Vrouwen gedwongen tot seks en als slaaf gebruikt: ‘Straffen moeten hoger’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Vrouwen gedwongen tot seks en als slaaf gebruikt: ‘Straffen moeten hoger’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 30/10/2021 om 17:30 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #264432
  Luka
  Moderator

   Mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele uitbuiting, moeten zwaarder gestraft worden. “Je kunt beter een vrouw uitbuiten dan een woning overvallen, want de straffen daarvoor zijn veel hoger”, zegt officier van justitie Janine Kramer, belast met mensenhandel in Oost-Brabant. “Voor de gemiddelde woningoverval draai je toch zeker vijf jaar de cel in.”

   Donderdag begint er in Den Bosch een zaak tegen twee vrouwen uit Eindhoven. Het is de eerste in een reeks grote uitbuitingszaken die het OM dit jaar nog voor de rechter brengt in Den Bosch.

   ”Helemaal terecht dat een woningoverval zwaar bestraft wordt, want het is niet niks als er iemand in je huis komt. Maar voor seksuele uitbuiting ligt de basisstraf op maar vier maanden. Je hebt gelukkig wel omstandigheden waardoor de straf naar boven wordt bijgesteld, maar als je gedwongen wordt om tegen betaling seks met iemand te hebben dan zijn de straffen erg laag.”

   Janine Kramer, officier van Justitie in Oost-Brabant

   Officier van justitie Janine Kramer windt zich zichtbaar op. Waarom bestraffen rechters seksuele uitbuiting zo laag terwijl de maximale straf veel hoger is? Kramer vindt het moeilijk om dit voor de rechters in te vullen. Ze hoopt op zwaardere straffen die potentiële daders van seksuele uitbuiting afschrikken, net zoals dat eerder bij zedenzaken gebeurde.

   Als slaaf gebruikt
   In de zaak die donderdag begint, werden twee jonge vrouwen als slaaf gebruikt en moesten via de webcam en in het echt seks hebben met mannen.

   De twee verdachten staan onder bewind, wat betekent dat ze schulden hebben en daardoor weinig geld te besteden. Relatief makkelijk geld verdienen, over de rug van anderen, dat is volgens de officier van justitie altijd het motief voor seksuele uitbuiting.

   Zorgverleners merkten niets
   Het wonderlijke is dat er ook hulpverleners bij de verdachten thuis kwamen, al was dat in de coronatijd wel minder. Tijdens die bezoeken moest volgens Kramer een van de slachtoffers in de schuur, een soort hondenhok, zitten om te voorkomen dat ze gezien werd.

   De vrouwen werden heel erg vernederd en mishandeld. Kramer: ”Je had gehoopt dat de hulpverleners dit gezien hadden. En je had gehoopt dat die zo’n goed contact hadden met de verdachten dat ze iets hadden gemerkt.”

   Donderdag komen de vrouwen pro forma voor de rechter. Dan wordt onder meer gesproken over de verlenging van hun voorarrest en het verdere verloop van het onderzoek.

   Ondergrens twee jaar
   Ook het Openbaar Ministerie heeft een lijstje met basisstraffen die geëist worden voor bepaalde misdrijven. Bij seksuele uitbuiting is dat nu tussen de één en twee jaar. Dat is een heel groot verschil met die vier maanden van de rechters. “Ik kan het ook niet uitleggen aan slachtoffers”, verzucht Kramer.

   Bron: Omroep Brabant >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 10 ▪︎ leden online: 1
  Lyn
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865