Praktijk Wave Coaching in Riethoven

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Hulpverleningsinstanties Praktijk Wave Coaching in Riethoven

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 03/12/2020 om 10:05 door mara.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #241001
  Mark
  Moderator

  wavecoaching.nl

  Sinds 2017 is Wave Coaching gespecialiseerd in begeleiding op het gebied van burn-out, trauma’s en seksueel misbruik.

  In je leven ontwikkel je door moeilijke en pijnlijke omstandigheden en ervaringen overlevingsmechanismen. Op het moment dat deze mechanismen ontstaan, helpen ze je in een moeilijke periode, heel nuttig dus. Bij het volwassen worden kunnen ze je juist gaan beperken in je functioneren. De blokkades die ontstaan, zijn heel divers, zo kan het gaan om problemen met autoriteit, samenwerken, grenzen stellen en het reguleren van je emoties. Je kunt ook lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals darmklachten (Prikkelbare Darm Syndroom) en hoofd- en rugpijn.

  In de coachingsessies onderzoeken we wat de oorzaak is van je belemmerende patronen. Door gesprek, luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft, visualiseren en bewegen ontdek je wat je “triggers” zijn. Een trigger is een moment waarop je patroon, je emotionele reactie sterk actief wordt, dat merk je bijvoorbeeld als je ineens heel boos wordt. Triggers kunnen ons veel vertellen over het ontstaan van je patronen, ze leiden ons naar de pijn die eronder zit. Het bewust worden van deze pijn, maakt het mogelijk om deze “op te lossen” waardoor het niet langer nodig is je patroon in stand te houden.

  Consulten in mijn praktijk
  Om je situatie in beeld te brengen, maken we gebruik van het levenswiel. Aan de hand van daarvan gaan we aan de slag in de vervolgconsulten. We kijken we naar de oorzaken / de oorsprong van je problemen en belemmerende patronen. Daarbij maken we steeds een verbinding tussen je huidige situatie en ervaringen en je verleden. Tijdens de consulten werken we met allerlei methodes, de belangrijkste zijn innerlijk kindwerk, visualisaties, systemisch werken en lichaamswerk.

  Wandelcoaching
  We gaan samen wandelen, de natuur in. Wandelcoaching heeft veel voordelen:

  • Gemakkelijker praten mede omdat je elkaar niet de hele tijd aan kijkt.
  • In de natuur zijn, geeft een bepaalde rust.
  • Het in beweging zijn in een natuurlijke omgeving wordt vaak als prettig ervaren.
  • Bewegen is gezond.
  • Wandelen in de natuur zorgt o.a. dat je lichaam ontspannende stoffen/hormonen aanmaakt.
  • De natuur zit vol metaforen die te koppelen zijn aan je proces.

  Online Coaching
  Coaching via mail of zelfs chatten via What’s App of FB messenger is mogelijk. Als het om welke reden dan ook moeilijk is om “in real life” elkaar te ontmoeten, kun je terecht voor online coaching. Je kunt online je vragen stellen en ik geef zo snel mogelijk antwoord of we maken een afspraak.

  #255714
  mara
  Lid LSG

  Mariël (50) uit Riethoven werd misbruikt en liet de impact fotograferen: ‘Mijn lichaam was een aanhangsel’


  Mariël Groenen poseerde voor een fotoboek waarin de ingrijpende gevolgen van seksueel misbruik worden verbeeld. © Jan Stege

  RIETHOVEN – Van een diep gevoel van eenzaamheid tot een laag zelfbeeld. De psychologische wonden die Mariël Groenen opliep door incest kenden vele gezichten. Ze laat die zien in een aangrijpend fotoboek.

  De eenzaamheid en leegheid spat van de foto af. We zien een beeld van een vrouw in een huiselijke setting, inclusief Perzisch tapijt, plantje. Maar thuis voelt zij zich hier niet, getuige de lege en trieste blik in haar ogen. Onbereikbaar voor anderen, alleen met haar herinneringen aan een onveilige jeugd.

  De vrouw op de foto is Mariël Groenen uit Riethoven. Zij is naar eigen zeggen getekend door seksueel misbruik op zeer jonge leeftijd. ,,Iedereen verwerkt misbruik op zijn eigen manier. Maar dat lege, diep eenzame gevoel is een emotie die alle slachtoffers wel kennen.”

  De foto is onderdeel van het fotoboek Mijn schaduw in het licht, vol met indringende beelden. Die moeten laten zien welke diepe wonden seksueel misbruik heeft geslagen in het leven van Groenen. De foto’s werden gemaakt door fotograaf Jan Stege uit Westerhoven, die mensen helpt om hun eigen verhaal in beeld te vertellen.

  ‘Letterlijk opnieuw verkracht’
  Het verhaal van Groenen komt deels overeen met dat van de Vlaamse auteur Griet Op de Beeck. Zij onthulde in 2017 in De wereld draait door dat zij door haar vader was misbruikt. De schrijfster was daar pas op latere leeftijd achtergekomen, door herinneringen die zij hervond tijdens therapie.

  Seksuali­teit heb ik lang vermeden, of ik gaf me juist te makkelijk.

  Mariël Groenen

  Ook bij Groenen kwamen de herinneringen aan incest pas terug toen zij al volwassen was. Dat gebeurde spontaan, nadat zij op haar 42ste was aangerand tijdens een feestje. ,,Ik kreeg steeds meer beelden door waarin mijn vader mij misbruikte, al op zeer jonge leeftijd. Ik ben na een paar jaar in therapie gegaan, en toen beleefde ik alles opnieuw. Het voelde alsof ik weer verkracht werd.”

  Ze kon niet anders dan de conclusie trekken dat ze was misbruikt, een vermoeden dat al veel langer bij haar leefde. ,,Ik heb me thuis bij mijn ouders nooit veilig gevoeld: op school voelde het veiliger. Seksualiteit heb ik lang vermeden, of ik gaf me juist te makkelijk. Mijn lichaam voelde ik niet, dat was een soort aanhangsel.”

  Twijfels over herinneringen
  Veel deskundigen op het gebied van het geheugen plaatsen vraagtekens bij de hervonden herinneringen zoals Groenen die heeft gehad. Die zouden niet betrouwbaar genoeg zijn om te kunnen stellen dat misbruik heeft plaatsgevonden. Begrijpt ze die twijfels? ,,Voor mij staat het vast dat ik ben misbruikt. De vele herbelevingen die ik heb gehad sterken mij in deze gedachte. Die twijfel kan alleen maar schadelijk zijn. Het bevestigt slachtoffers in hun schaamte en zorgt ervoor dat ze wel twee keer nadenken voordat ze hun verhaal delen.”

  Na jaren van therapie en zelfonderzoek kan de Riethovense inmiddels goed over haar ervaringen praten. Zowel haar vader als haar moeder is inmiddels overleden. Ze heeft gemerkt dat het onderwerp nog steeds erg gevoelig ligt bij veel mensen, waardoor ze haar verhaal soms minder goed kan delen. ,,Mensen hebben tijd nodig om te verwerken wat je vertelt, ze zijn meestal geshockeerd. Een verhaal lezen over misbruik is vaak een te grote drempel. Beelden komen beter binnen.”


  Mariël Groenen met het fotoboek dat zij heeft gemaakt over haar ervaringen met incest. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

  Herbelevingen
  Het maken van het fotoboek was niet makkelijk. Groenen wilde zich helemaal bloot geven op de foto’s, ook letterlijk. Op één van de beelden in het boek zien we een naakte Groenen terwijl ze bezig is met schrijven op een stenen muur. Schrijven over haar ervaringen werkte net als therapie helend. ,,Anders had ik dit ook niet kunnen doen, dat was te confronterend geweest. Al heb ik tijdens het maken van de foto’s een enkele keer het trauma herbeleefd, omdat ik me bloot weer zo kwetsbaar voelde.”

  De rest van het gezin wist wel hoe dominant onze vader was, en dat hij ook geweldda­dig kon zijn.

  Mariël Groenen

  Toch vond ze het nog veel moeilijker om haar ervaringen aan haar broers en zussen te onthullen. ,,Die hebben nooit iets gemerkt van het misbruik. Maar ze geloven me wel. Bij misbruik sta je sowieso vaak alleen, omdat het binnenskamers en zonder getuigen gebeurt. De rest van het gezin wist wel hoe dominant onze vader was, en dat hij ook gewelddadig kon zijn. Mijn broers en zussen zijn dan wel niet misbruikt, ze hebben fysiek wel klappen van hem gehad. Ze hoopten dat ik de dans was ontsprongen.”

  Een zus bevestigt de lezing van Groenen, ook het feit dat zij en haar broers werden mishandeld door haar vader. Ze heeft wel dubbele gevoelens bij de publicatie van het boek. ,,Het is goed dat ze haar verhaal zo deelt, ook voor de verwerking. Maar nu komt onze vader wel alleen als dader naar voren, terwijl hij ook zijn goede kanten had.”

  ‘Houd je adem in en stik niet’
  In het boek gaat Groenen gaat terug naar haar pijnlijke jeugd, ook in foto’s. Een jong model vertolkt de kleine Mariël op beeld. Ze vertelt er opvallend rationeel en kalm over. Alsof het niet haarzelf is overkomen, maar één van de cliënten die ze in het dagelijks leven als therapeut begeleidt. Dat verandert als haar angsten als klein kind ter sprake komen. De Riethovense is zichtbaar geraakt, ze praat zachter, de woorden komen minder makkelijk.

  De foto in het boek over deze periode spreekt boekdelen. We zien een jonge Mariël-vertolkt door een kindermodel- die zich verstopt onder haar deken, met haar knuffel tegen zich aan geklemd. Geen ongewoon tafereel voor een jong kind dat bang is voor ‘de monsters onder het bed’. Maar tegen de achtergrond van Groenens relaas wordt het beeld heel aangrijpend. ,,Blijf zitten waar je zit, verroer je niet, houd je adem in en stik niet. Voor mij is het geen spelletje”, luidt het indringende bijschrift.

  ‘Het bange kind piepte er altijd weer doorheen’
  Ze wist zich door haar jeugd en het leven te slaan door verschillende rollen aan te nemen, zo ontdekte Groenen later. Bijvoorbeeld die van de verantwoordelijke dochter, de perfectionist of als pleaser. Mijn schaduw in het licht is deels ook een ode aan deze aspecten van haar persoonlijkheid (of ‘survivors’, zoals Groenen die noemt), die terugkomen in de foto’s. ,,Door hen heb ik ‘t gered. Maar ik mocht van mezelf nooit fouten maken en ik nam structureel teveel hooi op de vork. Ik had weinig eigenwaarde. Dat ging me uiteindelijk toch opbreken, later in mijn leven. Ik raakte snel overbelast, en dan piepte het bange kind van vroeger er zo doorheen. Ik werd dan helemaal overspoeld door emoties.”

  Het zijn deze ingrijpende gevolgen van misbruik die minder duidelijk en meer verborgen zijn, aldus Groenen. ,,Het is goed als mensen zich hier bewuster van worden. Zodat ouders alerter zijn op ‘die vriend van de familie’ die zich zo verdacht vaak afzondert met hun dochter.”

  Het verwerkingsproces wordt in het laatste deel van het boek verbeeld. We zien Groenen die licht ‘ontvangt’. ,,Verwerken betekende voor mij dat ik mijn beschermingsmechanismen steeds meer kon loslaten. Daardoor kan ik steeds meer mezelf zijn. Ik heb het gevoel alsof ik mezelf in het licht heb gezet.”

  Het fotoboek Mijn schaduw in het licht is te koop via bol.com of via de website van Mariël Groenen.


  Mariël Groenen poseerde voor een fotoboek waarin de ingrijpende gevolgen van seksueel misbruik worden verbeeld. Hier laat ze zien dat ze na een lang verwerkingsproces het licht weer heeft gevonden. © Jan Stege

  Bron: ed.nl

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 15 ▪︎ leden online: 7
Sonja82, Moderator, Dina, Momo, Trees50, Ollybolly, Lyn
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.309, reacties: 17.990, leden: 2.172