Waarom we moeten praten over seksueel geweld

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Waarom we moeten praten over seksueel geweld

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 12/10/2022 om 02:49 door Paul1966.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #274400
  Skye
  Moderator

   Waarom is het eigenlijk belangrijk om te (blijven) praten over seksueel geweld?

   Sinds #MeToo en de onthullingen over The Voice of Holland lijkt seksueel geweld hoog op de maatschappelijke agenda te staan. Maar volgens traumapycholoog Iva Bicanic (UMC Utrecht) staat de discussie juist hartstikke stil. 

   Iva Bicanic en journalist Milou Deelen gingen hierover in gesprek tijdens het Betweterfestival en proberen de taboes te doorbreken die een echt gesprek over seksueel geweld in de weg staan.
    

    

   #274435
   Paul1966
   Lid LSG

    De discussie staat niet stil, mede namens mensen als Iva, het is altijd weer fijn haar te horen, het is fijn te zien dat haar met grote regelmaat een podium wordt geboden. Zodra het over misbruik gaat, dan gaan reacties vaak over wat het slachtoffer had moeten doen, of in welke mate ze het slachtoffer überhaupt geloven. Of ze zeggen wat ze met de dader willen doen, soms heel gedetailleerd en bloederig. Wat voor een slachtoffer eigenlijk best akelig is om te horen. Of mensen zeggen juist dat de dader zoiets nooit zou doen. Of dat zoals bij Marco B. , dat hij zo’n mooie en warme stem heeft, dat zijn liedjes zo leuk zijn. Dus dat het slachtoffer daarom bijna wel moet liegen. Bij misbruik gaat het altijd om wat iedere willekeurige omstander er over kwijt wil. Het gaat zelden om het slachtoffer, die willen mensen eigenlijk liever niet horen. Omdat ze dat onprettig vinden. Mensen willen vaak liever niet luisteren. Ze willen gewoon hun mening uitschreeuwen. Heel hard, zodat ze het slachtoffer niet meer horen.

    Dat is zo, dat was zo. Maar mensen zoals Iva kunnen er misschien een beetje voor zorgen dat dat niet altijd zo blijft. Dat hoop ik echt.

    En fijne sites zoals deze, die dragen ook echt veel bij aan verandering!

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 22 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.776, reacties: 21.210, leden: 2.840