Wat is dat toch met dat mannelijk machogedrag?

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Wat is dat toch met dat mannelijk machogedrag?

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Luka 24/04/2018 om 20:49.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #216593

  Mark
  Moderator

  Eerder deze week al dispuut Aleph wat in opspraak raakte met een volslagen misplaatst carnavalsthema, collega’s van Rijkswaterstaat die een vrouwelijke vuurtorenwachter op de Brandaris (op Terschelling) al jaren intimideren en lastigvallen en dan nu weer de brandweer Amsterdam.

  Op het eerste gezicht lijkt het alsof mannen die dit soort dingen doen, vinden dat vrouwen die werkzaam zijn in — wat van oudsher bekend stond als — mannenberoepen zich moeten ‘bewijzen’ door te laten zien dat zij tegen de ‘geintjes’ van mannen kunnen. Oftewel, laten zien dat je als vrouw in een ‘mannenomgeving’ je ‘mannetje kunt staan’. Kun je er niet tegen, dan moet je maar ander werk zoeken, want dan ben je niet geschikt voor de job. Dat idee.

  Toch vraag ik me af of dit de werkelijke reden is waarom sommige mannen zich zo misdragen tegenover vrouwen. Zou het er niet meer mee te maken hebben dat ze het gevoel hebben minder man te zijn, nu vrouwen hetzelfde werk blijken te kunnen doen? Dat ze vrouwen hun ‘mannelijke superioriteit’ willen laten voelen omdat ze zich bedreigd voelen in hun mannelijkheid? Want dat is het toch eigenlijk als mannen een vrouw vernederen met vrouwonvriendelijk en seksueel grensoverschrijdende gedrag? Laten voelen dat zij ‘hun meerdere’ zijn.

  Als dat klopt, zit er volgens mij een enorm gevaar in de manier waarop er nu gereageerd wordt op dit soort gedrag. Want op de vingers getikt worden — vaak ook nog eens dóór vrouwen — ondermijnt hun gevoel van man-zijn alleen maar meer! Ik vraag me dan ook af of sancties als subsidie intrekken of ontslag wel juiste de manier zijn om vrouwonvriendelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. Misschien dat mannen daardoor voortaan wel oppassen met wat ze tegen vrouwen zeggen, maar of hoe zij over vrouwen denken en hoe zij onderling over vrouwen praten er ook door verandert, waag ik te betwijfelen.

  Waarmee ik niet wil zeggen dat er niet opgetreden moet worden — dat dat nodig is, staat voor mij als een paal boven water — maar me wel afvraag of straffen alléén het probleem gaat oplossen.

  Lees:

  #218791

  Luka
  Moderator

  Minister: onderzoek naar ‘weggepeste’ vuurtorenwachter Brandaris is in orde

  Rijkswaterstaat zet zich adequaat in om de situatie rond de pestklachten van Brandaris-vuurtorenwachter Nicolette van Berkel op te lossen. Met de kwaliteit van deze onderzoeken is niets mis.

  Dit antwoordt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op Kamervragen van GroenLinks.

  Vuurtorenwachter Van Berkel deed begin 2016 bij haar werkgever Rijkswaterstaat melding van pestgedrag en seksuele intimidatie op de werkvloer. Sindsdien twijfelt zij aan de onafhankelijkheid van het onderzoek dat haar werkgever naar haar klachten verricht.

  Lees verder op de site van de Leeuwarder Courant >>

  #221349

  Luka
  Moderator

  Waarom (sommige) mannen zich zo snel aangevallen voelen in tijden van #MeToo
  En hoe je daarop kan reageren

  Enkele weken geleden moest ik een lezing geven in een middelbare school over gendergelijkheid en beeldvorming. Ik vertelde aan een 270 zestien- en zeventienjarigen hoe vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de media en welke impact dat heeft. Omdat ik weet dat zulke dingen slecht kunnen vallen bij mannelijke luisteraars, vertelde ik erbij dat deze scheve genderbalans niet hun schuld is, maar het gevolg van een eeuwenoud systeem dat mannen bevoordeelt.
  Tijdens het vragenrondje kreeg ik een golf van kritiek over me heen van enkele jongens. Ondanks mijn vele disclaimers, voelden ze zich aangevallen en geviseerd als man. Wat riepen ze luid en joelden ze hard. Toen een van de meisjes durfde aan te kaarten dat hun defensieve reactie een bewijs was dat ze nog nooit over hun eigen positie hadden moeten nadenken, kreeg ze een luid “GEZEVER!” naar haar hoofd geslingerd. De lezing mondde uit in een weinig productieve battle of the sexes.

  Wat er gebeurde in dat auditorium maak ik wel vaker mee. Jongens en mannen kunnen (niet altijd, niet allemaal, maar het gebeurt meer dan me lief is) gekwetst en defensief reageren, zeker in tijden van #MeToo. Je ziet het ook bij opiniemakers die klagen over hoe moeilijk het is om vandaag man te zijn. “Een blanke man zijn is geen cadeau”, jammerde een hoogleraar enkele weken geleden in De Standaard. “Ontraad uw kinderen om later witte mannen van middelbare leeftijd te worden. Heel foute mensen”, tweette Rik Torfs op Internationale Vrouwendag nota bene.

  Lees verder op CharlieMag.be >>

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

gasten online: 30 ▪︎ leden online: 7
yassetfly, Vatho, Luka, Famke, Redouan123, Move, Marjolein
FORUM STATISTIEKEN
topics: 1.721, reacties: 9.790, actieve leden: 578