Wat is dat toch met dat mannelijk machogedrag?

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Wat is dat toch met dat mannelijk machogedrag?

  • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 22/01/2020 om 21:22 door Luka.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Reacties
  • #216593
    Mark
    Moderator

      Eerder deze week al dispuut Aleph wat in opspraak raakte met een volslagen misplaatst carnavalsthema, collega’s van Rijkswaterstaat die een vrouwelijke vuurtorenwachter op de Brandaris (op Terschelling) al jaren intimideren en lastigvallen en dan nu weer de brandweer Amsterdam.

      Op het eerste gezicht lijkt het alsof mannen die dit soort dingen doen, vinden dat vrouwen die werkzaam zijn in — wat van oudsher bekend stond als — mannenberoepen zich moeten ‘bewijzen’ door te laten zien dat zij tegen de ‘geintjes’ van mannen kunnen. Oftewel, laten zien dat je als vrouw in een ‘mannenomgeving’ je ‘mannetje kunt staan’. Kun je er niet tegen, dan moet je maar ander werk zoeken, want dan ben je niet geschikt voor de job. Dat idee.

      Toch vraag ik me af of dit de werkelijke reden is waarom sommige mannen zich zo misdragen tegenover vrouwen. Zou het er niet meer mee te maken hebben dat ze het gevoel hebben minder man te zijn, nu vrouwen hetzelfde werk blijken te kunnen doen? Dat ze vrouwen hun ‘mannelijke superioriteit’ willen laten voelen omdat ze zich bedreigd voelen in hun mannelijkheid? Want dat is het toch eigenlijk als mannen een vrouw vernederen met vrouwonvriendelijk en seksueel grensoverschrijdende gedrag? Laten voelen dat zij ‘hun meerdere’ zijn.

      Als dat klopt, zit er volgens mij een enorm gevaar in de manier waarop er nu gereageerd wordt op dit soort gedrag. Want op de vingers getikt worden — vaak ook nog eens dóór vrouwen — ondermijnt hun gevoel van man-zijn alleen maar meer! Ik vraag me dan ook af of sancties als subsidie intrekken of ontslag wel juiste de manier zijn om vrouwonvriendelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. Misschien dat mannen daardoor voortaan wel oppassen met wat ze tegen vrouwen zeggen, maar of hoe zij over vrouwen denken en hoe zij onderling over vrouwen praten er ook door verandert, waag ik te betwijfelen.

      Waarmee ik niet wil zeggen dat er niet opgetreden moet worden — dat dat nodig is, staat voor mij als een paal boven water — maar me wel afvraag of straffen alléén het probleem gaat oplossen.

      Lees:

      #218791
      Luka
      Moderator

        Minister: onderzoek naar ‘weggepeste’ vuurtorenwachter Brandaris is in orde

        Rijkswaterstaat zet zich adequaat in om de situatie rond de pestklachten van Brandaris-vuurtorenwachter Nicolette van Berkel op te lossen. Met de kwaliteit van deze onderzoeken is niets mis.

        Dit antwoordt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op Kamervragen van GroenLinks.

        Vuurtorenwachter Van Berkel deed begin 2016 bij haar werkgever Rijkswaterstaat melding van pestgedrag en seksuele intimidatie op de werkvloer. Sindsdien twijfelt zij aan de onafhankelijkheid van het onderzoek dat haar werkgever naar haar klachten verricht.

        Lees verder op de site van de Leeuwarder Courant >>

        #221349
        Luka
        Moderator

          Waarom (sommige) mannen zich zo snel aangevallen voelen in tijden van #MeToo
          En hoe je daarop kan reageren

          Enkele weken geleden moest ik een lezing geven in een middelbare school over gendergelijkheid en beeldvorming. Ik vertelde aan een 270 zestien- en zeventienjarigen hoe vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de media en welke impact dat heeft. Omdat ik weet dat zulke dingen slecht kunnen vallen bij mannelijke luisteraars, vertelde ik erbij dat deze scheve genderbalans niet hun schuld is, maar het gevolg van een eeuwenoud systeem dat mannen bevoordeelt.
          Tijdens het vragenrondje kreeg ik een golf van kritiek over me heen van enkele jongens. Ondanks mijn vele disclaimers, voelden ze zich aangevallen en geviseerd als man. Wat riepen ze luid en joelden ze hard. Toen een van de meisjes durfde aan te kaarten dat hun defensieve reactie een bewijs was dat ze nog nooit over hun eigen positie hadden moeten nadenken, kreeg ze een luid “GEZEVER!” naar haar hoofd geslingerd. De lezing mondde uit in een weinig productieve battle of the sexes.

          Wat er gebeurde in dat auditorium maak ik wel vaker mee. Jongens en mannen kunnen (niet altijd, niet allemaal, maar het gebeurt meer dan me lief is) gekwetst en defensief reageren, zeker in tijden van #MeToo. Je ziet het ook bij opiniemakers die klagen over hoe moeilijk het is om vandaag man te zijn. “Een blanke man zijn is geen cadeau”, jammerde een hoogleraar enkele weken geleden in De Standaard. “Ontraad uw kinderen om later witte mannen van middelbare leeftijd te worden. Heel foute mensen”, tweette Rik Torfs op Internationale Vrouwendag nota bene.

          Lees verder op CharlieMag.be >>

          #248212
          Luka
          Moderator

            Boete voor ‘weggepeste’ vuurtorenwachter Terschelling wegens smaad

            Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel, die stelt te zijn weggepest van de Brandaris op Terschelling, heeft een boete van 200 euro gekregen voor smaad.

            Van Berkel (39) deed in 2016 melding bij Rijkswaterstaat van pesterijen en seksuele intimidatie op de werkvloer. Sindsdien zit ze ziek thuis. Van Berkel haalde op haar Twitter-account uit naar collega’s en haar werkgever die niet zou hebben opgetreden.

            Negen personen hadden haar aangeklaagd voor uitlatingen op Twitter in 2018 en 2019. Ook hielden zij haar verantwoordelijk voor teksten van een voice-over in het televisieprogramma EenVandaag, in januari 2018.

            Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur voor de “digitale drek”. Van Berkel was woensdag niet aanwezig in de rechtbank in Leeuwarden. “Zij kan dit psychisch niet aan”, zei haar advocaat Tjalling van der Goot. Omdat er veel “bagger” over haar was geschreven, wilde ze de nuance terugbrengen, aldus de raadsman. “Diverse aangevers hebben boter op hun hoofd.”

            Volgens Van der Goot is er sprake van vrijheid van meningsuiting. Bovendien waren veel tweets te algemeen. Over de voice-overteksten merkte Van der Goot op dat het uniek is dat iemand wordt aangeklaagd voor smaad wegens uitspraken van een ander. Hij haalde daarbij een schriftelijke reactie van EenVandaag aan: Van Berkel had geen invloed op de teksten.

            De rechter sprak Van Berkel in bijna alle gevallen vrij. Enkele klachten voldeden niet aan de vereisten voor vervolging. Bij een verdenking zag hij wel voldoende aanleiding voor een boete.

            Een eilandbewoner die een paar duizend tweets over Van Berkel plaatste, kreeg een boete van 500 euro. De man, die niet betrokken is bij het arbeidsconflict, moet Van Berkel ook 500 euro schadevergoeding betalen.

            Bron: AD.NL >>

          4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 41 ▪︎ leden online: 1
          Kreeftje
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.848, reacties: 21.713, leden: 2.965