Waar vind ik wie me kan helpen na een trauma?

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Waar vind ik wie me kan helpen na een trauma?

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 12/04/2018 om 20:26 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #220810
  Luka
  Moderator

   OPINIE Waar vind ik wie me kan helpen na een trauma?

   De “Pano” over de gevolgen voor slachtoffers van de aanslagen maakt duidelijk dat slachtoffers wel werden opgevangen door heel capabele mensen, maar achteraf niet altijd de juiste nazorg kregen bij de juiste therapeuten. “Plots was elke hulpverlener trauma-expert en werden de grenzen van het eigen kunnen en kennen niet altijd gerespecteerd.”

   Posttraumatische stressstoornis heb je wanneer je als slachtoffer, als getuige of als naaste geconfronteerd wordt met de dood of met ernstige verwondingen en daarbij reacties vertoont in 4 verschillende categorieën: je hebt herbelevingen, je gaat actief alles vermijden wat je doet denken aan de gebeurtenis, je hebt negatieve gevoelens en je begint negatief te denken, en je hebt moeite om je arousal en reactiviteit te controleren.
   Wanneer het probleem langer dan één maand duurt en leidt tot problematisch functioneren op het werk, in sociale relaties of op andere terreinen van het leven, dan kunnen we spreken over posttraumatische stressstoornis.

   PTSS is goed geneesbaar met traumatherapie. Eén van de grootste meta-analyses naar de behandeling van PTSS (Watts et al, 2013) bestudeerde meer dan 100 (!) wetenschappelijke studies naar de werkzaamheid van therapeutische interventies. Daarbij werd psychotherapie vergeleken met medicatie. Net zoals eerdere onderzoekers (Bisson et al, 2005 en Bradley et al 2005) was de conclusie dat Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) en Traumagerichte Gedragstherapie, twee vormen van psychotherapie die rechtstreeks werken met de traumatische herinnering, heel effectief zijn en een grotere werkzaamheid hebben dan andere vormen van therapie of zelfs medicatie.

   Lees verder op VRT.be >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 14 ▪︎ leden online: 1
  Sunlight
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736