Wegkijken van misbruik gebeurt overal

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Wegkijken van misbruik gebeurt overal

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 06/01/2019 om 19:57 door Mark.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #232832
  Mark
  Moderator

   Met stijgende verbazing las ik vanochtend dat een trainer van een atletiekvereniging 35 jaar lang meisjes en vrouwen heeft kunnen misbruiken terwijl dat bij het bestuur als de atletiekbond bekend was. Hoe is het mogelijk dat zowel het bestuur als de bond hun handen proberen te wassen in onschuld met argumenten als ‘aangifte doen is een zaak van slachtoffers’, ‘hij was een joviale man’ en ‘we behaalden goeie resultaten met hem’? Wat mij betreft moet niet alleen deze trainer zwaar gestraft worden, maar ook de verantwoordelijken binnen het verenigingsbestuur en de atletiekbond.

   #232861
   Luka
   Moderator

    Ja… Belachelijk. Anno 2019 hoor je beter te weten.

    #232895
    Mark
    Moderator
    Topic starter

     ‘Wat hij heeft uitgespookt is verschrikkelijk’

     Tegen de Rotterdamse atletiektrainer die afgelopen zomer is geschorst wegens seksueel misbruik is tien jaar geleden al gewaarschuwd door Atletiekvereniging C.A.V. Energie uit Barendrecht. De voorzitter in die tijd trok aan de bel bij de Atletiekunie, maar die deed vervolgens niets met de klachten. “Als ik nu lees wat hij heeft uitgespookt, dat is verschrikkelijk.”

     De atletiektrainer uit Rotterdam heeft de afgelopen 35 jaar minderjarige meisjes bij verschillende verenigingen misbruikt. In 2009 heeft atletiekvereniging C.A.V. Energie al aan de bel getrokken over het gedrag van de trainer. Er waren toen meldingen van “tikken op de billen en grensoverschrijdende massages”, is te lezen in het onderzoek van het Instituut Sport en Rechtspraak (ISR).

     “We hebben hem toen direct weggestuurd voor ongewenst gedrag”, zegt oud-voorzitter André Klomp. “We hebben alle bevindingen doorgestuurd naar de atletiekbond, maar helaas heeft hij dus nog jarenlang zijn gang kunnen gaan. Dat hij

     Slachtoffers intimideren
     Over de ontucht werd op de vereniging in Barendrecht niet gesproken. “Slachtoffers wilden er niet over praten en gingen van de club af”, zegt Klomp. “Het karakter van de trainer speelt hierbij ook een rol. Hij kan erg intimiderend zijn en belde ook slachtoffers op.”
     In het onderzoek van ISR staan ook gevallen van misbruik vóór zijn tijd bij de Barendrechtse atletiekvereniging. Hierbij zijn zelfs slachtoffers zwanger geraakt. Klomp: “Als ik nu lees wat hij heeft uitgespookt, dat is verschrikkelijk.”

     Wisselen tussen clubs
     Nadat de trainer was weggestuurd, is hij volgens Klomp aan de slag gegaan bij Haag Atletiek. “Ook hen heb ik gebeld en gewaarschuwd, maar ook daar is blijkbaar niets mee gedaan.”
     Klomp was helemaal met stomheid geslagen toen de trainer in 2017 weer terugkwam bij Barendrecht. “Ook toen heb ik weer gebeld en gezegd of ze wel goed wisten wie ze binnenhaalden.”

     Dat de trainer zo makkelijk tussen clubs kon wisselen, heeft ermee te maken dat hij gewoon zijn Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kon krijgen. De 58-jarige Rotterdammer is nooit strafrechtelijk vervolgd, waardoor hij zonder problemen deze verklaring kon krijgen.

     Bron: rijnmond.nl

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 23 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.760, reacties: 21.126, leden: 2.799