Praktische handreiking voor omstanders bij seksueel misbruik – Sarina Brons-v/d Wekken, Berna v/d Zouwen-De Ruiter

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Praktische handreiking voor omstanders bij seksueel misbruik – Sarina Brons-v/d Wekken, Berna v/d Zouwen-De Ruiter

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 24/11/2017 om 19:59 door LSG.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #214187
  LSG
  Beheer
  Topic starter

   Wat wij kunnen doen
   Praktische handreiking voor omstanders bij seksueel misbruik

   Auteur: Sarina Brons- van der Wekken, Berna van der Zouwen-De Ruiter
   Co-auteur: Ineke van Dongen-Van Veelen
   Uitgever: Boekencentrum

   Omschrijving
   Stel: je hoort op een dag dat iemand in je directe omgeving seksueel misbruikt wordt. Wat kun je dan doen? Op die concrete vraag wil dit boek antwoord geven, heel praktisch. Aan de orde komen: signalering, verschillende situaties, misbruik in kerkelijke context en op school, aangifte en hulpverleningsmogelijkheden.
   Niets doen is geen optie bij het ontdekken van seksueel misbruik. De juiste dingen doen kan van cruciale betekenis zijn voor het slachtoffer.

   Recensie
   Zo’n 25% van de vrouwen en 13% van de mannen in westerse landen worden slachtoffer van seksueel misbruik door volwassenen voor het zeventiende levensjaar. Het duurt gemiddeld zes jaar voordat een slachtoffer gaat praten. Voor de verwerking van het misbruik is de reactie hierop belangrijk. Een beheerste, geruststellende reactie die het slachtoffer steun en veiligheid biedt, is het beste. Toch is dat niet altijd het geval. Dit boek gaat in op wat omstanders kunnen doen bij seksueel misbruik binnen de reformatorische gezindte. Dit boek gaat in op signaleren, seksueel misbruik in de familie, op school en de kerk en de gevolgen voor slachtoffers. Duidelijk wordt dat – hoewel de wens van de dader en de omgeving is om het gebeuren snel mogelijk achter zich te laten – het slachtoffer de tijd en ruimte moet krijgen om het misbruik te verwerken. Een concreet en praktisch boek voor iedereen die in een notendop meer wil weten wat te doen bij seksueel misbruik. Met een overzicht van bronnen, een literatuurlijstje en een verwijzing naar websites van instanties voor nadere informatie en hulp.

   Drs. Marion Welling

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 21 ▪︎ leden online: 11
  Meliah, Paul1966, Lyn, Fabienne001, Veerle25, Pascal-1975, Ollybolly, Trees50, Kaia, Moderator, Leentje
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.768, reacties: 21.161, leden: 2.813