksueel geweld 15.000 mensen geholpen. Een deel daarvan zijn jonge mensen die in de situatie van uitgaan of daten seksueel geweld hebben meegemaakt. Het zijn veel verhalen van jongeren die in een context van alcoholmisbruik in een situatie terechtkomen die niet goed afloopt.”

   Bron: NPO Radio 1 >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 19 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865