Vorig jaar 99 zorgmedewerkers onder de loep om misbruik

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Vorig jaar 99 zorgmedewerkers onder de loep om misbruik

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 16/06/2020 om 17:33 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #251425
  Luka
  Moderator

  Seksueel grensoverschrijdend gedrag – Vorig jaar is 290 keer seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgmedewerkers gemeld aan de Inspectie. Met name in de gehandicapten- en jeugdzorg.

  Aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) werden vorig jaar 99 zorgverleners gemeld die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Dat bevestigt de Inspectie vrijdag naar aanleiding van berichtgeving door zorgplatform Skipr. De politie en het Openbaar Ministerie zijn van alle gevallen op de hoogte gesteld.

  Het gaat om aanklachten van verkrachting en aanranding van cliënten. In totaal kwamen vorig jaar 290 meldingen binnen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, zo blijkt uit een jaarverslag van de IGJ. De meeste meldingen kwamen uit de gehandicaptenzorg, gevolgd door de jeugdhulp. Ook over zorgverleners in de ggz en de ouderen- en thuiszorg kwamen klachten binnen.

  Seksuele betrekkingen tussen zorgverleners en cliënten zijn niet toegestaan vanwege de afhankelijkheidsrelatie tussen beide partijen. Wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt door een medewerker, is een zorginstelling verplicht dit te melden aan de Inspectie. De Inspectie doet hiervan meestal zelf geen aangifte, die beslissing ligt bij de cliënt en zorginstelling.

  Uit het jaarverslag blijkt niet hoe vaak aangifte is gedaan en of aangiftes hebben geleid tot een rechtszaak. Volgens de IGJ werden afgelopen jaar wel meerdere zorgmedewerkers vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag op non-actief gesteld of ontslagen. Het aantal meldingen was afgelopen jaar niet bijzonder hoog of laag, zegt een woordvoerder. In Nederland zijn ongeveer 1,2 miljoen mensen werkzaam in de zorg.

  Bron: NRC.nl >>

  #251428
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Vorig jaar 290 meldingen van seksueel misbruik- of wangedrag in de zorg

  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kreeg vorig jaar 290 meldingen binnen van seksueel misbruik- of overschrijdend gedrag. In 99 gevallen van vermoedelijk seksueel misbruik werd contact opgenomen met de politie, bevestigt een woordvoerder van de IGJ aan NU.nl na berichtgeving door Skipr.

  Beschuldigingen lopen uiteen van aanranding tot verkrachting van cliënten en patiënten. Het is niet duidelijk hoeveel meldingen en onderzoeken hebben geleid tot een rechtszaak.

  Het merendeel van de signalen is afkomstig uit de gehandicapten- en jeugdzorg: beide sectoren rapporteerden ongeveer negentig incidenten. Ook vanuit de gemeentelijke gezondheidszorg (zestig) en ouderen- of thuiszorg (dertig) kwamen veel signalen binnen.

  “Binnen de gehandicaptenzorg kunnen zeer kwetsbare cliënten niet altijd goed voor zichzelf opkomen”, vertelt een woordvoerder van de IGJ aan Skipr. “Een relatie terwijl een cliënt afhankelijk is van zorgverleners, is überhaupt niet toegestaan, ook niet als de cliënt aandringt op seksuele handelingen.”

  Een woordvoerder van de IGJ vertelt in gesprek met NU.nl dat tuchtzaken, schorsingen en ontslagen na onderzoek tot de mogelijkheden behoren. Volgens de IGJ zijn de cijfers moeilijk te vergelijken met voorgaande jaren: “Soms gaat het om meer meldingen, het andere jaar minder.”

  Bron: NU.nl >>

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 5 ▪︎ leden online: 1
Colinda
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.227, reacties: 12.421, actieve leden: 1.021